Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Završeno je 50 posto Aglomeracije Koprivnica, Jakšić: Više neće biti rasprave o poplavama u podvožnjaku kod Podravke

Aglomeracija Koprivnica napreduje punom parom – završeno je 50 posto projekta.

Rečeno je to prilikom današnjeg obilaska radova u blizini raskrižja Ulice Čarda i Ulice Ivana Česmičkog u Koprivnici koje su posjetili gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, direktor Koprivničkih voda Zdravko Petras, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić i član uprave Radnika Mario Biljan.

Gradonačelnik Jakšić naglasio je kako je prije samog obilaska radova održan sastanak svih sudionika Aglomeracije na kojem je istaknuto zadovoljstvo tempom radova.

Snimio Valentino Štefanek.

– Prevalili smo prvih 50 posto projekta te sada prelazimo u drugih 50 posto. Brojke nam govore da ćemo uspjeti ispoštivati zadane rokove, iako je u nekim fazama bilo vrlo zanimljivo i specifično; što zbog gibanja cijena sirovina i materijala, što zbog kažnjena u isporuci materijala. Stoga doista možemo reći da velike europske projekte radimo u nikad zanimljivijem trenutku – kazao je gradonačelnik. Podsjetimo, riječ je o radovima koji se izvode u sklopu europskog projekta Aglomeracija Koprivnica. Projekt je vrijedan 410 milijuna kuna pri čemu 283,8 milijuna kuna dolazi iz fondova Europske unije, 92,5 milijuna kuna financira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske vode, a 33,7 milijuna kuna otpada na sufinanciranje Koprivničkih voda, lokalnu komponentu koju financira Grad Koprivnica i šest općina partnera u projektu.

Aglomeracija uključuje izgradnju i rekonstrukciju sustava javne odvodnje, dogradnju i rekonstrukciju sustava javne vodoopskrbe, a radovi bi trebali završiti do kraja 2023. godine. Osim u Koprivnici, radovi se provode u Peterancu, Đelekovcu, Koprivničkim Bregima, Rasinji, Drnju i Hlebinama.

>> FOTO: AGLOMERACIJA KOPRIVNICA Doznajemo u kojoj su fazi radovi diljem grada i prigradskih naselja

Jakšić je istaknuo i zadovoljstvo Gradske uprave spoznajom da se u Koprivnici grade kilometri vodne i kanalizacijske mreže.

– Puno nam znači što ćemo ovim projektom obnoviti mrežu koju imamo u širem središtu grada, a koja se već nekoliko 10-aka godina nije mijenjala. Iznimno smo zadovoljni i zbog retencijskih kanala i bazena zbog kojih vjerujem da, kada ih pustimo u pogon, više neće biti rasprave o poplavama u podvožnjaku kod Podravke. To je rekla struka, i njima ja vjerujem – naglasio je gradonačelnik i zahvalio svim sudionicima projekta na suradnji.

Biljan je nastavio je kako se radi na svim raspoloživim lokacijama sa svim raspoloživim sredstvima.

Snimio Valentino Štefanek.

– Po okolnim općinama radimo na 13 mjesta s 13 ekipa, dok u gradu radimo na 10-ak lokacija. Radi se rekonstrukcija vodovodne mreže i kanalizacije te tri retencijska bazena. Zbog situaciji na tržištu, odnosno zbog rata u Ukrajini imamo problema s dobavom materijala, no to uspijevamo rješavati. Htio bih se ispričati građanima jer upravo zbog tih problema neke ulice ne završavamo do kraja. Pokušat ćemo to ubrzati tako da građani što manje osjete našu prisutnost – rekao je.

Petras je potvrdio da je projekt na polovici što je i predviđeni tempo.

Snimio Valentino Štefanek.

– Oko 48 kilometara od 100 predviđenih kilometara kanalizacijskih cijevi je izgrađeno. Također je izrađeno ili rekonstruirano 19 i pol kilometara vodoopskrbnih cjevovoda, od predviđenih 32, a vrijednost obavljenih radova je 100 milijuna kuna. Ono što nas očekuje u sljedećih godinu i pol dana su radovi na točkastim građevinama, odnosno na crpnim stanicama i retencijskim bazenima – istaknuo je Petras.

Što se tiče općina, Petras je istaknuo da se najdalje došlo u Hlebinama i Sigecu gdje je napravljeno 73 posto kanalizacijskih cjevovoda, dok je u Đelekovcu napravljeno 85 posto.

Vukmirić je pak naglasio da se na sastanku i pri obilasku radova uvjerio kako svjedočimo ogromnom napretku.

Snimio Valentino Štefanek.

– Sretan sam što je grad razvaljen jer ovakav sigurno neće ostati, a iz dana u dan će se vidjeti pomaci i dovršeci po ulicama i kompleksima vodoopskrbne odvodnje kako je to i zamišljeno. Ovo je jedan od 60, našalit ću se, privilegiranih projekata u Republici Hrvatskoj, a sve zbog toga što je netko imao snage, hrabrosti i stručnog znanja da bi se u pravo vrijeme aplicirao – zaključio je.

zatvori