Petak, 26. travnja 2024.

Bolničke liste čekanja preduge, no za hitni pregled kod privatnika može se dobiti povrat novca od HZZO-a

Da je hrvatski zdravstveni sustav pun boljki, opće je poznata stvar. Često se u javnosti spominje nedostatak liječnika, medicinskih sestara, pacijenti nisu zadovoljni uslugom, neke zdravstvene usluge nedostupne su im u njihovim mjestima prebivališta, odnosno boravišta, a ono što izaziva najviše nervoze u javnosti su preduge liste čekanja.

Tako se primjerice, na pretragu magnetske rezonance čeka se šest mjeseci, za ultrazvuk dojki četiri mjeseca, za ultrazvučni pregled vratnih žila dva tjedna, a za mamografiju od dva do tri dana.

Riječ je o listama čekanja u Podravini i Prigorju, točnije u koprivničkoj Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek, na čije duljine, kako ističe ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić utječu tri faktora.

– Kao prvo, na dužinu listi čekanja utjecala je pandemija koronavirusa koja je smanjila dostupnost pregleda i dijagnostike u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti koja se može pružiti u Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek prema odlukama Ministarstva zdravstva koje su bile usmjerene zaštiti zdravstvenog sustava Republike Hrvatske tijekom ove pandemije – objašnjava ravnatelj dr. Devčić.

Kao drugi element koji generira liste čekanja dr. Devčić ističe kadrovske resurse, a kao treći povećanje broja pretraga i dijagnostičkih postupaka koje u bolnici traže liječnici obiteljske medicine.

Dr. Devčić: Svi hitni pacijenti se obrađuju prema redu hitnosti

– Najdulje se čeka na magnetsku rezonancu. Najviše su se smanjile liste čekanja u anesteziološkoj i pulmološkoj ambulanti. Svi hitni pacijenti se obrađuju prema redu hitnosti, onkološki pacijenti i prioritetni pacijenti se naručuju na preglede i kontrole neovisno o navedenim listama čekanja i to u dogovoru s liječnikom obiteljske medicine i bolničkim specijalistom. Na pojedinim radilištima u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti nema listi čekanja ili su one oko tjedan dana – objašnjava ravnatelj.

Napominje da kako bi se smanjila lista čekanja određena dijagnostika se izvodi u popodnevnoj smjeni kao što su magnetska rezonanca, kompjuterizirana tomografija utorkom i četvrtkom, a mamografije u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke svakodnevno.

– U budućnosti će na smanjenje liste čekanja na pojedine pretrage i preglede utjecati i uvođenje A5 e-Uputnica koje se odnose na specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu bez potrebe dolaska pacijenta – zaključio je ravnatelj dr. Devčić.

Mnogi ipak ne mogu čekati da dođu na red u javnim bolnicama, odnosno zdravstvenim ustanovama, čiju uslugu plaćaju putem dopunskog zdravstvenog osiguranja, pa odu kod privatnika, obave potrebno i to plate iz vlastitog džepa, no samo rijetki znaju da možda mogu i opravdati taj trošak, odnosno tražiti povrat novca od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje vraća dio troškova, uz zahtjev potrebno priložiti medicinsku dokumentaciju i račun

– Osigurana osoba može zatražiti povrat troškova za zdravstvenu zaštitu koja joj je pružena u zdravstvenoj ustanovi ili kod zdravstvenog radnika privatne prakse s kojima Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nije sklopio ugovor o provođenju zdravstvene zaštite. O osnovanosti zahtjeva provodi se stručno medicinsko vještačenje. U slučaju da liječničko povjerenstvo Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje utvrdi da se radi o zdravstvenoj zaštiti pruženoj u hitnom slučaju i odobri povrat sredstava, osigurana osoba će ostvariti povrat troškova, ali najviše u visini iznosa koji Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje plaća ugovornim provoditeljima zdravstvene zaštite za tu vrstu zdravstvene zaštite – govore nam u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

Objašnjavaju i da osigurana osoba ima pravo tražiti naknadu troškova zdravstvene zaštite primjerice i u slučajevima kada joj je ugovorni subjekt Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje neopravdano naplatio zdravstvenu uslugu, kada je odbio pružiti zdravstvenu zaštitu uvjetujući potonju prethodnom kupnjom ugradbenih odnosno potrošnih materijala ili lijekova s osnovne liste lijekova odnosno po izboru osigurane osobe s dopunske liste lijekova za koje osigurana osoba ispunjava uvjete propisane općim aktima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, kad je odbio propisati na recept lijek s osnovne liste lijekova, odnosno po izboru osigurane osobe s dopunske liste lijekova za koji osigurana osoba ispunjava uvjete propisane općim aktima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te kad je naplatio u cijelosti ili djelomice odobreno ortopedsko ili drugo pomagalo te dentalno pomagalo ili napravu.

– U prethodno navedenim slučajevima troškove zdravstvene zaštite osigurana osoba ostvaruje u cijelosti, ako se u upravnom postupku pri nadležnom regionalnom uredu odnosno područnoj službi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje pokrenutom na njezin zahtjev, prema ocjeni liječničkog povjerenstva Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje utvrdi da se radi o korištenju zdravstvene zaštite na koju, u okviru prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznoga zdravstvenog osiguranja, osigurana osoba ima pravo u skladu sa Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju ii općim aktima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje donesenim na temelju toga Zakona – objašnjavaju.

Zahtjev se podnosi u regionalnom uredu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje prema mjestu prebivališta

Napominju da se zahtjev za povrat troškova podnosi u pisanom obliku u regionalnom uredu odnosno područnoj službi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje prema mjestu prebivališta odnosno boravišta.

– Uz zahtjev obvezno se prilaže originalna medicinska dokumentacija te original osobnog računa za plaćenu zdravstvenu zaštitu koji obvezno mora glasiti na ime osigurane osobe koja je potonju koristila. Prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju zahtjev zastarijeva istekom roka od tri godine od dana nastanka troška za osiguranu osobu – napominju.

Pojašnjavaju i da se pod hitnom medicinskom pomoći podrazumijeva pružanje dijagnostičkih i terapijskih postupaka koji su nužni u otklanjanju neposredne opasnosti po život i zdravlje.

Na upit koliki je u ovoj godini bio broj predanih zahtjeva za povrat troškova za korištenu zdravstvenu zaštitu u neugovorenim ustanovama, a koliko ih je odobreno na području Koprivnice, odnosno Koprivničko-križevačke županije te koliko je sredstava u navedenom razdoblju isplaćeno, odgovorili su nam da podatke o broju predanih zahtjeva za povrat troškova za korištenu zdravstvenu zaštitu u neugovorenim zdravstvenim ustanovama ne posjeduju statistički obrađene.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori