Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Nastavljena arheološka istraživanja na lokalitetu Dedanovice kod Hlebina

Udruga Podravska arheološka baština je u suradnji s Muzejom grada Koprivnice od 24. listopada do 6. studenog provodila arheološka iskopavanja na lokalitetu Dedanovice nedaleko Hlebina.

Radi se o drugoj sezoni istraživanja lokaliteta koji je vezan uz metalurgiju željeza, točnije sekundarnu obradu komada spužvastog željeza. Radi se o procesu tijekom kojeg se komad spužvastog željeza, dobiven taljenjem željezne barske rude, dodatno pročišćava, prije nego što ga kovač preuzima kako bi iz njega oblikovao predmet.

Lokalitet Dedanovice u stručnu je literaturu uveden zahvaljujući Miralemu Alečkoviću iz Hlebina koji ga je ubicirao, odnosno prikupio s njega prve površinske nalaze keramike. Lokalitet je višeslojan i na njemu su utvrđeni tragovi naseljavanja iz kasnog brončanog doba, antike, kasne antike te ranog i razvijenog srednjeg vijeka. Lokalitet je prvi puta istraživan u sklopu projekta TransFER (2017. – 2021.), pod vodstvom dr.sc. Tajane Sekelj Ivančan iz Instituta za arheologiju, a ovogodišnja su istraživanja činila nastavak radova započetih 2018. godine. Tijekom njih istražene su dvije arheološke sonde u kojima su utvrđeni dijelovi naselja te iznimno veliki radni prostor, površine više od 60 metara kvadratnih, vezan upravo uz sekundarnu obradu spužvastog željeza.

O značaju prikupljenih nalaza i istraženih struktura tijekom ovogodišnjeg, ali i istraživanja 2018. godine, govori činjenica da se radi o jedinstvenom lokalitetu na prostoru Republike Hrvatske na kojem su utvrđene i istražene peći za sekundarnu obradu spužvastog željeza, te iznimno velik radni prostor vezan uz njih. Osim toga, činjenica da je radni prostor koji je tijekom ove sezone istražen bio u potpunosti pokriven naslagama naplavine iz obližnjeg meandra Drave omogućila je da se on u potpunosti sačuva od radova vezanih uz poljoprivrednu obradu tla, čime je po prvi puta u cijelosti istražena arheološka cjelina na prostoru Podravine koja prethodno nije djelomično uništena oranjem. Unatoč tome poljoprivredna obrada ujedno i omogućava pronalazak arheoloških lokaliteta budući da njome arheološki nalazi iz objekata dospijevaju na površinu.

U konačnici, kada se svemu navedenom pribroji i činjenica da je u sklopu ovogodišnjih, ali i radova provedenih 2018. godine, istraženo i istovremeno naselje, a sve datira u vrijeme sedmog stoljeća, onda znamo da se radi o zaista jedinstvenom arheološkom lokalitetu u Republici Hrvatskoj. Ovogodišnji radovi provedeni su zahvaljujući financijskim sredstvima Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije te pomoći, susretljivosti i strpljenju obitelji Belec iz Hlebina koja je ustupila prostor poljoprivredne parcele za istraživanja.

zatvori