Četvrtak, 18. travnja 2024.

SAM SVOJ GAZDA Prepelić: Posla u građevini uvijek ima, a u planu mi je da moj majstor i ja stvorimo dobre temelje

Zoran Prepelić iz Koprivnice jedan je od 13 korisnika potpore male vrijednosti za samozapošljavanje Koprivničko-križevačke županije “Start up”.

Kako nam govori, dugo je vremena radio za druge no shvatio je da bi i sam mogao voditi posao, a jedan od razloga svakako je i ova županijska financijska podrška.

– Obrt za građevinske radove i usluge osnovao sam u srpnju ove godine, a radimo sve – od grubih građevinskih radova, keramike, izrade fasada do zidanja. Vrlo je zahtjevno voditi posao. Ima puno nepoznanica za koje ni ne znaš dok si nečiji zaposlenik. Puno je administrativnih poslova s kojima se nisam susretao. Ovo je puno veći izazov i puno više energije moram utrošiti kako bih riješio te probleme, za razliku od samog posla koji mi je vrlo dobro poznat – kaže Prepelić.

Objašnjava kako je od Županije dobio 30.000 kuna koje mora namjenski potrošiti na alate i sredstva za rad s kojima radi.

– Svaka pomoć je dobrodošla. I 1.000 kuna je dobro i velika je pomoć u nabavki alata, a kamoli ovih 30.000 kuna. Zbog inflacije i ostalih utjecaja svi su alati poprilično poskupjeli pa je ova pomoć jako dobra. Ona će mi puno olakšati i ubrzati mi početak i razvoj. Puno znači kada s 30.000 kuna mogu kupiti opremu, jer da nema te potpore morao bih uložiti svoja vlastita sredstva jer mi je taj alat potreban za rad. Svojih 30.000 kuna uložit ću u neke druge alate s kojima ću dodatno napredovati – pojašnjava.

Snimio Valentino Štefanek.

Posla kaže ima, i to od dogovorenog pa sve do upita.

– Za sada još uvijek nisam požalio što sam otvorio firmu, posla ima, u planu je i širenje. Praktički od početka, odnosno dva tjedna nakon što sam otvorio firmu, zaposlio sam i jednog radnika, odnosno majstora, a uskoro planiram zaposliti i još jednog pomoćnog radnika. U Hrvatskoj je uvijek bilo posla, u građevini ga ima i ako si kvalitetan nije ga problem naći. Prve dvije godine u planu mi je da radimo trojica i da stvorimo dobre temelje. Nakon toga ćemo vidjeti kakva bude situacija i kakvo će biti tržište. Građevina ovisi o jako puno faktora. Nemam nikakvih megalomanskih ambicija – napominje Prepelić i ističe da je s financijskom pomoći Županije kupio miješalicu, bušilicu, fleks, akualat, motorku, miješalicu za ljepilo te još neke sitne alate.

Majstor koji je prvi zaposlen u ovom obrtu je Ivica Ivančan-Brus iz Molvi.

– Zaposlio sam se kod Prepelića s kojim sam dugo radio u jednom poduzeću. Tamo smo se i upoznali prije nekih šest, odnosno sedam godina. Znam da je vrhunski majstor koji zna jako dobro raditi i odlučio sam doći kod njega. Znam da Prepelić radi profesionalno kao i ja. Zadovoljan sam ponudom koju mi je dao. Vjerujem da ćemo napredovati jer radimo kvalitetno. Zadovoljan sam zasada i nadam se da će to tako i ostati – zaključio je.

Snimio Valentino Štefanek.

Što se tiče same potpore, koprivničko-križevački župan Darko Koren ugovor je potpisao s 13 korisnika koji su dobili do 30.000 kuna.

>> FOTO Ugovori vrijedni 400.000 kuna potpisani s 13 novopečenih poduzetnika, Čoklica: Dobiveni novac uložit ću u opremu

– Pojam “start up” u slobodnom prijevodu govori da je to neki početak prema gore, a kako biste krenuli prema gore, morate biti dolje. Kada je čovjek dolje, dobro dođe svaka ruka. Od 2018. godine pa sve do danas osigurali smo oko 1,6 milijuna kuna, dok smo ove godine osigurali 400.000 kuna – rekao je župan.

Snimio Valentino Štefanek.

Dodao je da su u Županiji zaprimili već osam novih zahtjeva za sufinanciranje.

– Vjerujem da ćemo u studenom prilikom naših intervencija u proračun osigurati dodatna sredstva da bismo udovoljili svima koji predaju zahtjeve. Smatramo da je to doista jedna dobra mjera, pomoć i poticaj svima koji se odluče krenuti u poduzetništvo. Poduzetništvo je pothvat koji uključuje mnogo toga, a u pravilu mali poduzetnici puno ovise sami o sebi, uglavnom je to samozapošljavanje. Ovise i o svojim obiteljima koje mogu pomoći u poslu, ali isto tako i snositi rizik – dodao je.

Nastavio je kako je u jednom dijelu svojeg života i sam bio poduzetnik.

– Znam što znači biti poduzetnik, iako sam već dugo ovdje pa sam malo i zaboravio. Okolnosti su se sigurno drastično promijenile i u današnje vrijeme to predstavlja izazov – zaključio je Koren.

Tekst pripremili Adela Zember i Valentino Štefanek.

Ovaj programski sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom.

zatvori