Srijeda, 27. ožujka 2024.

Počela je izgradnja prve solarne elektrane, Janči: Cilj je energetska neovisnost naših ustanova i tvrtki

Prva solarna elektrana u Đurđevcu izgradit će se na zgradi Javne vatrogasne postrojbe.

Poručili su to iz đurđevačke Gradske uprave i podsjetili je još prošli mjesec donesen niz mjera štednje energije u svim gradskim ustanovama i tvrtkama te je počela provedba najavljenih projekata za korištenje obnovljivih izvora energije.

>> RAST CIJENA Janči: Uvodimo mjere štednje za grijanje i javnu rasvjetu, cijena vrtića za roditelje neće se mijenjati

– Provedena je javna nabavu za izgradnju četiri solarne elektrane te je odabran izvođač radova, a ukupna vrijednost ovih projekata iznosi oko 2,3 milijuna kuna. Prva solarna elektrana će se izgraditi na zgradi Javne vatrogasne postrojbe u Đurđevcu gdje su radovi već počeli. Uskoro će početi i radovi na izgradnji solarne elektrane na krovu dvorane Osnovne škole Đurđevac i na krovu Dječjeg vrtića Maslačak, a za ove je projekte Grad Đurđevac uspješno osigurao sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – objašnjavaju u Gradskoj upravi.

Napominju da su se provođenju mjera štednje i zelenim projektima pridružile i sve gradske tvrtke tako da će solarnu elektranu dobiti i kompostana u Đurđevcu.

– Cilj je proizvodnja vlastite energije kako bi naše ustanove i tvrtke u cijelosti bile energetski neovisne i koristile samo proizvedenu struju što je posebno značajno u ovo vrijeme kad rastu cijene energenata. U budućnosti planiramo i daljnja ulaganja u obnovljive izvore energije gdje god je to moguće – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Napomenuo je da će cijena vrtića za roditelje i dalje ostati ista, a neće se povećavati niti cijena ostalih usluga gradskih ustanova.

– Spremni smo nositi se s energetskom krizom, donijeli smo niz mjera uštede te smo usmjereni zelenim i održivim projektima. Mogu reći da smo uhvatili prvi vlak, a cilj je da svoje investicije solarnih elektrana i dizalica topline realiziramo do kraja godine – poručio je predsjednik vijeća Željko Lacković.

Izvor: Grad Đurđevac
zatvori