Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Na području Koprivničkog Ivanca provedena arheološka istraživanja

Muzej grada Koprivnice proveo je novo arheološko istraživanje usmjereno na istraživanje antičkog i kasnoantičkog razdoblja na prostoru Koprivničkog Ivanca.

Kako su to objasnili u Općini Koprivnički Ivanec, radilo se o probnom arheološkom istraživanju lokaliteta Log 1 koje se provodilo tijekom dva tjedna. Valja naglasiti da je lokalitet Log 1 višeslojno naselje na kojem su tijekom dosadašnjih terenskih pregleda utvrđeni nalazi iz srednjeg brončanog doba, mlađeg željeznog doba i (kasne) antike.

– Cilj ovog istraživanja jest utvrđivanje kontinuiteta naseljavanja položaja tijekom (kasno)antičkog razdoblja, odnosno definirati do kada je naselje funkcioniralo. Razlog tome jest rasvjetljivanje nepoznanice što se događa s antičkim naseljima tijekom četvrtog i početkom petog stoljeća, odnosno zašto većina njih u to vrijeme prestaje funkcionirati. Iz navedenog se razloga tijekom istraživanja otvorila manja sonda na unaprijed definiranom prostoru na kojem su ranije, tijekom terenskih pregleda, prikupljeni indikativni dijagnostički ulomci keramike – naglasili su u Općini.

Uz to, budući da je repertoar lokalnih (kasno)antičkih nalaza, posebice keramičkih, gotovo nepoznat na prostoru Podravine, ovim se istraživanjima ujedno željela prikupiti i keramička građa temeljem koje će se moći definirati njene tipološke i morfološke karakteristike.

Istraživanje je sufinancirano sredstvima Općine Koprivnički Ivanec i Muzeja grada Koprivnice, a po završetku terenskih radova započela je i preliminarna obrada prikupljenih nalaza i izrada izvješća o provedenim istraživanjima.

zatvori