Utorak, 23. travnja 2024.

Iako na našem području nema evidentiranih beskućnika, u gradu će od iduće godine postojati prihvatilište unutar Centra za pomoć u kući

Svjetski dan beskućnika obilježava se svake godine 10. listopada.

Cilj obilježavanja ovog dana je ukazati na sve veću problematiku beskućništva, kao i na probleme s kojima se beskućnici susreću. Pritom je važno upozoriti i na kapacitete prihvatilišta i prenoćišta za beskućnike, odnosno njihovo zbrinjavanje.

Kako poručuju iz Hrvatske mreže za beskućnike, ove godine, pod geslom “Ulica nije dom” žele upozoriti javnost i donositelje odluka na svim razinama na sve veći broj beskućnika i osoba iz siromašnih i socijalno isključenih skupina koji se nalaze u riziku od beskućništva i koje preko noći mogu završiti na ulici. Posebno se to, objašnjavaju, odnosi na žrtve obiteljskog nasilja, mlade koji izlaze iz alternativne skrbi, povratnike iz pravosudnih i zdravstvenih ustanova, izbjeglice i azilante, osobe s psihičkim i intelektualnim poteškoćama, starije osobe i druge socijalno ugrožene skupine.

Potrebna je sustavna skrb o beskućnicima

– Poslat ćemo apel donositeljima odluka da je vrijeme da se u Republici Hrvatskoj počne sustavnije skrbiti o beskućnicima i donese strategija za borbu protiv beskućništva te nacionalna i lokalne strategije socijalnog stanovanja za razvijanje primjerenijeg sustava stambenih subvencija i pomoći kućanstvima u neprimjerenim uvjetima stanovanja – napominju u Hrvatskoj mreži za beskućnike.

Kakva je situacija po tom pitanju na koprivničkom području, provjerili smo s ravnateljem Centra za socijalnu skrb Koprivnica Danijelom Rušakom koji je kazao da na području djelovanja centra nema evidentiranih beskućnika. Isto tako, ukazao je i na zakonsku definiciju beskućnika koja govori da je beskućnik osoba koja nema mjesto stanovanja niti sredstva kojima bi mogla podmiriti troškove stanovanja, a smještena je ili koristi uslugu organiziranog stanovanja u prihvatilištu ili prenoćištu ili boravi na javnim ili drugim mjestima koja nisu namijenjena za stanovanje.

– Razlog zašto na području našeg centra nema beskućnika leži u činjenici da žitelji uvijek više-manje imaju neke nekretnine koje, iako nisu dostojne života, ne dozvoljavaju definiranje istog kao beskućnika. Tada se ne radi o smještaju beskućnika, već o smještaju starije i nemoćne osobe koja se nalazi u stanju socijalno-zaštitne potrebe zbog narušenog zdravlja i slično – naglasio je Rušak.

Beskućnici će imati prihvatilište u Centru za pomoć u kući Koprivnica

U Koprivnici se trenutno gradi Centar za pomoć u kući kojem bi, između ostalog, trebalo funkcionirati i prihvatilište za beskućnike. Riječ je o projektu koji provodi Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica uz partnere Grad Koprivnicu i Centar za socijalnu skrb Koprivnica. Ravnateljica društva Adela Sočev otkrila nam je da je izgradnja centra u tijeku, a projekt će biti završen u svibnju iduće godine.

– U novom centru stvaraju se infrastrukturni preduvjeti za brigu o potencijalnim beskućnicima, a na institucijama je da osiguraju sredstva za ovu vrstu skrbi te stručnu pomoć. Društvo bi u slučaju pojave beskućnika i u ovom trenutku pomoglo humanitarnom pomoći, hranom i odjećom – istaknula je.

Što se tiče projekta u sklopu kojeg se gradi novi centar cilj je ulaganje u socijalnu infrastrukturu koje će se postići izgradnjom i opremanjem prostora sa svrhom provođenja procesa prevencije institucionalizacije. Ciljne skupine u projektu su beskućnici, korisnici usluge pomoći u kući s pripremom i dostavom obroka u kuću te umirovljenici i starije osobe. Beskućnici su odabrani zbog toga što u Koprivnici kao sjedištu Koprivničko-križevačke županije do sada nije postojao prostor za osiguranje usluge za njih pa ćemo ovim projektom i to riješiti. Izgradnjom centra povećat će se prostorni kapacitet koprivničkog Crvenog križa i stvorit će se uvjeti za proširenje postojećih, ali i razvoj novih socijalnih usluga.

Podsjetimo, Grad Koprivnica darovao je Crvenom križu zemljište površine 2.455 kvadrata u Herešinskoj ulici u Koprivnici. U zgradi će biti prizemlje i kat ukupne površine 1.255 kvadrata. U prizemlju će se nalaziti pučka kuhinja i blagovaonica, prostor za rad gerontodomaćica i popratne prostorije te dnevni boravak za umirovljenike. Na katu će biti smješteno prihvatilište za beskućnike te pripadajući uredski prostori. U nastavku zgrade će biti skladišni prostor namijenjen skladištenju hrane i donacija za pripremu obroka u pučkoj kuhinji, a nabavit će se i viličar. Kuhinja će biti opremljena profesionalnim i modernim uređajima te će imati povećani kapacitet za pripremu do 300 obroka dnevno. Nabavit će se i dva vozila za dostavu obroka i namirnica s obzirom na to da je cilj našu uslugu proširiti na područje općina čije djelovanje pokrivamo. Zgrada će se sastojati od 32 prostorije koje će biti prilagođene za osobe s invaliditetom te će se ugraditi taktilne trake i lift.

Iako na koprivničkom području nema evidentiranih beskućnika, velik je broj potrebitih građana stoga im djelatnici i volonteri Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica pomažu i kroz Socijalnu samoposlugu. Ona je s djelovanjem započela 2014. godine, a službeno je otvorena u lipnju 2015. u sklopu europskog projekta Socijalna košarica financiranog iz Europskog socijalnog fonda. U suradnji s trgovačkim centrima na području grada Koprivnice dva puta mjesečno se u njihovim prostorima prikupljaju donacije i to uz pomoć volontera, koje se zatim doniraju našim korisnicima koji ostvaruju pravo na pomoć u prehrani i higijenskim potrepštinama. Prikupljaju se prehrambene namirnice i higijenske potrepštine koje se također mogu donijeti i u Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica u Ulici Braće Radića 7, radnim danom od sedam do 15 sati. Korisnici koji ostvaruju pravo na pakete su
osobe s područja grada Koprivnice koje primaju pomoć za podmirenje troškova stanovanja, ali se ne hrane u Pučkoj kuhinji te korisnici zajamčene minimalne naknade koju ostvaruju sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi.

Potrebitim građanima pomaže i Grad Koprivnica kroz proračunska sredstva koja su namijenjena takozvanom socijalnom zbrinjavanju građana. primjerice, početkom ožujka Grad Koprivnica izdvojio je nešto više od 42.000 kuna za socijalno zbrinjavanje građana.
Sredstva se odobravaju temeljem prijedloga Socijalnog vijeća Grada Koprivnice. Tada je za troškove stanovanja izdvojeno 33.000 kuna, za namirnice i higijenske potrepštine 5.000 kuna, za troškove zdravstvene potrebne nešto manje od 3.500 kuna, a za troškove dječjeg vrtića 1.000 kuna.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori