Subota, 20. travnja 2024.

FOTO: USPJEŠNA AKCIJA U Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica upisale se 34 mlade osobe

U Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Koprivnici su se u ponedjeljak upisale 34 mlade osobe.

Priopćili su to iz Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica i dodali da se akcija održala u prostorijama društva, a trajala je dva sata.

– Akcija je održana u Koprivnici kako bi se pomoglo mladoj Sari kojoj za ozdravljenje od rijetke autoimune bolesti treba transplantacija krvotvornih matičnih stanica, ali i svim ostalim oboljelim osobama koje čekaju svoje podudarnog darivatelja. Upisu u registar mogli su pristupiti zdravi građani u dobi od 18 do 40 godina. Postupak upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzoraka krvi za HLA tipizaciju. Akciju su provele djelatnice Zaklade Ana Rukavina, a pomagale su volonterke društva i medicinske sestre iz Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije – objasnili su.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je “Lijek je u nama”. Njome zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra, upisano više od 62.000 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 156 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu.

zatvori