Srijeda, 24. travnja 2024.

SLUČAJ BRZA CESTA Ponovno najavljen početak radova na dionici do Kloštra, rješavaju se papiri i za dionicu do Koprivnice

Usprkos brojnim najavama tijekom proteklih mjeseci, pa čak i godina, radovi na brzoj cesti od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog još nisu počeli.

Prema informacijama kojima raspolažu u Kamgradu, tvrtki koja je izabrana za izvođača radova, a o kojima nas je izvijestio Krešimir Mikolić, uvođenje u posao nakon odgoda planirano je u listopadu ili studenom ove godine, dok bi radovi trebali završiti u roku od 30 mjeseci od dana uvođenja u posao. Mikolić je objasnio i da uvođenje u posao nije “događaj” koji sukladno ugovoru inicira izvođač radova, no u Kamgradu vjeruju da je poskupljenje građevinskih materijala i energenata na inozemnom i domaćem tržištu zasigurno jedan od razloga svima poznate odgode.

– Ugovorom je ugovorena metodologija korekcije cijene, odnosno “klizna skala”. S obzirom na to da je naručitelj mišljenja da ugovorena metodologija korekcije cijene ne odražava uvjete iz članka 627. Zakona o obveznim odnosima, isti će izvođaču predložiti ugovaranje novog način izračuna korekcije cijene za koji smatra da odgovara stvarnom stanju na tržištu – poručio je Mikolić.

Da bi radovi nakon uvođenja u rad trebali završiti u roku od 30 mjeseci otkrila nam je i Tamara Pajić iz Hrvatskih cesta, no navela je da je uvođenje u posao na spomenutoj dionici planirano ipak tijekom ovog mjeseca.

Što je s brzom cestom do Koprivnice?

Kada je pak riječ o izgradnji brze ceste do Koprivnice, Pajić je istaknula da su Hrvatske ceste ugovorile izradu idejnog rješenja i Studije utjecaja na okoliš s ishođenjem Rješenja o prihvatljivosti zahvata za okoliš i izradu svih vrsta idejnih projekata s ishođenjem lokacijske dozvole.

– Do sada je izrađeno idejno rješenje i Studija utjecaja na okoliš koja je predana u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na procjenu. U Koprivnici je 12. svibnja odrađena prva sjednica povjerenstva s obilaskom terena. Nadalje, 19. rujna je dostavljen zaključak s prve sjednice te se čeka sazivanje javne rasprave. Cjelokupna procedura s ishođenjem rješenja trebala bi biti završena za otprilike šest mjeseci. Nakon dovršenja procedure Studija utjecaja na okoliš predat će se zahtjev za lokacijsku dozvolu – zaključila je Pajić.

zatvori