Četvrtak, 25. travnja 2024.

Ovoga vikenda započinje obilježavanje 200. obljetnice naseljavanja Gole

Pod nazivom “200 let Gole” ove jeseni obilježava se važna obljetnica za Prekodravlje.

Naime, Gola slavi 200 godina od svojeg postanka u spomen na 1822. godinu kada je trajno naseljeno ovo mjesto. Stoga su Općina Gola i udruga Prekodravski zvon uz pomoć Turističke zajednice područja Središnja Podravina organizirali niz događanja kojima će od listopada do prosinca obilježiti ovu svoju važnu obljetnicu.

Najprije slijedi pub kviz o povijesti Gole koji će se održati u Caffe baru Pilajevo u Goli u petak, 30. rujna s početkom u 20 sati. Svi koji dođu u Pilajevo moći će se prijaviti za sudjelovanje u kvizu, a pripremljene su i simbolične nagrade. Pub kviz vodit će mlada povjesničarka Josipa Kičinbaći.

U subotu, 1. listopada na programu je više različitih događanja. U 10 sati na nogometnom igralištu Fugaplasta započet će nogometne utakmice između dvije škole nogomete, one iz Gole te iz Koprivnice. Naime, nogometaši su se odlučili upravo u čast 200. obljetnice postojanja naselja okupiti toga dana u Goli. U ovom sportskom susretu sudjelovat će oko 50 nogometaša sa svojim trenerima i sucima, a na kraju će biti podjela prigodnih zahvalnica.

Posebno zanimljiv program bit će u subotu poslijepodne na prostoru iza stare škole. Ondje će od 14 do 17 sati biti prikazane starinske igre kao što su bincanje, kotačanje, gađanje potkovama, vožnja tački, trčanje na tri noge, nošenje lopte čelom, nošenje kockastih bala slame, vođenje lopte metlom, prenošenje jaja na žlici, štafetna igra s drevnim sukačem, skakanje u vreći i potezanje konopa. Stoga pozivamo sve da prate ove zanimljive igre i uživaju u vještini koju će pokazati sudionici. Pogotovo je pohvalno se na ovaj način njeguje tradicija bincanja i kotačanja koje su tradicionalne igre prepoznatljive za Golu.

Istoga dana u večernjim satima u društvenom domu pripremljen je program posvećen povijesti Gole i uspomeni na doseljenje prije dvije stotine godina. Stoga će u 20 sati biti uprizoren scenski prikaz doseljenja u Golu u kojem će na slikovit način prikazati tradicionalni život u Goli iz prošlih stoljeća, moći će se čuti zvuci seoskog života, domaćih životinja i seoskih zanimanja, a moći će se vidjeti i mlaci koji će mlatiti grah. Bit će izvedene pjesme “Dobra i zločesta Drava” i “Grahove bralje”, a nakon toga bit će recitirani stihovi Ivana Večenaja, Terezije Salajpal, Nevenke Rehorović Matas i Marije Peroš. Na kraju programa slijedi folklorni nastup uz koji ćemo se prisjetiti starinskih pjesama i dočarati duh prošlosti. Svi posjetitelji moći će zapjevati i zaplesati uz poznate zvuke popularnih tradicijskih pjesama.

U nedjelju, 2. listopada u 11 sati u župnoj crkvi sv. Tri kralja bit će svečano misno slavlje koje će predvoditi preč. Mirko Horvatić, kanonik i ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika Varaždinske biskupije te arhiđakon Podravskog arhiđakonata. U njega će biti domaći župnik vlč. Branko Sajković te svećenici koji su vezani za Golu, bivši župnici Siniša Preiner i Dragutin Bogadi te Marko Rac koji je rodom iz Gole. Uoči mise u 10:45 kod vatrogasnog doma će se skupiti predstavnici svih udruga s područja Gole te će u mimohodu krenuti sa svojim amblemima i zastavama u župnu crkvu gdje će prisustvovati svečanom misnom slavlju.

Tih dana će svi koji dođu u Golu moći posjetiti Galeriju i Etno-kuću Večenaj tijekom Dana otvorenih vrata koje je obitelj Večenaj priredila u povodu obilježavanja 200. obljetnice postojanja Gole. Obitelj Večanaj očekuje vas tijekom vikenda 1. i 2. listopada te 8. i 9. listopada između 10 i 15 sati. Galerija i Etno-kuća nalaze se u Dravskoj ulici 40, a ondje se u posebno uređenim prostorima njeguje uspomena na znamenitog slikara i spisatelja Ivana Večenaja (1920.-2013.) koji je ime Gole pronio diljem svijeta i sačuvao vrijedno jezično i etnografsko blago Gole u svojim djelima. Obitelj Večenaj omogućava uvid u u stotinjak slika na staklu i platnu, crteža i akvarela muzejske vrijednosti, knjige, velik broj fotografija iz života kao i atelier u kojem je Ivan Večenaj slikao više od 40 godina.

Obilježavanje 200. obljetnice naseljavanja Gole nastavit će se u prosincu kada je priređen niz događanja. Tako će u nedjelju, 11. prosinca nakon svečane svete mise biti otkrivanje spomen-ploče koji u povodu 200. obljetnice doseljenja u Golu postavljaju Općina Gola i Družba Braća Hrvatskoga Zmaja, nakon toga održat će se znanstveni skup pod nazivom “Prekodravlje u povijesti i sadašnjosti” na kojem će 10-ak znanstvenika i stručnjaka iz različitih područja predstaviti svoje spoznaje o Goli i Prekodravlju. Tih dana bit će otvorena i likovna izložba umjetnika s područja Općine Gola u Galeriji Stara škola.

S veseljem vas pozivamo da sudjelujete u događanjima koja su pripremljena u povodu obilježavanja 200. obljetnice doseljenja z Golu.

Izvor: TZP Središnja Podravina
Izvor: TZP Središnja Podravina
Izvor: TZP Središnja Podravina
Izvor: TZP Središnja Podravina
zatvori