Srijeda, 27. ožujka 2024.

FOTO Novi ravnatelj Darko Sočev: Svjedočimo inflaciji odlikaša, ocjenjivanje se mora pooštriti, ocjene trebaju biti realne

Mali i veliki Nemčići s novom školskom godinom dobili su novog ravnatelja nakon što je dugogodišnja ravnateljica Gordana Gazdić Buhanec otišla u mirovinu.

Naime, na tu funkciju izabran je profesor povijesti i filozofije Darko Sočev koji u Osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski radi 10-ak godina. Kaže kako je razmišljanje o konkuriranju za ovu funkciju bio jedan duži proces.

– Ušao sam u Školski odbor, bio imenovan za osobu od povjerenja, postao sam sindikalni povjerenik pa sam na jedan drugi način upoznao rad škole i to me onda ponukalo da se ipak, kad je ravnateljica trebala ići u mirovnu, prijavim za novog ravnatelja jer mi se činilo da bih to mogao uspješno obavljati. Svakako mi predstavlja jedan novi izazov jer bih želio vratiti dignitet struci i omogućiti svojim kolegama da se koncentriraju na ono primarno, a to je rad u učionici i da ne budu izloženi svim onim pritiscima koji sve nas čekaju sa strane – kazao je Sočev.

Kad je riječ o reakcijama kolega i učenika, odnosno atmosfere na hodnicima, novi ravnatelj ističe da vidi puno osmijeha.

– Važno mi je da kad moji kolege ulaze u školu nemaju nekakav strah ili grč, baš kao ni učenici, već da se vesele onim zadacima koji ih čekaju. U tom smjeru treba ići i to kroz nekakvu radnu atmosferu, ali isto tako kroz zabavu, smijeh i podršku – istaknuo je Sočev.

Snimio Tomislav Matijašić.

Smatra da je u tom procesu važna i uloga roditelja.

– Bitno je da nam oni ne budu kočnica, nego da nam daju mogućnost da njihovu djecu odgajamo i pripremamo za život, a ne da ih pokušavaju držati pod nekakvim staklenim zvonom. Škola bi upravo to trebala biti – odgojno-obrazovna institucija, a ne mjesto u kojem će se ispunjavati želje roditelja i učenika – napominje.

Jedan od prvih poteza koji mu je u planu, a za koji smatra da njime baš neće biti zadovoljni ni učenici ni roditelji, jest pooštravanje kriterija ocjenjivanja.

– Želio bih da ipak malo pooštrimo kriterije ocjenjivanja jer svjedočimo inflaciji odlikaša u cijeloj Hrvatskoj. Mislim da bismo to trebali svesti u nekakve realne okvire. Više puta sam već isticao da imamo puno odlikaša u školama, a da u društvu imamo vrlo malo onih koje bismo mogli nazvati odlikašima. Nekakve promjene u društvu trebale bi krenuti upravo obrazovanja. Mi smo oni koji bi trebali početi graditi bolje društvo od temelja. Ocjene se moraju zaključivati u skladu s prosjecima, a ne da se baš zadnjih tjedana one ispravljaju kako bi se navlačio prosjek. Svjedočimo velikom pritisku roditelja pa je učiteljima najčešće najkomotnije popustiti jer su inače izloženi svakakvim pritiscima koji im jednostavno nisu potrebni. Nastojat ću zaštititi dignitet struke, ali i da ocjene budu realne – ne zato da bi učenici bili što lošije ocijenjeni, nego da bi oni stekli realnu sliku o svojim sposobnostima i da bi se znali usmjeriti prema pravim obrazovanjima koja su u skladu s njihovim sposobnostima – objašnjava novi ravnatelj.

Osim toga, nada se i skorom prelasku na jednosmjensku nastavu. Podsjetio je da se takav oblik nastave primjenjuje u dvije osnovne škole od početka ove nastavne godine.

– Mi bismo, nadam se, mogli već od sljedeće godine, no to ovisi o mnoštvu faktora. Moramo praktički izmisliti jedno šest ili sedam učionica, a to će predstavljati veliki izazov za našu školu s obzirom na to da je naša škola zaštićena kulturna baština. Nemamo mogućnost dogradnje pa ćemo se u postojećim kapacitetima morati snaći što će naravno predstavljati veliki infrastrukturni, ali i kadrovski izazov u samoj školi – pojasnio je.

Vizija škole kroz prizmu novog ravnatelja je “u zdravom tijelu, zdrav duh” stoga je cilj novog ravnatelja okretanje sportu, odnosno fizičkoj aktivnosti djece.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Svjedočimo da su nam djeca pretila, svi se puno manje krećemo zbog promjena načina života, a školi bi trebao biti zadatak da pokuša taj trend zaustaviti i preokrenuti. Pokušat ćemo kroz što više terenske nastave i kroz uključivanje u sportske aktivnosti aktivirati što više učenika da se bave i posvete svom fizičkom zdravlju što će tada poboljšati i ono mentalno – napominje Sočev.

Dodaje i da mu je cilj kod malih Nemčića poticati radne navike, poštenje, radinost, znanje i svjesnost o tome da se radom postiže cilj te da se samo na taj način može od temelja ozdraviti društvo koje danas ima puno boljki.

zatvori