Četvrtak, 25. travnja 2024.

RAST CIJENA Janči: Uvodimo mjere štednje za grijanje i javnu rasvjetu, cijena vrtića za roditelje neće se mijenjati

Sastali su se đurđevački gradski vijećnici, a na sjednici se najviše raspravljalo o uvođenju mjera štednje zbog trenutne energetske situacije.

Đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči kazao je da su proveli javnu nabavu za Grad, gradske ustanove i tvrtke za nabavu električne energije, a procijenjena vrijednost bila je dva milijuna kuna, a iznos dobiven na nabavi je 12 milijuna kuna.

– Što se tiče plina svi imaju ugovore do listopada, a tvrtka Komunalije plin prikupljala je ponude i trenutno je nemoguće dobiti fiksne cijene plina nego cijene na burzi plus mrežarina i još neki dodaci. To je sada otprilike 12 puta veća cijena nego što je bila prije godinu dana, odnosno prošlu zimu. Ovakav rast cijene energenata ima utjecaj na cijeli naš sustav u iznosu od gotovo 20 milijuna kuna razlike i normalno da su potrebne mjere štednje uz najavljene mjere Vlade da će se primjenjivati zaštićena cijena energenata u obrazovnom, zdravstvenom i socijalno osjetljivim sektorima – rekao je Janči.

Tako će zbog trenutne situacije doći do smanjenja intenziteta grijanja te javne rasvjete u gradu, a treba razmatrati i mogućnost redukcije.

– Moramo provesti sve aktivnosti i korekcije ponašanja u svim našim ustanovama u kojima će se energija učinkovitije koristiti, a prvenstveno se to odnosi na smanjenje intenziteta grijanja i javne rasvjete do mogućih redukcija kompletne javne rasvjete. Trenutno radimo smanjenje intenziteta kompletne rasvjete za 50 posto. čime ona i dalje postoji, ali treba razmatrati i mogućnost kompletne redukcije – objasnio je.

Gradonačelnik se osvrnuo i na preporuke o temperaturama u javnim prostorima te pritom istaknuo da su u svim zgradama koje su veliki potrošači, primjerice škola, vrtić, Gradska uprava, Dom kulture, provedeni projekti energetske obnove. Uz to, napomenuo je da imaju spremna i daljnja ulaganja u obnovljive izvore energije.

– Mjere štednje tako predviđaju preporučene temperature pojedinih prostorija – one radnog prostora trebaju biti maksimalno do 21 stupnja, a preporuka je da budu 18, dok negrijane prostorije poput hodnika trebaju biti od 14 do 16 stupnjeva. U mjere štednje ulazi i korištenje obnovljivih izvora energije – naglasio je Janči.

Gradonačelnik je zaključio da će se maksimalno truditi da cijena usluge u gradskim ustanovama ne raste.

– Kad se primijene novi izračuni plina i struje, razlika u ekonomskoj cijeni vrtića je 500 kuna, međutim imamo predviđenu izgradnju solarne elektrane i dizalicu topline gdje ćemo zapravo jednokratnim ulaganjem ostati na istoj ekonomskoj cijeni vrtića i neće se dizati cijena za roditelje – napomenuo je.

zatvori