Utorak, 23. travnja 2024.

Povijest ljudske gluposti od večeras u AK galeriji, kustosica Špoljar: Izlaže jedan od najistaknutijih svjetskih grafičkih dizajnera i ilustratora

U koprivničkoj AK galeriji večeras u 19 sati otvara se izložba Mirka Ilića naziva “Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta”.

Kustosica galerije Tanja Špoljar objasnila nam je kako se u galeriji programima vraćaju nakon kraće pauze, a otvorenje ove izložbe će biti prilika za upoznavanje umjetnika s bogatim iskustvom.

– Izložba je nastala u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom iz Zagreba i prvi put je tamo i održana u njihovoj galeriji u rujnu 2021. godine. Radi se o jednom od najistaknutijih svjetskih grafičkih dizajnera i ilustratora, dugo vremena bavio se i stripom. Bio je pokretač kolektiva Novi kvadrat, od 80-ih godina živi i radi u New Yorku i objavljuje ilustracije, bio je art direktor New York Timesa, Wall Street Journala, Washington Posta… – naglasila je Špoljar.

Izložba je ujedno i šansa da se Koprivničanke i Koprivničanci kroz radove jednog od najvažnijih svjetskih dizajnera osvrnu na događanja kroz čitavo 20. stoljeće pa sve do danas.

– U koprivničkoj varijanti izložbe vidjet ćemo presjek njegovih radova od 70-ih godina do danas i ilustracije, novinske i magazinske naslovnice i plakate, ali i stripove. Na otvorenju će nam se pridružiti autor i kustos izložbe Marko Golub iz Hrvatskog dizajnerskog društva koji će nam dati lijepi uvid u rad jednog od najvažnijih svjetskih dizajnera trenutno – istaknula je.

Valja naglasiti i da je AK galerija pripremila pregršt zimskih aktivnosti pa se tako već ove subote priprema zanimljiv koncert.

– Ove zime se veselimo svim događanjima koja će biti u galeriji, ali i našem programu u FUNK-u koji provodimo kroz cijelu godinu. Već ove subote u suradnji s Jazz klubom Koprivnica imamo jedno genijalno događanje za sve ljubitelje jazza, a to je koncert bendova Brio i Trokut – zaključila je Špoljar.

Spomenimo da izložba Mirka Ilića ostaje otvorena tri tjedna.

Izvor: AK galerija
Izvor: AK galerija
zatvori