Ponedjeljak, 5. prosinca 2022.

Iako na našem području nema evidentiranih beskućnika, u gradu će od iduće godine postojati prihvatilište unutar Centra za pomoć u kući

Svjetski je dan beskućnika.

Cilj obilježavanja ovog dana je ukazati na sve veću problematiku beskućništva, kao i na probleme s kojima se beskućnici susreću. Pritom je važno upozoriti i na kapacitete prihvatilišta i prenoćišta za beskućnike, odnosno njihovo zbrinjavanje.

Kako nam je to objasnio Danijel Rušak, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Koprivnica, na području djelovanja centra nema evidentiranih beskućnika, no ukazao je i zakonsku definiciju beskućnika koja govori da je beskućnik osoba koja nema mjesto stanovanja niti sredstva kojima bi mogla podmiriti troškove stanovanja, a smještena je ili koristi uslugu organiziranog stanovanja u prihvatilištu ili prenoćištu ili boravi na javnim ili drugim mjestima koja nisu namijenjena za stanovanje.

– Razlog zašto na području našeg centra nema beskućnika leži u činjenici da žitelji uvijek više-manje imaju neke nekretnine koje, iako nisu dostojne života, ne dozvoljavaju definiranje istog kao beskućnika. Tada se ne radi o smještaju beskućnika, već o smještaju starije i nemoćne osobe koja se nalazi u stanju socijalno-zaštitne potrebe zbog narušenog zdravlja i slično – naglasio je Rušak.

Beskućnici će imati prihvatilište u Centru za pomoć u kući Koprivnica

U Koprivnici se trenutno gradi Centar za pomoć u kući kojem bi, između ostalog, trebalo funkcionirati i prihvatilište za beskućnike. Riječ je o projektu koji provodi Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica uz partnere Grad Koprivnicu i Centar za socijalnu skrb Koprivnica. Ravnateljica društva Adela Sočev otkrila nam je da je izgradnja centra u tijeku, a projekt će biti završen u svibnju iduće godine.

– U novom centru stvaraju se infrastrukturni preduvjeti za brigu o potencijalnim beskućnicima, a na institucijama je da osiguraju sredstva za ovu vrstu skrbi te stručnu pomoć. Društvo bi u slučaju pojave beskućnika i u ovom trenutku pomoglo humanitarnom pomoći, hranom i odjećom – istaknula je.

Spomenimo i da društvo potrebitim sugrađanima trenutno pomaže i kroz Socijalnu samoposlugu, dok se članovi društva u pomoć uključuju volontiranjem.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.