Srijeda, 27. ožujka 2024.

FOTO Maratonac Juraj Evačić trčanjem prevalio opseg Zemlje, jednom prilikom slomio lubanju pa ‘zgazio’ 426 kilometara: Za mene prepreke ne postoje

Nevjerojatan čovjek.

Tek dvije su to riječi kojima bismo najjednostavnije opisali 68-godišnjeg Koprivničanca Juraja Evačića, legendu hrvatskog maratona. Ne samo da je kroz karijeru uspješno “zaredao” 200 maratona, već ga je po tom putu pratila i fascinantna priča kojom se, budimo iskreni, ne može pohvaliti baš svatko.

No, počnimo redom. Kako nam je to Evačić i sam rekao, trčanjem se počeo baviti 1999. godine krajem jeseni kada je otrčao ondašnju Utrku grada Koprivnice.

– Stjecajem okolnosti prije toga nisam imao previše vremena za trčanje, povremeno sam joggirao, no nije to bilo to. Došla je i koja kila više – kad osjetiš da se zapušeš dok ideš uz brijeg to je signal da počneš. Dr. Ivi Belanu se svojevremeno dogodilo da je jednom otišao na nogomet u zimi i nitko mu nije došao praviti društvo pa mu je sinulo da se počne baviti trčanjem; tako se i meni javila ideja. Trčati možeš uvijek u tijeku dana, uvijek nađeš vremena za sebe – naglasio je.

Snimio Tomislav Matijašić.

>> Koprivnički maratonac Juraj Evačić (68) istrčao svoj 200. maraton i završio karijeru

Drugi hrvatski maratonac koji je ušao u klub 200

Evačićeva karijera duga 23 godine službeno je završila 1. listopada ove godine kada je na Zagrebačkom maratonu otrčao svoj okrugli 200. maraton i tako postao drugi hrvatski maratonac u povijesti koji je ušao u, uvjetno rečeno – klub 200.

Službenu maratonsku karijeru je započeo upravo na Zagrebačkom maratonu i to je maraton za koji je izrazito sentimentalno vezan.

– To je maraton za koji sam se počeo pripremati 2001. godine kada sam pročitao knjigu Jeffa Gallowaya “Od jogginga do maratona”, on je poznati američki maratonac i po tom programu sam se pripremao, cilj mi je tada bio istrčati maraton ispod četiri sata i to sam uspio – otkrio je Evačić.

U Italiji pohodio 47 maratona, u svega tjedan dana uspio otrčati čak tri, srušio rekord Hrvatske

Kaže da nakon toga nije trčao puno, no sve se promijenilo 2007. godine kada je malo bolje upoznao prijatelja Franju Lončara iz Zagreba s kojim je odlučio sklopiti dogovor i “pohoditi” Italiju.

– Priključila nam se i naša olimpijka Marija Vrajić i maratonac iz Splita Željko Bradarić. Nas četvero smo najčešće trčali maratone u Italiji. Tamo sam otrčao 47 maratona u 20 različitih gradova – poručio je naš maratonac.

Snimio Tomislav Matijašić.

Evačićev entuzijazam za trčanjem prerastao je i u svojevrsnu ovisnost, otkrio nam je, i to baš kada je došao nadomak 50-ak otrčanih maratona. Tada je, napominje, odlučio da će trčati svaki maraton u okrugu od 500 kilometara. Kada je pak riječ o rekordima, Evačić je kazao kako je prije 10-ak godina u svega tjedan dana uspio otrčati čak tri maratona.

– U nedjelju sam otrčao Rimini maraton u Italiji, u četvrtak Goričan maraton u Međimurju, a u subotu Međunarodni maraton Zadar – Vir. Taj treći sam otrčao daleko najbolje iako je bio izrazito težak, nitko ne bi vjerovao da na Viru ima baš toliko uspona. Učestalost mi nikad nije predstavljala problem, priželjkivao sam da bi svaku nedjelju bio neki maraton na koji bih mogao otići; svaki maraton bi mi bio trening za onaj naredni. Usred tjedna bih na maratonu napravio regeneraciju i bio spreman za maraton koji je tijekom vikenda – rekao je Evačić.

Može se pohvaliti i time da je popravio rekord po broju istrčanih maratona kroz godinu koji je prije njega postavio već spomenuti kolega maratonac Franjo Lončar.

– On je jedne godine najviše otrčao 17 maratona, ja sam ih 2016. godine otrčao 18, to sam ponovio i 2018. godine. Tada je to bilo najviše, no danas je drugačija situacija – napomenuo je Evačić.

Trčanjem prevalio opseg Zemlje

Na pitanje o kolegama maratoncima u Koprivnici, odnosno u podravskom kraju, poručio je da stjecajem okolnosti zna kako nitko u Koprivnici neće pomaknuti njegove rekorde jer “teško da će se naći netko toliko lud”, kroz šalu je istaknuo.

– Ako je meni zacrtan trening, nema tog snijega ili kiše koji će me spriječiti da izađem iz kuće i treniram. Glavni pokretač mi je da budem spreman, izuzetno je zadovoljstvo otrčati maraton s lakoćom, a ulazak u cilj poseban je osjećaj. Ako je netko determiniran da trči maratone, tada stvarno nema prepreka – zaboravit ćeš na baš svaku poteškoću – mišljenja je Evačić.

Snimio Tomislav Matijašić.

Pomalo je nevjerojatna informacija i da je Evačić otrčao oko 45.000 kilometara. Pritom je 8.439 kilometara “otpalo” na maratone, a ostatak na treninge. Može se pohvaliti i da je prije dvije godine prevalio opseg Zemlje koji iznosi 40.075 kilometara. Kada je riječ o treninzima, odnosno pripremama za maratone, Evačić nam je objasnio da je znao “odrađivati” i rute dugačke čak 38 kilometara.

– Prethodno sam si na neka mjesta znao odnijeti vodu jer ne možeš otrčati toliko kilometara bez vode – morao sam se dobro sjetiti u kojem sam ju grmu ostavio. U zadnje sam se vrijeme “osvijestio” i mislim da je najjednostavnije krenuti od kuće i u jednom pravcu trčati dva kilometra, vratiti se, popiti vodu ili sok, i onda opet otrčati dva kilometra. Jako mi je važno hidratizirati se, ona krilatica “Pij i kad nisi žedan” itekako “pije vodu”. Na taj sam način odrađivao treninge dužine i do 32 kilometra – potvrdio je ovaj naš maratonac.

Zadobio višestruku frakturu lubanje pa u mjesec dana prevalio 426 kilometara

No, ističe i da se u dugoj maratonskoj karijeri na putu našla i poneka ozljeda.

– Prije 10-ak godina sam na Plitvicama oštetio menisk na desnoj nozi. Naknadno sam išao na pregled i doktor je preporučio da to čim prije riješim, no do kraja sezone sam imao još osam maratona. Uspješno sam ih otrčao i tek nakon toga odlučio sanirati ozljedu – rekao je Evačić.

Zadesile su ga i dvije zapravo bizarne ozljede iza kojih se kriju novi nevjerojatni sportski uspjesi. Naime, Evačić je jednom prilikom pao s ljestvi i slomio zdjelicu, hodao na štakama, a bolovi su bili takvi da je jedva spavao, opisao nam je. Ipak, želja za trčanjem je prevladala.

– Već nekoliko tjedana nakon loma sam odbacio štake i počeo hodati. Hodao sam kao pas kojemu je netko slomio nogu, no svejedno sam trenirao za maraton. Ozlijedio sam se u svibnju, a krajem kolovoza sam već otrčao maraton na Bundeku u Zagrebu – naglasio je.

Još nevjerojatniji slučaj dogodio se u prosincu 2019. godine kada je pao s bicikla i zadobio višestruku frakturu lubanje.

– Par dana sam bio u bolnici i već sam na odjelu hodao hodnikom, a do trećine siječnja počeo s laganim trčanjem. Interesantno, u tom periodu ne samo da sam napravio zavidnu kilometražu, već je to moj najbolji mjesec po otrčanim i prehodanim kilometrima u čitavoj karijeri – prevalio sam 426 kilometara. Ujedno sam se pripremao za maraton u Splitu koji je bio krajem veljače 2020. godine i koji sam također otrčao i bio prezadovoljan rezultatom – rekao je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Isprva se čini kako je nakon ovakve priče teško pronaći formulu uspjeha, no Evačić nas je uvjerio da je njegov put zapravo vrlo jednostavan.

– Treba se kretati, čovjek je rođen da se kreće. Tjelesna kultura kod nas je na jako niskoj razini i previše je pretilih ljudi, no ne želim filozofirati i pričati o razlozima. Preporučam da ljudi smanje tjelesnu težinu i počnu s hodanjem, no ne bih preporučio maraton jer će se za njega opredijeliti rijetki, no tjedni jogging bih svakako preporučio. I hodanje je jako zdravo, čak je i zdravije nego trčanje maratona. To je sva moja mudrost, to je bit tjelesne aktivnosti – zaključio je ovaj legendarni Koprivničanac.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori