Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Gradit će se dva nova vrtića vrijedna 43 milijuna kuna, Jakšić: Više neće biti rasprave ima li mjesta za svu djecu

Koprivnica će postati bogatija za dva vrtića vrijedna 43 milijuna kuna.

Naime, na današnjoj konferenciji za medije koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić podsjetio je kako je Grad Koprivnica na Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026. prijavio projekt izgradnje dva nova vrtićka objekta na Bajeru i u Herešinu. Nakon što su prošle sve faze bodovanja i procjena, ovih su dana stigle odlične vijesti – Ministarstvo znanosti i obrazovanja Gradu je odobrilo 24 milijuna kuna europskih bespovratnih sredstava. Jakšić je kazao kako je ova odluka ogroman iskorak za Koprivnicu u predškolskom odgoju i obrazovanju koja će uvelike podići standard.

– Ovim projektima rješavamo mjesto u vrtiću za otprilike 300-tinjak gradskih mališana, no ne samo koprivničkih, već i za mališane iz Koprivničkih Bregi s obzirom na to da je Općina Koprivnički Bregi partner u ovom projektu – otkrio je Jakšić.

Objasnio je i da je za vrtić u Herešinu već izdana građevinska dozvola i taj je objekt predviđen za tri odgojne skupine, a napravljena je i vizualizacija. Kapacitet vrtića bit će 50-ak djece, sufinanciranje iznosi malo manje od tri milijuna kuna, dok je ukupna procijenjena vrijednost projekta oko osam milijuna.

Kada je pak riječ o vrtiću na Bajeru, riječ je o objektu u kojem će biti smješteno 14 odgojnih skupina, a inicijalna procjena je da će imati kapacitet od oko 250 malih polaznika. Procijenjena vrijednost ovog vrtića je oko 35 milijuna kuna, dok financirana sredstva iznose malo više od 20 milijuna kuna.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Doista su ovo dva sjajna projekta, nešto što je jako potrebno ovom gradu i čime ćemo dramatično podići standard. Dovodimo se u situaciju da jedan duži period više neće biti rasprave ima li mjesta za svu djecu u vrtiću jer ovime radimo doista ogroman korak. Koprivnica je dobila više sredstava za svoja dva vrtića nego Split, mislim da to dovoljno govori o kvaliteti prijave, pripreme i ideje – dodao je Jakšić.

Iako u ovom trenu nije spreman odgovoriti na pitanje kada bi mali stanari mogli useliti u nove vrtiće, nada se da će oba objekta biti funkcionalna za dvije godine. Kada je pak riječ o potencijalnom (ne)dostatku financija prilikom realizacije projekata, ali i nakon što vrtići zažive, Jakšić je mišljenja da s obzirom na rast cijena energenata to bez kristalne kugle trenutno nitko ne može znati.

– Nadamo se da neće doći do erupcije i da ćemo imati stabilan trend rasta u proračunu Grada. Moramo vidjeti što smo sve kroz NPOO obvezni, a što je preuzelo Ministarstvo i koji će se sve programe trebati uvesti ili platiti. To su sve posebna pitanja na koja danas još nemamo odgovor – naglasio je.

Konferenciji je prisustvovao i načelnik partnerske Općine Koprivnički Bregi Mato Kuzminski koji je naglasio kako je danas izuzetno dobar dan za mještane općine. Općini će posebno značiti projekt na Bajeru.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Tamo će se osigurati oko 30-ak mjesta za zbrinjavanje djece iz Koprivničkih Bregi. U ovom trenutku imamo oko 20-ak djece koji se nalaze u privatnim vrtićima i kod nas se desilo to da je prošlogodišnja cijena vrtića bila oko 1.000 kuna, a sada je već na 1.300 i pitanje je kako će cijene ići gore. Bitno mi je da će svi oni koji rade u Koprivnici i gravitiraju prema gradu svoju djecu moći ostaviti u vrtiću i bit će najsigurniji po pitanju zbrinjavanja – zaključio je Kuzminski.

zatvori