Petak, 22. rujna 2023.

MEĐUNARODNI DAN RIJEKE DRAVE Pregršt je događanja, od likovne kolonije, šetnji, biciklijade, kušanja ribljih jela, vožnje solarnim čamcem…

U povodu Međunarodnog dana rijeke Drave koji se svake godine obilježava 23. rujna, Turistička zajednica područja Središnja Podravina organizira niz događanja koja će biti na različitim lokacijama tijekom petka i subote, 23. i 24. rujna ove godine.

Na sam Međunarodni dan rijeke Drave, u petak će se održati panel-diskusija s temama o važnosti rijeke Drave za stanovnike ovoga kraja te o njenoj povijesti i geografskim obilježjima kao i o potencijalima koje ova velika rijeka nudi za razvoj turizma. Zbog toga će se sudionici okupiti u Prekodravlju, na području općine Gola, točnije u Art centru Ješkovo i Edukacijsko-rekreacijskom centru zDrava u Novačkoj.

U subotu će tijekom cijelog dana biti događanja na više različitih lokacija. U jutarnjim satima započet će likovna kolonija kod Ribičkog doma na Sekulinama pokraj Molva. Ondje će 15-ak poznatih slikara, kipara i fotografa iz različitih dijelova Podravine stvarati umjetničke radove inspirirane Dravom i životom uz rijeku. Likovna djela nastala na ovoj koloniji bit će namijenjena opremanju novog Pastoralnog centra kod Svetišta Majke Božje Molvarske u Molvama.

Ustupio Nikola Cik.

Na području općine Legrad organizirana je vožnja solarnim čamcima od Libanovca gdje je uređen prilaz za ukrcavanje pa do ušća rijeke Mure u Dravu. Vožnja solarnim čamcem je besplatna, a kako bi se izbjeglo čekanje za ukrcavanje pozivamo sve zainteresirane da se prijave putem prijavnice objavljene na mrežnim stranicama Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, odnosno na sljedećem linku: https://podravinaiprigorje.hr/default_svjetski_dan_turizma_wide.asp?sid=7413.

Polazak će biti svakih sat vremena u razdoblju od 11 do 16 sati. Na istome mjestu svi zainteresirani, a pogotovo oni najmlađi moći će se priključiti edukativnim šetnjama uz rijeku Dravu koje su organizirane u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije.

Ustupio Nikola Cik.

U 13:30 sati na području općine Gola, točnije u Edukacijsko-rekreativnom centru zDrava u Novačkoj započet će biciklijada dravskim putevima. Predviđena je ruta od oko 15 kilometara po makadamskim i asfaltnim putovima, a za sve sudionike osigurano je osvježenje i ručak na kraju vožnje. Zbog toga također pozivamo sve koji planiraju sudjelovati da popune prijavu: https://podravinaiprigorje.hr/default_svjetski_dan_turizma_wide.asp?sid=7420.

Cilj za sve bicikliste bit će kod Ribičkog doma na Sekulinama kod Molvi oko 16 sati kada se očekuje i završetak likovne kolonije. Tada će ondje biti predaja zahvalnica svim sudionicima te polaganje cvijeća i molitva za sve one koji su u prošlosti izgubili život u rijeci Dravi. Tijekom poslijepodneva kod Ribičkog doma na Sekulinama za sve sudionike i posjetitelje pripremljena je gastronomska ponuda nazvana “Dravski tanjer” te će se moći kušati riblja jela kao što su pržene ribe i fiš te druga jela vezana uz rijeku Dravu.

Ustupio Nikola Cik.

Osim Turističke zajednice područja Središnja Podravina u organizaciju obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave uključene su Općine Legrad, Gola i Molve te Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije, Molvarski likovni krug, Svetište Majke Božje Molvarske i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije.

Sva događanja u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave na području Turističke zajednice područja Središnja Podravina dio su programa obilježavanja Svjetskog dana turizma 2022. godine u Koprivničko-križevačkoj županiji. Stoga pozivamo sve zainteresirane da se priključe obilježavanju Međunarodnog dana rijeke Drave koja nas sve zajedno povezuje.