Petak, 29. ožujka 2024.

Ipak ništa od povećanja naknada skupštinarima, Koren: Naša je ideja bila da se to regulira, no očito je sve prešlo u jednu sferu politike

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije ipak nije usvojena odluka kojom se povećavaju naknade članicama i članovima skupštine.

Naime, u najavi sjednice na dnevnom redu našla se Odluka o izmjenama i dopuni Odluke o naknadama predsjedniku, potpredsjednicima i članovima Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije i njezinih radnih tijela, a u kojoj je stajalo da se naknada za predsjednika Županijske skupštine može uvećati za najviše 50 posto, a za potpredsjednike za najviše 30 posto pripadajuće naknade. Dosad je HDZ-ov Damir Felak kao predsjednik Županijske skupštine dobivao 1.750 kuna s pripadajućim porezima i doprinosima, dok je nezavisni potpredsjednik Zdravko Matotan koji je izabran s Mostove liste primao 1.500 kuna s porezima i doprinosima, no plan je bio te iznose povećati.

Što se pak tiče članova i članica, oni su prema novoj odluci od 1. listopada trebali primati naknadu za rad u neto iznosu od 753,45 kuna mjesečno, odnosno 100 eura. Bilo bi to povećanje od 50 posto s obzirom na to da njihove naknade sada iznose 500 kuna.

No, ususret sjednici danas je u prostorijama SDP-a u Koprivnici održana konferencija za medije na kojoj je predsjednik županijske organizacije te stranke Tomislav Golubić zajedno s koalicijskim partnerima izrazio protivljenje novoj odluci rekavši da je ona krajnje neprimjerena vremenima u kojima nas pritišće inflacija i još ne znamo kuda nas vodi energetska kriza. Predložio je pritom da se taj novac preusmjeri na dobrobit građana jer nema nikakve potrebe da vijećnicima sada raste naknada.

Ovakva je kritika očito utjecala na župana Darka Korena koji je spomenutu točku skinuo s dnevnog reda, a na današnjoj je sjednici Županijske skupštine objasnio i zašto.

– Donio sam odluku o povlačenju točke s dnevnog reda s obzirom na činjenicu da je njen sadržaj kompleksan i po našim razmišljanjima zahtjeva opći konsenzus s obzirom na stavove oporbe. Došli smo do zaključka da nije pravo vrijeme za ovakvu odluku. Moram ustvrditi da bismo mi kao većina mogli izglasati tu odluku, no smatramo da nema potrebe da na ovakav način silujemo demokraciju. Mislim da je ovo klasičan primjer poslovice da je put do pakla popločen dobrim namjerama s obzirom na to da su već dugi niz godina naknade vijećnicima iste, a mnoge su se okolnosti promjene. Naša je ideja bila da se to regulira, no očito je sve prešlo u jednu sferu politike i to treba akceptirati i reagirati na ovaj način – zaključio je Koren.

Dodajmo da prijenos sjednice Županijske skupštine možete gledati ovdje.

zatvori