Ponedjeljak, 5. prosinca 2022.

Bolničke liste čekanja preduge, no za hitni pregled kod privatnika može se dobiti povrat novca od HZZO-a

Na magnetsku rezonancu čeka se šest mjeseci, za ultrazvuk dojki četiri mjeseca, za ultrazvučni pregled vratnih žila dva tjedna, a za mamografiju od dva do tri dana.

Riječ je o listama čekanja u koprivničkoj Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek, na čije duljine, kako ističe ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić utječu tri faktora.

– Na dužinu listi čekanja utjecala je pandemija koronavirusa koja je smanjila dostupnost pregleda i dijagnostike u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti koja se može pružiti u koprivničkoj bolnici prema odlukama Ministarstva zdravstva koje su bile usmjerene zaštiti zdravstvenog sustava Republike Hrvatske tijekom ove pandemije – objašnjava ravnatelj.

Kao drugi element koji generira liste čekanja dr. Devčić ističe kadrovske resurse, a kao treći povećanje broja pretraga i dijagnostičkih postupaka koje u bolnici traže liječnici obiteljske medicine.

Dr. Devčić: Svi hitni pacijenti se obrađuju prema redu hitnosti

– Najdulje se čeka na magnetsku rezonancu. Najviše su se smanjile liste čekanja u anesteziološkoj i pulmološkoj ambulanti. Svi hitni pacijenti se obrađuju prema redu hitnosti, onkološki pacijenti i prioritetni pacijenti se naručuju na preglede i kontrole neovisno o navedenim listama čekanja i to u dogovoru s liječnikom obiteljske medicine i bolničkim specijalistom. Na pojedinim radilištima u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti nema listi čekanja ili su one oko tjedan dana – objašnjava ravnatelj.

Napominje da kako bi se smanjila lista čekanja određena dijagnostika se izvodi u popodnevnoj smjeni kao što su magnetska rezonanca, kompjuterizirana tomografija utorkom i četvrtkom, a mamografije u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke svakodnevno.

– U budućnosti će na smanjenje liste čekanja utjecati i uvođenje A5 e-Uputnica koje se odnose na specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu bez potrebe dolaska pacijenta – zaključio je ravnatelj Devčić.

Mnogi ipak ne mogu čekati da dođu na red pa odu kod privatnika, obave potrebno i to plate iz vlastitog džepa, no samo rijetki znaju da možda mogu i opravdati taj trošak, odnosno tražiti povrat novca od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

HZZO vraća dio troškova, uz zahtjev potrebno priložiti medicinsku dokumentaciju i račun

– Osigurana osoba može zatražiti povrat troškova za zdravstvenu zaštitu koja joj je pružena u zdravstvenoj ustanovi ili kod zdravstvenog radnika privatne prakse s kojima HZZO nije sklopio ugovor o provođenju zdravstvene zaštite. O osnovanosti zahtjeva provodi se stručno medicinsko vještačenje. U slučaju da liječničko povjerenstvo HZZO-a utvrdi da se radi o zdravstvenoj zaštiti pruženoj u hitnom slučaju i odobri povrat sredstava, osigurana osoba će ostvariti povrat troškova, ali najviše u visini iznosa koji HZZO plaća ugovornim provoditeljima zdravstvene zaštite za tu vrstu zdravstvene zaštite – govore nam u HZZO-u.

Objašnjavaju i da osigurana osoba ima pravo tražiti naknadu troškova zdravstvene zaštite primjerice i u slučajevima kada joj je ugovorni subjekt HZZO-a neopravdano naplatio zdravstvenu uslugu, kada je odbio propisati na recept lijek s osnovne liste lijekova ili naplatio u cijelosti ili djelomice odobreno ortopedsko pomagalo te dentalno pomagalo.

– Zahtjev za povrat troškova se podnosi u pisanom obliku u regionalnom uredu odnosno područnoj službi HZZO-a prema mjestu prebivališta odnosno boravišta. Uz zahtjev obvezno se prilaže originalna medicinska dokumentacija te original osobnog računa za plaćenu zdravstvenu zaštitu koji obvezno mora glasiti na ime osigurane osobe koja je potonju koristila. Prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju zahtjev zastarijeva istekom roka od tri godine od dana nastanka troška za osiguranu osobu – napominju.

Pojašnjavaju i da se pod hitnom medicinskom pomoći podrazumijeva pružanje dijagnostičkih i terapijskih postupaka koji su nužni u otklanjanju neposredne opasnosti po život i zdravlje.

Na upit koliki je u ovoj godini bio broj predanih zahtjeva za povrat troškova za korištenu zdravstvenu zaštitu u neugovorenim ustanovama, a koliko ih je odobreno na području Koprivnice, odnosno Koprivničko-križevačke županije te koliko je sredstava u navedenom razdoblju isplaćeno, odgovorili su nam da podatke o broju predanih zahtjeva za povrat troškova za korištenu zdravstvenu zaštitu u neugovorenim zdravstvenim ustanovama ne posjeduju statistički obrađene.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.