Utorak, 16. travnja 2024.

FOTO Polaganjem vijenaca i mimohodom obilježena 31. obljetnica preuzimanja Vojarne i Dan koprivničkih branitelja

Svečano je danas u Koprivnici, obilježava se 31. obljetnica preuzimanja koprivničke Vojarne, ali i Dan koprivničkih branitelja.

Program je počeo jutarnjom svetom misom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, a nastavljen polaganjem vijenaca kod Križa života na prostoru bivše Vojarne Ban Krsto Frankopan.

Kako je nakon polaganja vijenaca rekao koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, suradnja Grada sa svim braniteljskim i stradalničkim udrugama, kao i s Odborom za branitelje, je sjajna.

– Sve ono što se isplanira se na kraju i realizira na zadovoljstvo branitelja, ali i na zadovoljstvo građana Koprivnice. Otvoreni smo po pitanju novih ideja i rješenja i zato nam je bio cilj da u odbor uđu ratni zapovjednici koji su prošli ratna vremena i znaju što je najbitnije i što treba pokazati. Tim dečkima mogu zahvaliti na svemu što smo dosad napravili – istaknuo je Jakšić.

Podsjetio je i da je obilježavanje današnjeg dana na ovakav način tradicija koja je pokrenuta prije šest godina.

– Drago mi je da su povratne informacije pozitivne i da se obilježavanje ljudima sviđa, ali i da se obilježava na dostojanstven način. Svi ti ljudi napravili su ogromnu stvar za ovaj grad, pogotovo kad vidimo kako je to prošlo u nekim drugim krajevima Hrvatske. Zahvaljujući njima nismo imali ratno stradavanje u Koprivnici na način da se zaratilo, a nakon čega je bilo puno lakše razvijati Koprivnicu. Svi su oni dali svoj doprinos i na tome im dugujemo zahvalu – dodao je.

U sličnom je tonu nastavio i koprivničko-križevački župan Darko Koren koji je naglasio da je današnji dan upravo onakav kakav i treba biti – dostojanstven.

– Mnogi su primjeri pokazali da se oslobađanje radilo i na drugačiji način, srećom u Koprivnici se radilo na način koji je Koprivnicu lišio svih stradavanja, i ljudskih i materijalnih. Trebamo zahvaliti ljudima koji su u tom vremenu djelovali u hrvatskoj policiji i vojsci, ali i civilnoj vlasti koja je tada vodila Grad i ovo područje jer je na izuzetno mudar i optimalan način preuzela objekt vojarne – naglasio je Koren.

Bivši zapovjednik Policijske stanice Koprivnica Krešimir Papac otkrio je pak da je oslobađanje vojarne pozitivna koprivnička ratna priča za razliku od ostalih borbi za vojarne diljem Hrvatske.

– Pregovori su trajali mjesecima i u njima smo se upoznavali, nastupali argumentima, lomili smo protivničku volju. Pomalo su gubili ciljeve i bili svjesni da to nije više nikakva Jugoslavenska narodna armija. Sve je više bilo prebjega i časnika i vojnika, a mi smo tada zauzeli strateški cilj da situaciju moramo riješiti mirnim putem jer je najvažnije sačuvati ljudske živote. Nismo oslobodili samo vojarnu, već i naše neprijatelje; mlade ročnike iz Makedonije, Srbije i Slovenije i vratili ih žive i zdrave kućama. To je naš veliki uspjeh koji smo poslali kao poruku u okruženje i cijeli svijet – spomenuo je Papac.

Dodao je i da je bivši predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman 1993. godine pohvalio upravo bitku za koprivničku vojarnu i istaknuo ju kao posljednju gradsku bitku, dok je ondašnji političar i premijer Joža Manolić rekao da se najbriljantnija bitka za vojarnu odvila upravo u Koprivnici.

– On je ipak gospodin koji je prošao više ratova i ima iskustva da bi to mogao ocijeniti – zaključio je.

Spomenimo da je nakon polaganja vijenaca gradom uslijedio svečani mimohod pripadnika ratnih postrojbi Hrvatske vojske, policije i udruga proizašlih iz Domovinskog rata od bivše vojarne do Florijanskog trga gdje su pak kod Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata također položeni vijenci. Nakon toga uslijedila je svečana akademija.

zatvori