Srijeda, 24. travnja 2024.

NIJE SVE TAKO CRNO Edukativna tribina o slabljenju i gubitku vida u ponedjeljak u koprivničkoj knjižnici

U Knjižnici i čitaonici Fran Galović u ponedjeljak će se održati edukativna tribina “Nije sve tako crno – kako čitati kada (iz)gubimo vid?”.

Tribina je na rasporedu u 17 sati u Stručno-znanstvenom odjelu, a namijenjena je prvenstveno osobama treće životne dobi, njihovim obiteljima, kao i stručnjacima koji s njima rade u udrugama, zdravstvenim ustanovama, domovima za starije i nemoćne, udomiteljstvima, crvenom križu, centru za socijalnu skrb i drugim institucijama, poručuju iz knjižnice.

– Na tribini će sudjelovati Ivana Merc, specijalistica oftamologije, Ljiljana Sabljak, knjižničarka biblioterapeutkinja, Dunja Marija Gabriel, savjetnica za narodne knjižnice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, i Dijana Sabolović-Krajina, knjižničarka -voditeljica projekta “Knjižnice – prijateljska mjesta za osobe s teškoćama čitanja”, kao i akteri videa “Nije sve tako crno” – objašnjavaju.

Merc će tako pojasniti što se dešava osobama kada postanu slabovidne, odnosno kada dožive gubitak vida koji se ne može izliječiti lijekovima, operacijama ili naočalama. Sabljak i Gabriel održat će radionicu o tome kako provoditi posebne programe poticanja čitanja, tzv. logibiblioterapiju. Sabolović-Krajina upoznat će pak prisutne kako im konkretno može pomoći koprivnička knjižnica pomoću zvučnih knjiga, pomagala za čitanje i svojih edukativno-kulturnih programa.

– U sklopu tribine bit će promoviran video “Nije sve tako crno” koji je nastao u okviru istog projekta kao i provođenje najavljene tribine. Projekt ima za cilj osvijestiti, educirati i informirati najširu javnost da slabljenje ili gubitak vida ne zaslužuje stigmu, nego javno savjetovanje o mogućnostima čitanja na drugačiji, alternativni način od onoga na koji smo navikli. Na tribini će sudjelovati i odgovarati na pitanja prisutnih akteri videa, osobe koje su s punim povjerenjem ispričale svoje životne priče o suočavanju s problemima izazvanih gubitkom vida ili slabovidnošću. To su Zlata Hrženjak, Mario i Josipa Šutalo, Vesna Babić i Ivica Molnar – zaključuju u knjižnici.

Spomenimo da je video dostupan ovdje.

zatvori