Subota, 20. travnja 2024.

IZ EONA U GPZ Jakšić: Sada se vidi da je izlazak Grada iz plinskog biznisa bio racionalna odluka

EON je obavijestio svoje korisnike da s današnjim danom raskida sve ugovore o opskrbi kućanstava plinom te da od 1. listopada HERA imenuje tvrtku za daljnju opskrbu plinom na pojedinom distribucijskom području.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić kazao je da je to u slučaju Koprivnice Gradska plinara Zagreb.

– Koliko god to danas možda bilo nepopularno reći, moram naglasiti da se sada vidi koliko je poslovno racionalna odluka bila da Grad Koprivnica izađe iz plinskog biznisa i da to jednostavno prepustimo većim igračima na tržištu. Unatoč nekima koji pokušavaju naturiti neke svoje priče, mislim da nam sad kad vidimo što se sve događa u drugim gradovima i komunalcima, postaje jasno da smo mi svoje udjele prodali, a nešto se iz toga i izgradilo i napravilo za ovaj grad. Da se to tada nije napravilo, ne samo da bi propao KC plin, nego bi propao i Komunalac i znamo koliko bi nam to problema napravilo – objasnio je gradonačelnik.

Naglasio je kako živimo u vrlo zanimljivom energetskom trenutku.

– Zapravo, živimo u vrlo zanimljivom trenutku cijelog svijeta s obzirom na rusku agresiju na Ukrajinu, puno toga se promijenilo i svi vidimo što nam rade inflacija i promjene u okviru gospodarstva i poslovanja. Vlada je donijela odluku o subvencioniranju s obzirom na to da su energenti eruptirali. Imam svoje mišljenje i o cijeni struje i zašto do toga dolazi, ima puno tu nelogičnosti, no danas imamo ovo što imamo – smatra Jakšić.

Pojašnjava da je Vladina odluka da subvencionira samo javne opskrbljivače energijom, a to je za područje Koprivnice i okolice Gradska plinara Zagreb.

– Temeljem odluka Vlade i HERA-e moguće je automatski preći na GPZ i na taj način si na narednih šest mjeseci riješiti grijanje po nekoj normalnoj cijeni. Što nas čeka nakon toga ne znamo, nadamo se da će se stvari u Ukrajini smiriti i da će, kad prođe tih šest mjeseci, ipak biti lakše – zaključio je.

zatvori