Četvrtak, 25. travnja 2024.

SDP-ovci oštro opleli po brzoj cesti, vladajućima, nacionalnom HDZ-u i žetončićima, Golubić: Dosta je da naša županija bude 13. prase Vlade

Gradnja brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog, odnosno do Koprivnice, i danas je u središtu javnosti.

Naime, članovi županijske organizacije SDP-a Koprivničko-križevačke županije održali su konferenciju za medije s ciljem da, kako je to naglasio predsjednik županijskog SDP-a Tomislav Golubić, kao najjača politička stranka u Koprivničko-križevačkoj županiji ukažu na probleme, ali i predlože njihovo rješavanje. Brza cesta pritom je vječna tema o kojoj je dosad dano bezbroj lažnih obećanja uz bezbroj probijenih rokova, kazao je Golubić.

– Nažalost i dalje imamo obećanja i rokove da gradnja počinje. Želja nam je da pozovemo lokalni i nacionalni HDZ da građanima naše županije prestane mazati oči lažnim obećanjima. Pozivam HDZ da prestane svoje ljude slati u Podravinu i Koprivnicu samo kad treba imenovati Nadzorni odbor Podravke i samo kad treba uzeti dividendu i dobit. Vrijeme je da takva praksa prestane, vrijeme je da HDZ prestane dolaziti po novac u našu županiju da bi se drugdje po Hrvatskoj gradile brze ceste. Vrijeme je da naš novac ostane u našoj županiji – oštro je poručio.

>> SLUČAJ BRZA CESTA Ponovno najavljen početak radova na dionici do Kloštra, rješavaju se papiri i za dionicu do Koprivnice

Mišljenja je i da HDZ-ovi političari i njihovi žetončići jako brzo zaboravljaju zbog koga su i s kojim obrazloženjem podržavali Vladu Republike Hrvatske pod vodstvom Andreja Plenkovića.

– Pojedinci su četiri godine bili HDZ-ovi žetončići uz obrazloženje da je to dobro za građane naše županije i da je to nešto što će pomoći da se izgradi brza cesta, RCGO Piškornica i saniraju dugovi Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek. Ispada da su svi oni lagali i da su jedino oni sami imali korist od toga, ili možda još koji podobni član njihove političke stranke koji je nagrađen mjestom u Nadzornom odboru Podravke. Sada kada HDZ-u više nisu potrebni, isti ti političari pokušavaju mutiti vodu svojim izjavama o brzoj cesti s prijedlozima koji nemaju veze s regulativom niti praksom. Po njihovim prijedlozima ispada da bi si Koprivnica sama trebala platiti brzu cestu – istaknuo je Golubić.

Svjesni smo da pojedine političke stranke koje u svom nazivu imaju riječ “nezavisni” u Koprivnici ne prolaze najbolje na izborima, a Koprivnica im služi samo da dođu po naknade u raznim odborima, dodao je.

– Je li to razlog da se naša županija marginalizira? Je li to način vladanja Republike Hrvatske? Nije li to upravo način vladanja iz davnih vremena koja se upravo predbacuju SDP-u? Dosta je takvih politika, dosta je da naša županija bude 13. prase Vlade Republike Hrvatske – kazao je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Na konferenciji je najavljeno i da će SDP, ako do sljedeće sjednice Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije ne počnu radovi na dionici do Kloštra Vojakovačkog, predložiti klubu i skupštini usvajanje zaključka o brzoj cesti kojim će od Vlade tražiti odgovore i reakciju.

Zadnji metri brze ceste napravljeni za vrijeme vlade SDP-a, a od onda samo slušamo lažna obećanja koje je dao koprivničko-križevački župan Darko Koren, još je spomenuo Golubić.

– Nemam ništa osobno protiv Korena, mislim da on nije toliko kriv što toliko laže, mislim da lažu i njega. Očigledno nema otvorena vrata u Vladi i samo prenosi obmane koje mu prenose HDZ-ovci – rekao je.

Osvrnuo se i na “žetončiće” kazavši da pritom ne misli samo na Želja Lackovića iz redova Nezavisnih, već su tu bili i Branko Hrg, Mladen Mađer i Damir Felak. Svi oni su dizali ruke za Vladu, no nijedan metar brze ceste se nije napravio, kritizirao je.

– Po pitanju Koprivničko-križevačke županije, nije ona ta koja gradi, nije niti Grad Koprivnica. No, ako je netko župan, onda očekujemo da će se boriti. Je li Županija napravila sve po pitanju brze ceste? Da, stručne službe su odradile proces izvlaštenja, parcelacije i imovinsko pravnih odnosa. No, pitanje je li župan s dožupanom napravio dovoljno svojim lobiranjima? Postavlja se pitanje kako je to Dario Hrebak napravio u Bjelovaru, zašto mi to nismo uspjeli u Koprivničko-križevačkoj županiji? – upitao je Golubić.

Smatra i da će HDZ bespogovorno slušati Andreja Plenkovića, no postavlja pitanje zašto su neki drugi glasali u Hrvatskom saboru i držali većinu u Županijskoj skupštini da bi danas okrenuli ploču i pričali na način da se nitko ne sjeća što je bilo prije par godina. Mišljenja je pak da koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić u Saboru nije propustio niti jedan rebalans, proračun ili izvješće bez da je spomenuo brzu cestu i lobirao.

>> Lacković: Grad će sufinancirati projektnu dokumentaciju za brzu spojnu cestu Đurđevac- Bjelovar

Za kraj je komentirao prijedlog Željka Lackovića da gradnja brze ceste počne od Koprivnice, a ne od Križevaca.

– Ako se radi o državnoj cesti, to je nešto što projektiraju Hrvatske ceste, a ako se radi o velikoj trasi to projektiranje mora odobriti resorno ministarstvo. Jedinice lokalne samouprave dosad nikad nisu išle u smjeru da plaćaju 10 milijuna kuna za projektiranje. Zar ćemo stvarno sad mi to platiti, dok drugi to dobivaju besplatno? Ne može grad ili općina naručiti projekt za izgradnju državne ceste jer to nije prema zakonima Republike Hrvatske – zaključio je Golubić.

Snimio Tomislav Matijašić.
Snimio Tomislav Matijašić.
Snimio Tomislav Matijašić.
zatvori