Utorak, 16. travnja 2024.

ENERGETSKA KRIZA Zatvaranje Cerina i sportskih objekata u vlasništvu Komunalca nije u planu, Pučko otvoreno učilište prati razvoj situacije

Pred Koprivničankama i Koprivničanicima neizvjesna je jesen, ali i nadolazeći zimski mjeseci.

Energetska kriza trese kućanstva, raspravljalo se i što će biti sa grijanjem u školskim ustanovama, a hoće li divljanje cijena energenata utjecati i na rad onih gradskih poduzeća u kojima građani vole uživati u sportskim i društvenim aktivnostima, odlučili smo saznati u Gradskom komunalnom poduzeću Komunalac i Pučkom otvorenom učilištu Koprivnica.

Snimio Valentino Štefanek.

Kako nam je to rekla Petra Bijač, specijalistica za marketing i PR Komunalca, zatvaranje Gradskih bazena Cerina i sportskih objekata u vlasništvu Komunalca zasad nije u planu, niti se razmišlja o nekom drugom ograničenju rada.

– Poslovanje će se organizirati na energetski učinkovit način, odnosno vodit će se računa o pametnoj potrošnji energije kroz razne procedure i tehnička rješenja kojima će se smanjiti nepotrebna potrošnja, a istodobno osigurati željeni uvjeti na Cerinama – naglasila je. Spomenula je da su 15. kolovoza ove godine na Cerinama provedene određene korekcije cijena, no one su bile minimalne i samo na pojedinim uslugama, a daljnje korekcije za sada također nisu u planu.

Kada je riječ o godišnjem financijskom planu poslovanja Komunalca, Bijač je napomenula da se procjenjuje potrošnja, planiraju se prihodi i rashodi te poslovne aktivnosti kojima će se realizirati plan poslovanja. Rebalansom koji je pak proveden u lipnju planirana su i sredstva za pokriće troškova energenata prema postojećim ugovorima s isporučiteljima.

– Prvi i najbitniji korak je vlastiti doprinos svakog pojedinca u prevladavanju ove energetske krize što znači provedba jednostavnih aktivnosti i korekcija ponašanja kojima će se energija učinkovitije koristiti te će se izbjeći nužnost provedbe drastičnih mjera. Pametnom potrošnjom energije postići će se značajne uštede u kritičnim mjesecima, a isto tako intenzivno će se provoditi tehničke mjere energetske učinkovitosti – zaključila je Bijač.

Pučko otvorenog učilišta Koprivnica posluje stabilno, cijena ulaznica za kino od 2017. godine mijenjala se jednom

Snimio Tomislav Matijašić.

Maja Holek, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica, objasnila nam je da se naStručnom vijeću raspravljalo o potencijalnim opasnostima koje nosi poskupljenje energenata i mogućim scenarijima. U učilištu prate situaciju i ako će i kada će trebati reagirati, reagirat će, poručila je. Otkrila je i da se cijena ulaznica za kinoprojekcije u Kinu Velebit od 2017. godine do danas mijenjala samo jednom, i to neznatno.

– Utorkom još uvijek imamo Obiteljski dan kada su cijene kinoulaznica povoljne, a imamo i dodatne popuste za grupe, škole, vrtiće, umirovljenike i studente, upravo zato da kino bude dostupno svima. U zadnje smo tri godine uložili znatna sredstva u povećanje kvalitete usluge nabavom novog i većeg platna, procesora zvuka, ugradnjom novog zvučnog sustava, a u dolasku nam je i novi 4K projektor što je najviši tehnički standard. Poskupljenje, ako ga bude, možemo gledati i kao usklađivanje s kvalitetom pružane usluge – mišljenja je Holek.

Nastavila je da učilište posluje stabilno, a jedan od faktora stabilnosti proračuna ustanove su i vlastiti prihodi koje učilište ostvaruje na tržištu kroz niz usluga koje nudi kao što je spomenuta kinodjelatnost, obrazovni programi i edukacije te glazbeno-scenska djelatnost.

– Nije moguće predvidjeti hoće li i na koji način najavljena poskupljenja energenata utjecati na naše usluge i poslovanje, no svakako ćemo javnost pravovremeno obavijestiti o tome – zaključila je.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori