Subota, 20. travnja 2024.

STANJE U SRPNJU Na birou više nezaposlenih nego u lipnju, najtraženiji odgajatelji i berači

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Križevci, krajem srpnja na području Koprivničko-križevačke županije evidentirano je 1.817 nezaposlenih osoba.

U odnosu na lipanj to je 10,9 posto više nezaposlenih, a u odnosu na srpanj prethodne godine 7,8 posto manje.

Kada je riječ o izlascima iz evidencije nezaposlenih, ukupno su tijekom srpnja izašle 222 osobe što je za 31,7 posto manje nego u lipnju te za 34,9 posto manje nego u srpnju prethodne godine, pri čemu se 53,2 posto odnosi na muškarce, a 46,8 posto na žene.

Što se tiče ulazaka u evidenciju nezaposlenih, novoprijavljenih osoba je tijekom srpnja bilo 400, odnosno 78,6 posto više nego u lipnju te za 1,5 posto manje nego u srpnju prethodne godine, od čega izravno iz radnog odnosa dolazi 249 osoba, izravno iz redovitog školovanja 108 osoba te iz neaktivnosti 43 osobe. Prema spolu, u evidenciju je ušao 151 muškarac i 249 žena.

Spomenimo i da Područni ured Križevci tijekom izvještajnog mjeseca evidentira 426 potreba za radnicima od strane poslodavaca, što je za 0,7 posto više nego u lipnju te za 2,2 posto više nego u srpnju prethodne godine.

Promatrano prema djelatnostima, najviše je potreba iskazano u prerađivačkoj industriji, obrazovanju, građevinarstvu, poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, trgovini na veliko i na malo; popravku motornih vozila i motocikala te u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi.

Najtraženija zanimanja u srpnju bila su odgojitelj, odnosno odgojiteljica predškolske djece, berač, odnosno beračica poljoprivrednih proizvoda, suradnik ili suradnica u praktičnoj nastavi, prodavač ili prodavačica, čistač ili čistačica, konobar te konobarica i poljoprivredni radnik, odnosno poljoprivredna radnica, kao i elektroinstalater ili elektroinstalaterka.

zatvori