Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO Leon Zelenko juniorski je prvak Europe u kartingu: Želja mi je natjecati se u Formuli 1

Koprivničanac Leon Zelenko juniorski je prvak Europe u kartingu.

Tu zavidnu titulu osvojio je krajem srpnja na Rotax Max Championship International Trophy utrci koja se vozila u francuskom Le Mansu. Leon je s nama podijelio svoje dojmove s utrke.

– Bilo je super, na treninzima sam bio sporiji pa sam malo bio i tužan, no nakon toga sam bio sve brži, a onda sam postao i najbrži – poručio je Leon kojemu je tek 14 godina i istaknuo kako je ovom pobjedom ostvario plasman na svjetsko prvenstvo koje će se krajem godine voziti u Portimau u Portugalu.

>> Leon Zelenko postao prvak Europe u kartingu

Kada je riječ o pripremama za svjetsko prvenstvo, ali i utrke općenito, Leon radi fitness treninge, dok treninge na stazi odrađuje na svakoj od lokacija utrka.

– Za karting treba imati kondiciju i mišiće u rukama, pogotovo u situacijama kada se boriš za mjesto i kada dolazi do sudara, kondicija je najvažnija. Fitness treninge imam svaki dan – trčim samostalno, odrađujem treninge i s trenerom – objasnio je.

Zbog svih sportskih obaveza ne ostaje mu puno slobodnog vremena, no uspijeva uskladiti školske, privatne i sportske zadatke. Sve je lakše uz veliku podršku koju dobiva, istaknuo je.

– Obitelj i prijatelji su mi velika podrška, svi mi čestitaju kad nešto ostvarim i uz mene su – rekao je Leon.

Spomenimo da je Leonu želja natjecati se u Formuli 1, a prije toga u Formuli 4.

– Trenutna sezona u Formuli 1 mi je malo dosadna jer Red Bull uvijek predvodi, nema previše borbi kao što je to bilo prije. Uzor u Formuli mi je Fernando Alonso, on mi je uvijek bio jedan od najdražih vozača – zaključio je Leon.

Snimio Tomislav Matijašić.

Da je prilikom natjecanja važna i tehnička priprema govori mehaničar Marijan Ganžulić Gans koji Leona prati na utrkama.

– Bitno je da šasija odgovara uvjetima i da se stopi s vozačima kako bi karting i vozač zajedno mogli dobro funkcionirati na stazi i njenim uvjetima. Tehnička priprema je jako bitna – kazao je.

Sport i nije preskup, a financije mogu rasti kada se odlazi na putovanja, odnosno natjecanja, mišljenja je.

– Jednom kad kupiš karting, imaš ga, a motor dobiješ od organizatora. Potrebno je imati jedan dodatan motor za trening i to je to. Održavanje je standardno – odlazi sitni potrošni materijal, eventualno gume, a kvarova u pravilo niti nema. Najbitniji je setup šasije i kako se ona posloži. Kod priprema za utrku važan je pritisak u gumama, jako je bitno kada gume najbolje prorade i u kojem krugu najbolje idu. Ključna je strategija s vozačem – otkrio je Ganžulić.

Na utrkama postoje i određeni kazneni bodovi; od samog ponašanja vozača na stazi do situacije u kojoj se nađe, a nekad se na to niti ne može utjecati, zaključio je.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori