Subota, 20. travnja 2024.

U Koprivnicu stižu ‘Krajolici bijega’, Jalšić Ernečić: Fotografkinja koja dobro zna svoj posao prepustila se mašti i osjećajima

Nakon Varaždina i Zagreba, muzejski program kojemu je koordinator Muzej grada Koprivnice napokon dolazi i u naš grad.

Naime, novouređena Galerija Koprivnica otvara jesenski ciklus s izložbom fotografija Maje Strgar Kurečić pod nazivom “Krajolici bijega”. Viša kustosica koprivničkog muzeja Draženka Jalšić Ernečić rekla nam je da je otvorenje na rasporedu u petak u 18 sati, a autorica izložbe je iskusna umjetnica.

– Autorica izložbe je doktorica znanosti i profesorica na grafičkom fakultetu, fotografkinja po struci koja predaje fotografske tehnike. Umjetnički dio njenog rada su upravo apstraktne fotografije kojima se bavi već gotovo 20 godina, a “Krajolici bijega” su jedan veliki ciklus koji snima od 2017. godine i ta serija fotografija osvojila je brojne prestižne svjetske nagrade – naglasila je.

Izložba se sastoji od 40 originalnih fotografija velikog formata koje pripadaju u sam vrh suvremene hrvatske fotografije.

– Iza naslova se kriju apstraktne fotografije koje su na tragu apstraktne fotografije koja je bliska američkom apstraktnom ekspresionizmu i apstraktnoj fotografija Aarona Siskinda. Kompozicije su impresije nepredmetnog svijeta, to je improvizacija u kojoj se fotografkinja koja dobro zna svoj posao prepušta mašti i osjećajima, komponiranju boje i poteza i oblikuje svoj nepredmetni svijet – otkrila je Jalšić Ernečić.

Galerija Koprivnica treća je od četiri muzejske postaje ove izložbe koju ne bi bilo moguće ostvariti bez suradnje niza stručnjaka, dodala je.

– Izložba je poput jazza sinkopa jednog koncepta. Svaki prostor je drugačiji, izložba od 40-ak fotografija veličine metar je komponirana na drugačiji način i priča drugačiju priču. To je izazov kod postavljanja i treba dosta tehničke potpore – zaključila je.

Spomenimo da je u Koprivnici izložba postavljena do 23. listopada nakon čega seli u Viroviticu.

zatvori