Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Ugovori vrijedni 400.000 kuna potpisani s 13 novopečenih poduzetnika, Čoklica: Dobiveni novac uložit ću u opremu

U prostorijama Županijske uprave danas su potpisani ugovori dodjele potpora male vrijednost za samozapošljavanje “START UP”.

Ugovore je s 13 poduzetnika koji su dobili potpore do 30.000 kuna potpisao Darko Koren, koprivničko-križevački župan.

– Pojam “start up” u slobodnom prijevodu govori da je to neki početak prema gore, a kako biste krenuli prema gore, morate biti dolje. Kada je čovjek dolje, dobro dođe svaka ruka. Od 2018. godine pa sve do danas osigurali smo oko 1,6 milijuna kuna, dok smo ove godine osigurali 400.000 kuna – rekao je župan.

Matija Čoklica iz Đelekovca otvorio je tako obrt koji se bavi IT uslugama, a po zanimanju je magistar informatike koji je u privatnom sektoru radio više od tri godine.

Snimio Valentino Štefanek.

– Prepoznao sam priliku kako bih otvorio vlastiti obrt i bavio se IT uslugama, ne samo na hrvatskom tržištu, već i izvan njega. Dobiveni novac utrošit ću namjenski u opremu budući da je ona sve skuplja i skuplja. Ovakva potpora je uvijek dobro došla – kazao je Čoklica te dodao da ovakva potpora jako puno znači.

Nenad Bukovčan iz Subotice Podravske otvorio je pak obrt za obradu drva.

Snimio Valentino Štefanek.

– U planu mi je upisati i majstorski ispit za stolara kako bih mogao imati i stolarski obrt. Rođen sam u Njemačkoj, a otac i djed su mi bili stolari baš kao i ja. Do sada sam radio slične poslove u Njemačkoj, hrvatsko tržište je nešto drugačije jer je slabija financijska moć kupaca. Unatoč tome vidim veliki potencijal u Hrvatskoj i smatram da onaj tko hoće raditi, u Hrvatskoj to može – kazao je Bukovčan.

Istaknuo je kako je njegovu radionicu počeo raditi još njegov otac, a on ju sada malo proširuje.

– Upravo novac koji sam dobio potrošit ću na strojeve koji su najbitniji u mojem zanimanju. Stolari imaju potrebu za puno strojeva i alata tako da će dobiveni novac biti baza za dobru opremljenost radionice koja je najbitnija za dobro obavljen posao – naglasio je Bukovčan.

Spomenimo da su u Županiji zaprimili već osam novih zahtjeva za sufinanciranje, otkrio je Koren.

Snimio Valentino Štefanek.

– Vjerujem da ćemo u studenom prilikom naših intervencija u Proračun osigurati dodatna sredstva da bismo udovoljili svima koji predaju zahtjeve. Smatramo da je to doista jedna dobra mjera, pomoć i poticaj svima koji se odluče krenuti u poduzetništvo. Poduzetništvo je pothvat koji uključuje mnogo toga, a u pravilu mali poduzetnici puno ovise sami o sebi, uglavnom je to samozapošljavanje. Ovise i o svojim obiteljima koje mogu pomoći u poslu, ali isto tako i snositi rizik – dodao je.

Nastavio je kako je u jednom dijelu svojeg života i sam bio poduzetnik.

– Znam što znači biti poduzetnik, iako sam već dugo ovdje pa sam malo i zaboravio. Okolnosti su se sigurno drastično promijenile i u današnje vrijeme to predstavlja izazov, ali u svakom slučaju vam treba odati priznanje i čestitati na odlučnosti – zaključio je i zaželio poduzetnicima sreću u njihovom radu.

zatvori