Srijeda, 27. ožujka 2024.

FOTO Timon Fabijanec najmlađi je gradski vijećnik u Hrvatskoj: Svoje djelovanje baziram na pitanjima koja muče nas mlade

Timon Fabijanec s napunjenih 20 godina već se može pohvaliti kako ima više od godinu dana radnog staža kao vijećnik u koprivničkom Gradskom vijeću, ali i činjenicom da je najmlađi gradski vijećnik u Hrvatskoj.

Ovaj student u Gradsko vijeće Grada Koprivnice ušao je prošle godine s jedva napunjenih 19 godina kada je još bio u srednjoj školi, no odmah se pokazao kao ravnopravni član koji je aktivniji čak i od nekih vijećnika s puno više životnog, ali i političkog iskustva.

– Moje političke ambicije počele su već u srednjoj školi. Sa 16 godina ušao sam u Forum mladih SDP-a i odlučio ostati do 18 godine kada se može postati članom stranke, da vidim kako sve funkcionira te prednosti i nedostatke stranke. U te dvije godine prije nego što sam postao član stranke sudjelovao sam na svim aktivnostima koje smo radili u Koprivnici. Kada sam se učlanio davao sam svaki moj atom snage da pridonesem samom Forumu, ali i stranci – kazao je Fabijanec.

Ističe kako ga je sam SDP privukao ideologijom koja promovira jednakost jer smatra da bi svi građani ove zemlje trebali biti jednaki. Dodao je kako je sa 17 godina postao predsjednik Foruma mladih u Koprivnici gdje je okupio dosta članstva.

– Smatram da mladi moraju privući mlade, ne samo politikom već i druženjem. Sa 18 godina kada sam postao član stranke krenuo sam vrlo ambiciozno s puno ideja no korona je sve to stopirala – naglasio je.

Fabijanec je istaknuo kako s tek napunjenih 19 godina postaje gradski vijećnik.

– Na listi sam bio na 10. mjestu. Nažalost do sada nije bilo mladih na listama, evo ja sam imao tu sreću, ali i odgovornost. Sa svojim Forumašima prije samih izbora krenuli smo u kampanju za mlade pri čemu smo se bazirali na pitanjima koja muče mlade – kazao je.

Istaknuo je problem igrališta iza Srednje škole Koprivnica kao zadatak koji si je zadao u svojem prvom mandatu u Gradskom vijeću.

– Nedaleko tog igrališta izgradio se Centar kompetentnosti i za taj projekt htio bih pohvaliti Koprivničko-križevačku županiju. No samo par metara dalje od novih prostorija škole imamo igralište koje je u katastrofalnom stanju. Tamo smo u vrijeme korone bili osuđeni imati tjelesni. Tada su svi učenici mogli uvidjeti gomilu problema. Smatram da bi se to igralište trebalo što prije obnoviti i na tome ću inzistirati – istaknuo je te usporedio igralište kod Srednje škole Koprivnica s igralištem kod Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski.

Fabijanec je pohvalio igralište kod osnovne škole naglasivši kako je to primjer dobre prakse gdje je postao trend doći na to igralište tijekom ljeta i rekreirati se.

Ističe kako pokušava biti što aktivniji pa tako ističe da samo na jednom Gradskom vijeću na kojem je bio prisutan nije postavio pitanje.

– Postavljam pitanja koja se tiču isključivo mladih. Smatram da sam tu gdje jesam upravo zbog mladih koji su mi dali podršku te im na tome zahvaljujem. Upravo njihova pitanja su i moja pitanja te je moja obveza tražiti jasan odgovor na ta pitanja. Na zadnjem vijeću bilo je pitanje skate parka gdje smo dobili pozitivan odgovor i implementirat ćemo ga u što kraćem roku. Nadamo se da će to biti što prije izgrađeno kako bi se naši mladi mogli tamo okupljati i provoditi svoje vrijeme – istaknuo je.

Naglašava kako mu je status najmlađeg vijećnika veliki ponos, ali i obveza.

– Što se tiče kolega vijećnika prihvatili su me kao sebi ravnog te su sretni što imaju tako nekoga mladoga. Kolege vijećnici su u najboljim godinama, a ja sam taj koji poteže pitanja za mlade, koja su nekim i malo nepoznatija. Svi oni su roditelji pa čak i bake i djedovi. Imamo i mladog gradonačelnika koji je uvidio da treba netko mlad tko će se baviti samom tom populacijom – dodao je.

Fabijanec je rekao kako ga često prijatelji znaju pitati kako je to izaći za govornicu i postavljati pitanja te nije li ga strah.

– Nije jednostavno doći pred govornicu, posebno na početku. Kada dođe čovjek za govornicu i kada se na kameri koja prenosi vijeća vidiš samo ti i Ivan Pal, predsjednik Gradskog vijeća te pročelnica i gradonačelnik, ispred tebe su kolege vijećnici te novinari, direktori, pročelnici. Pred tim ljudima govoriti nikako nije jednostavno i mora se dobro poznavati materija te znati kako argumentirano iznijeti svoje stavove. Motivaciju i hrabrost za izlazak pred govornicu daje mi želja da se čuje glas nas mladih – naglasio je.

Istaknuo je kako su očekivanja od gradskog vijeća dosegla očekivano.

– Vidi se da svi zajedno funkcioniramo kao ekipa jer na lokalnoj sredini ideologija samih stranaka ne funkcionira kao na nacionalnoj razini. Ovdje ako ima koji dobar prijedlog za dobrobit sviju nas, naravno da ćemo se svi složiti. Ima i točaka u kojima se ne slažemo i to je normalno. Većina točaka koliko sam primijetio jednoglasno se izglasala. To je još jedan primjer da svi zajedno radimo na dobrobit grada i svih njegovih žitelja. S kolegama iz stranke još sam povezaniji, družimo se i stvarno smo kao jedna velika ekipa – rekao je.

Fabijanec nastavlja kako je povezan i s građanima i to najviše putem Instagrama i Facebooka.

– Putem tih platformi prakticiram da nakon svakog vijeća bilo tko tko mi se javi i kaže svoje mišljenje, problem ili sugestiju, sve iznesem na idućoj sjednici. Do sada to ima pozitivan učinak jer mi se javljaju moji pratitelji s pozitivnim reakcijama, ali i pitanjima. Već na prvoj sjednici kazao sam da nisam izabran da dižem tablice, sjedim i šutim već da ću iznositi teme koje se tiču mladih. Nadam se da to obavljam savjesno i dobro – kazao je.

Fabijanec je istaknuo kako je ove godine ušao i u predsjedništvo Foruma mladih SDP-a Hrvatske.

– Veliki sam lokal-patriota, volim moju Koprivnicu i Podravinu. Najviše se ponosim što sam gradski vijećnik, no veliki je uspjeh i to što sam ušao u prvih 11 ljudi Foruma mladih u državi kao predstavnik naše regije. Ona obuhvaća našu županiju te Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičko-podravsku županiju. Nedavno sam sudjelovao i na svojoj trećoj školi socijaldemokracije gdje svi polaznici neka svoja razmišljanja i stavove nadograđuju sa stručnim predavačima koji su ove godine bili saborski zastupnici i gradonačelnici iz redova SDP-a – rekao je.

Dodao je kako unatoč svim tim stvarima, sve počinje od lokalne sredine.

– Sve mora ići po nekom redu. Čovjek uvijek treba posložiti prioritete, a moj je završiti fakultet. Lokalna razina je to što mene zanima i ja se tu vidim. Kada pričam u Forumu i na nacionalnoj razini, ja sam onaj dečko koji je Koprivničanac u srcu. Ne mičem se i vidim se u Koprivnici. Želja mi je dobiti još jedan mandat u Gradskom vijeću i htio bih ispuniti sve ono što sam si zadao kao cilj, a to je u prvom redu obnova igrališta kraj Srednje škole Koprivnica – zaključio je.

zatvori