Srijeda, 27. ožujka 2024.

FOTO Prvašićima podijeljeni sigurnosni prsluci, Koren: Škole neće biti bez struje i grijanja, to vam svi možemo obećati

Škole kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija neće ostati biti bez struje i grijanja.

Rekao je to koprivničko-križevački župan Darko Koren na današnjoj konferenciji za medije u sklopu podjele sigurnosnih prsluka za učenike prvih razreda osnovnih škola. Dodao je kako je nadolazeća školska godina neizvjesna po pitanju rasta cijena energenata što je bila i jedna od tema razgovora na sjednici izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija.

>> Koren sudjelovao na sjednici Hrvatske zajednice županija, raspravljalo se o aktualnostima

– Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku da će status obrazovnih ustanova biti u statusu domaćinstava, a znamo da su cijene energenata različite za gospodarstvo i domaćinstvo. Tu će biti određeni ustupak u smislu cijene. Na kraju ćemo mi kao osnivači morati pronaći neka rješenja na način da ćemo se odreći drugih predviđenih aktivnosti ili troškova. Jasno je da grijanja i struje u školi mora biti – možda nećemo izgraditi aneks škole ili drugu investiciju, već će se sredstva prenamijeniti u ono što je nužno. Jedno je sigurno – škole neće biti bez struje i grijanja, to vam svi možemo obećati – naglasio je Koren.

Snimio Valentino Štefanek.

Prijevoz učenika osnovnih škola reguliran je Zakonom, a po pitanju srednjoškolaca idući tjedan očekuje se potpisivanje ugovora s Ministarstvom prometa, iako sustav funkcionira i sada s obzirom na dogovor Županije i prijevoznika. Kada je pak riječ o cijeni školske prehrane, ona će funkcionirati po postojećem starom cjeniku.

– Fakat smo svjedoci da sve poskupljuje, no povećanje prehrambenih artikala nije u toj mjeri da bi nam bilo problematičano kao cijena energenata – istaknuo je.

Za učenike osnovnih škola podijeljeno 965 reflektirajućih sigurnosnih prsluka

Ove godine je u prve razrede osnovnih škola upisano 965 učenika, nastavio je Koren.

– To je malo manje nego prošle godine i to je moment koji zaslužuje posebnu analizu. Moramo se boriti za svakog učenika, osigurati sve uvjete koji ih stimuliraju da budu dobri učenici i ljudi te da svojim primjerom doprinose razvoju našeg društva od malih nogu. Želja svih nas je da ostanu ovdje živjeti i raditi – poručio je.

Uz to, Županijskoj upravi za ceste Koprivničko-križevačke zahvalio je na doniram prslucima, njih 965.

– Prsluci su namijenjeni da se nose. Ravnatelji, nastojite suradnicima ukazati da motiviraju prvašiće kako bi ih nosili. Zaista su efikasno sredstvo u doprinosu da njihova sigurnost bude na maksimumu – dodao je.

Ravnatelj ŽUC-a Dragutin Guzalić pritom je kazao kako je doniranje prsluka tradicionalna inicijativa koja se nastavlja i ove godine.

Snimio Valentino Štefanek.

– U zadnjih 10 godina smo nabavili više od 10.000 rekvizita. Podjela možda izgleda kao simbolična akcija i to na neki način i je, no molim ravnateljice i ravnatelje da prenesu roditeljima da prsluke djeca nose, rado bih predložio da to bude i zakonska obaveza, barem u prvom razredu. Ako smo pomogli da samo jedno dijete bude uočljivije i da ga vozač ne ozlijedi, mi smo zaista ispunili cilj ove akcije – kazao je Guzalić i otkrio kako brinu o sigurnosti prometa i na druge načine – obilježavaju ceste u području škola, obnavljaju signalizaciju i slično.

Dodajmo da se prisutnima obratila i Mirjana Bazijanec, ravnateljica Osnovne škole Ivan Lacković Croata iz Kalinovca i predsjednica Županijskog stručnog vijeća ravnatelja osnovnih škola, koja je zahvalila za sigurnost škola i prometnica, a pozvala je i na otvorenje nove sportske dvorane u Kalinovcu koje je zakazano za 20. rujna.

zatvori