Petak, 26. travnja 2024.

U Župi u Močilama Ivon Fabijanec i Josip Pankarić izveli cjelovečernji koncert

U Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Močilama jučer je održan cjelovečernji koncert župnih glazbenika.

Na trubi je nastupio prof. Josip Pankarić, a na orguljama Ivon Fabijanec, student Instituta za crkvenu glazbu.

– Spoj ovih dvaju instrumenata brojne okupljene vinuo je u sfere transcedentnog. Orgulje župne crkve u Močilama ove su godine temeljito obnovljene i kao takve prezentirane su okupljenoj publici – poručila je Ljiljana Zagrajski.

Objasnila je da je prof. Josip Pankarić voditelj župnog zbora Marija i orguljaš župne crkve u Močilama. Nastavnik je u Osnovnoj školi Braće Radić te je voditelj puhačkog orkestra DVD-a Virje.

>> FOTO Zborovođu i orguljaša Ivona Fabijanca put nakon studija teologije odveo u crkvene glazbene vode

Ivon Fabijanec, mag. theol., student je Instituta za crkvenu glazbu, voditelj dječjeg župnog zbora Zvončići i zbora mladih Eshaton te orguljaš župe Močile, voditelj župnog zbora župe Ludbreg i župnog zbora župe Legrad. Stipendist je Grada Koprivnice.

– Veselimo se svakom održanom koncertu u našoj prekrasnoj crkvi. Trudimo se, osim duhovnog, održavati ovu povijesnu crkvu zajedno sa svim pokretnim inventarom u koji spadaju i orgulje. One su djelo nepoznatog graditelja iz sredine 18. stoljeća. Takve su konstrukcije koja pogoduje izvođenju rane glazbe i glazbe baroka koju smo ovom prilikom mogli slušati i uživati u istoj – istaknuo je mons. Leonard Markač, župnik i upravitelj svetišta.

Dodajmo da su u programu izvedena djela J. S. Bacha, J. Pachelbela, G. F. Haendla i drugih, a publika je oduševljeno pozdravila ovakve događaje.

zatvori