Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Dan voća Koprivničko-križevačke županije u Đurđevcu okupio brojne domaće OPG-ove i proizvođače, ali i posjetitelje

Brojni OPG-ovi i proizvođači orijentirani prema voćarskim kulturama i domaćoj proizvodnji okupili su se danas u Đurđevcu na 24. Danu voća Koprivničko-križevačke županije.

Posjetitelji mogu uživati u velikom izboru raznih voćnih kultura i sorti te tradicionalnoj promotivno-prodajnoj izložbi i ostalim programima. U glazbeno-scenskom dijelu, u sklopu svečanog otvorenja u 10 sati, nastupili su polaznici Dječjeg vrtića Maslačak Đurđevac, školskog zbora Osnovne škole Đurđevac te dječje grupe KUD-a Petar Preradović.

U sklopu Dana voća održano je i otvorenje specijalizirane trgovine s domaćim proizvodima lokalnih OPG-ova Podravinoteke na đurđevačkoj Gradskoj tržnici. Učenici i mentori Strukovne škole Đurđevac za posjetitelje su pak pripremali doručak, od čega će prihod ići u humanitarne svrhe – Gradskom društvu Crvenog križa Đurđevac. Udruga vinogradara i voćara Đurđevac organizirala je prikaz tradicionalnog pečenja rakije.

– Još jedno prekrasno prijepodne proveli smo u Đurđevcu na Trgu Svetog Jurja. Okupilo se 45 lokalnih OPG-ova koji su pokazali što sve proizvode i ubiru u ovako jednoj bogatoj jeseni. Bili su ovdje s nama uvaženi saborski zastupnici, predstavnici Županije koji su i organizatori te brojni drugi gosti. Ovakve manifestacije pokazuju koliko je vrijedan ne samo Dan voća, nego i projekt Podravinoteke i to kako bi se na tržištu omogućio pristup i lakša prodaja onim OPG-ovima koji imaju proizvode, a ne mogu s njima ulaziti u velike centre radi normativa i količina. Svi ti domaći proizvodi bit će dostupni četvrtkom i subotom na tržnici – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković.

– Jako nam je drago što ova manifestacija ima svoju tradiciju u smislu promocije proizvođača voća i plasmana njihovih proizvoda dalje na tržište. Županija pomaže svojim voćarima kroz niz mjera, kao što je okrupnjivanje zemljišta, sufinanciranje trajnih nasada, a isto tako i očuvanje starih sorti – naglasio je dožupan Ratimir Ljubić i dodao da je prošle godine osnovana Poljoprivredna zadruga Gruda s ciljem izgradnje distributivnog centra za voće i povrće.

Dodajmo da je organizator manifestacije Koprivničko-križevačka županija, a suorganizatori su Grad Đurđevac i gradska Turistička zajednica, Ministarstvo poljoprivrede Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, Poljoprivredna zadruga Gruda za proizvodnju, skladištenje i distribuciju voća i povrća te Udruga voćara i proizvođača voćnih prerađevina Koprivničko-križevačke županije.

zatvori