Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Općina Koprivnički Bregi proslavila svoj dan, načelnik Kuzminski: Moramo svi surađivati i raditi od 0 do 24 za dobrobit svoje općine

U Društvenom domu u Koprivničkim Bregima danas je održana svečana sjednica Općine Koprivnički Bregi.

Sjednici su uz općinske vijećnike i Matu Kuzminskog, načelnika Općine Koprivnički Bregi, prisustvovali Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca, Damir Felak, predsjednik Županijske skupštine, Lara Samošćanec, načelnica Općine Đelekovec, Ivan Derdić, načelnik Općine Peteranec, Stjepan Milinković, načelnik Općine Gola, Zdravko Brljek, načelnik Općine Novigrad Podravski te mnogobrojni drugi uzvanici.

Načelnik Mato Kuzminski u svom je govoru na svečanoj sjednici istaknuo da je na svima da se napravi što više za općinu uz što manja financijska sredstva. Načelnik je pozvao sve na suradnju, zajedništvo i pomoć u projektima koje će Općina raditi u budućnosti te prezentirao učinjeno u posljednjih godinu dana.

– Prilikom dolaska na poziciju načelnika prvo što smo napravili kupili smo traktorsku kosilicu, dasku za snijeg, frezu za snijeg i trimere. Strojevi koje smo imali do tada dali su svoje tako da smo za ovu investiciju dali oko 90.000 kuna. Postavili smo nadzorne kamere na grobljima u Glogovcu i Bregima. U postupku smo postavljanja klupa u parku u Koprivničkim Bregima, nakon čega ćemo postaviti takve klupe i u Glogovcu – istaknuo je načelnik.

Snimio Valentino Štefanek.

Kuzminski je kazao i da je uz pomoć Komunalca nabavljeno 570 kanti za papir i 670 kanti za plastiku.

– Utrošeno je gotovo 150.000 kuna za održavanje nerazvrstanih cesta. Od Ministarstva smo dobili i 120.000 kuna za asfaltiranje Rudarskog naselja i Voćarske ulice u Glogovcu i taj bi projekt uskoro trebao biti realiziran. Uredit ćemo i pješački prijelaz u Glogovcu te postaviti ogledalo na naše prometnice – istaknuo je načelnik.

Kuzminski se dotaknuo i drugih važnih infrastrukturnih projekata.

– Naša Općina uključena je i u projekt Aglomeracije na kojoj bi se trebalo ozbiljnije početi raditi krajem ove, početkom sljedeće godine. Bitno je naglasiti da smo napravili 20 priključaka na kanalizaciju u Ulici braće Radić, gdje nisam dopustio asfaltiranje upravo iz razloga što treba uvesti priključke, a cijevi idu ispod pješačke staze. Za tu ulicu dobili smo 150.000 kuna za prvu fazu izgradnje pješačko-biciklističke staze. Krenuli smo s aktivnostima, moram još naglasiti da smo dobili i 190.000 kuna za drugu fazu. Staza će biti gotova dok obavimo još 16 priključaka – naglasio je.

Snimio Valentino Štefanek.

Tema je bio i ITU mehanizam u kojem je Općina Koprivnički Bregi jedna od partnera. Kuzminski je rekao da se očekuju financijska sredstva u tom projektu.

– Moram se dotaknuti i PORA-e koja nam pruža veliku stručnu pomoć u projektima – dodao je.

Općina financira i mikročipiranje pasa, sufinancira umjetno osjemenjivanje goveda, financira članarine u Knjižnici i čitaonici Fran Galović, a pomogla je i sa sufinanciranjem novog bibliobusa sa šest tisuća kuna.

Općina izdvaja, naglašava načelnik, 235.000 kuna za sportske i kulturne udruge na svojem području.

– Moram naglasiti da Općina sufinancira boravak djece u vanjskim ustanovama za predškolski odgoj i obrazovanje, a riječ je o čak 70 posto troškova. Nećemo ići u rekonstrukciju i nadogradnju dječjeg vrtića, no sklopili smo sporazum o partnerstvu s Gradom Koprivnicom gdje će nam oni osigurati mjesta za 30 djece – naglasio je.

Kuzminski je istaknuo da su prijavili projekt izgradnje i opremanja igrališta u dječjem vrtiću, a traženi iznos je malo manje od 175.000 kuna, od kojih bi vlastita sredstva bila malo viša od 43.000 kuna.

Snimio Valentino Štefanek.

– Izgradit ćemo i dječje igralište u parku pored Vatrogasnog doma. Ukupna vrijednost investicije je 406.000 kuna. Od LAG-a smo dobili malo više od 132.000 kuna i radovi će uskoro početi. Moram naglasiti da Općina financira svim učenicima osnovne škole kupnju radnih bilježnica. Dajemo nagrade odlikašima simboličnim poklonima. Pomažemo studentima, njih 11 dobiva stipendiju u iznosu od 500 kuna – kazao je Kuzminski.

Načelnik je istaknuo da Općina daje i 2.000 kuna za novorođenčad, ali i dijeli poklon paketa socijalno ugroženim osobama povodom Uskrsa te najavio da će biti i božićnica.

– Općina pomaže i mladima kod kupnje i opremanja prve nekretnine i to s čak 30.000 kuna za sedam obitelji. Nastavljamo i s projektima socijalne uključenosti “Stižem po tebe, nisi sam”, s projektom osiguravanja gerontodomaćica putem Kluba Mariška te je prijavljena treća faza projekta “Pomoć je moć” – istaknuo je Kuzminski i dodao da je do sada ove godine povučeno više od 660.000 kuna, a u planu je do kraja ove godine povući još 485.000 kuna.

Načelnik je zaključio svoj govor rekavši da je još puno posla ispred njih, no i dalje će raditi od 0 do 24 za dobrobit svoje općine.

U ime okupljenih načelnika prisutnima se obratila Lara Samošćanec čestitavši svim okupljenim mještanima Koprivničkih Bregi njihov dan.

Snimio Valentino Štefanek.

– Uvijek mi je lijepo doći u ovu općinu jer smo uvijek ugodno dočekani. Drago mi je što mogu vidjeti da se u posljednjih godinu dana radilo i brinulo o svim aspektima života i da se načelnik i Općinsko vijeće okreću prema zelenoj tranziciji i mislim da je to jako bitno – kazala je Samošćanec.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči kazavši da se slaže s načelnikom u vezi zajedništva.

Snimio Valentino Štefanek.

– Na lokalnim razinama ne postoji mjesta za bilo kakve ideologije, za razilaženja. Svi se moramo držati zajedno i iskoristiti posljednje razdoblje europskih fondova koje je pred nama i povući sve što možemo – kazao je Janči.

U ime Koprivničko-križevačke županije prisutnima se obratio dožupan Ratimir Ljubić kazavši kako je lijepo biti u Koprivničkim Bregima i slušati što je sve realizirano.

Snimio Valentino Štefanek.

– Lijepo je vidjeti da je u planu razvoj općine na dobrobit svih njenih mještana. Županija je jaka onoliko koliko su jaka i sva mjesta u njoj. Zato nam je bitno da razvijamo svaki dio županije koliko je to moguće te ćemo s toga pomoći i Općini Koprivnički Bregi koliko god možemo te ćemo i dalje stajati na raspolaganju – zaključio je Ljubić.

zatvori