Petak, 19. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Osnovnoj školi Braća Radić pripala dva prva mjesta na 60. Reviji hrvatskoga filmskog stvaralaštva

Filmska družina koja djeluje u koprivničkoj Osnovnoj školi Braća Radić osvojila je dva prva mjesta na 60. Reviji filmskoga stvaralaštva djece.

U školi govore da je revija održana u Malom Lošinju, dok su školu predstavljali učenici sedmih razreda Marko Periša i Dora Pakasin.

– Na ovogodišnjoj reviji prezentirana su 86 filmska naslova nakon selekcijskoga dijela, a među kojima su prošla i uvrštena čak naša tri filma. Riječ je o dva filma u slobodnom stilu pod naslovom “Virtualna šetnja školom” i “Šuma Striborova” te o jednom animiranom pod nazivom “Hlebine – small village for great stories”. Za filmske ostvaraje bili smo pohvaljeni od strane ocjenjivačkoga žirija. Filmovi su pobudili veliki interes prisutnih. Film “Virtualna šetnja školom” proglašen je najboljim u kategoriji Slobodan stil. Film je osvojio dva prva mjesta – jedno prema mišljenju stručnoga ocjenjivačkog suda, a drugo prema mišljenju ocjenjivačkoga suda djece. Prema riječima žirija, film smatraju hvalevrijednim, zanimljivim i privlačnim predstavljanjem školskoga programa za više razrede – naglašavaju u školi.

Valja naglasiti i da je priprema i snimanje trajalo nekoliko mjeseci, a sudjelovalo je više od 250 scenografa, kostimografa, statista i glumaca. Izrada scenografije bila je vrlo zahtjevna. Primjerice, samo za izradu sarkofaga trebalo je mjesec dana, objašnjavaju.

– U ocjenjivačkom sudu bili su producentica Vera Robić-Škarica, novinarka Maja Flego i animatorica Petra Zlonoga. Nakon odgledanoga, prema riječima žirija, svatko bi poželio upisati se u tu školu. Pohvaljena su izvrsna scenska i kostimografska rješenja – zaključuju.

Dodajmo da su mentori i usmjerivači u stvaranju filmskih ostvaraja bili Sanja Pakasin, predmetna učiteljica likovne kulture, i Slađan Mustač, predmetni učitelj hrvatskoga jezika.

zatvori