Petak, 29. ožujka 2024.

GLAZBENA POSLASTICA Mladi koprivnički glazbenik Rajnard Hraščanec nastupa u sinagogi

Mladi koprivnički glazbenik Rajnard Hraščanec u četvrtak će uz klavirsku pratnju profesorice Laure Malovec nastupiti u koprivničkoj sinagogi – Kulturnom centru prim. dr. Krešimir Švarc.

Koncert počinje u 19:30, a na pozornici će mu se pridružiti i Nikola Milosavljević i Marin Hraščanec.

Rajnard je student četvrte godine studija na glazbenom koledžu u Manchesteru, a ovo je njegov prvi samostalni koncert pred koprivničkom publikom.

– Program koncerta sastoji se od kompozicija slavenskih skladatelja iz doba romantizma, a Rajnardov operni bariton provest će vas kroz pjesme o strastvenim ljubavima i jednako strastvenim izdajama, ljutnji i oprostu, ali i kroz poznate i manje poznate melodije iz hrvatsko – kajkavsko govornog područja u modernim aranžmanima. Ulaz na koncert je slobodan – poručuju iz Grada Koprivnice pod čijim se pokroviteljstvom odvija ovaj koncert.

>> FOTO Rajnard Hraščanec na prestižnoj glazbenoj akademiji u Manchesteru ostvaruje svoje snove

Podsjetimo, Hraščanec je student četvrte godine Kraljevske akademije u Velikoj Britaniji u klasi renomiranog baritona Quentina Hayesa. Tijekom dosadašnjeg studija sudjelovao je u nekoliko opernih produkcija, bio dio ansambla opere Francis Poulenca “Dialogues des Carmélites”, G. C. Menottija “The Medium” u ulozi Tobyja, gdje je također imao priliku surađivati i s cijenjenim britanskim dirigentom Peterom Robinsonom te direktorom obuke i repertoara BYO-a, Stuartom Barkerom. U sklopu studija također se usavršavao u sklopu odsjeka digitalne produkcije i na odsjeku “stage managementa” te je sudjelovao u organizaciji i produkciji brojnih koncerata (Tangerine Dream, Ron Sexsmith, RNCM Session Orchestra, RNCM Opera…).

>> VIDEO Rajnard Hraščanec oživio tradiciju suvremenom izvedbom pjesme ‘Vuprem oči’

Primatelj je prestižne stipendije britanskog ABRSM-a, ispitnog povjerenstva kraljevskih glazbenih škola sa sjedištem u Londonu. Prije nekoliko mjeseci Rajnard je objavio suvremenu verziju tradicionalne hrvatske pjesme “Vuprem oči” koju će također izvesti na koncertu u koprivničkoj Sinagogi. Osim klasičnog solo pjevanja aktivno se bavi i jazzom te istražuje različite pjevačke tehnike kroz fuziju raznih komercijalnijih žanrova. Član je Moonlight Sessions benda u sklopu audio-vizualnog projekta Moonlight Sessions, a surađivao je i s mnogim glazbenicima i glazbenim sastavima: The Gentleman, Ivan Grobenski, Anna Moor, bubnjarski sastav BUŠ?BUM!, Letarg i drugi.

zatvori