Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Iva Hodalić je najmlađa hlebinska slikarica: Najdraži motivi su mi mrtva priroda i pejzaž

Iva Hodalić, 15-godišnjakinja iz Hlebina, najmlađa je uzdanica hlebinskog slikarstva i pravi pokazatelj da će naivna umjetnost još mnogo godina živjeti u tom naselju.

Ova mlada umjetnica ozbiljnijim se slikarstvom bavi već pet godina.

– Svoje likovne sposobnosti pokazivala sam još u vrtiću, a ozbiljnije sam se počela baviti slikarstvom kada sam sudjelovala u kampu KUL Hlebine 2017. godine – govori nam Iva.

Da bi izbrusila svoje slikarske sposobnosti krenula je na radionice Likovnog kluba Paleta gdje je isprobala sve tehnike, no najviše joj se dopalo slikanje na platnu i staklu uljanim bojama.

– Najdraži su mi motivi mrtva priroda i pejzaž. Do sada sam napravila otprilike 50 slika i sudjelovala na oko 10 izložbi. Prva izložba bila mi je s kampom KUL Hlebine 2017. godine, dok je posljednja otvorena prije nekoliko dana s Udrugom hlebinskih slikara i kipara naive u Društvenom domu u Hlebinama – ističe Iva te dodaje da joj je ovo već treća zajednička izložba otkako je članica udruge.

Snimio Valentino Štefanek.

Upravo je Iva najmlađa u udruzi, a punopravna je članica već godinu dana.

– U udrugu sam došla na nagovor predsjednika Zlatka Kolareka i time postala najmlađa članica. To što sam najmlađa donijelo je mnogo pozitivnih komentara i pohvala. To za mene znači jako puno i velika mi je čast biti rame uz rame s velikanima naivnog slikarstva. Hvala im što su me prihvatili kao ravnopravnu članicu, sve je to poticaj da nastavim dalje – ističe Iva.

Osim s kistovima, Iva voli i raditi s djecom, a strastvena je ljubiteljica i šminkanja.

– Slikarstvo će za mene za sada, kao i sve druge aktivnosti kojima se bavim, ostati samo hobi, ali nikad se ne zna kuda će me život odnijeti – zaključila je ova mlada umjetnica.

Spomenimo da Iva nije prva osoba u obitelji koja ima veliku sklonost prema izložbama. Naime, Ivin djed Ivan Hodalić bio je poznati đurđevački stočar te je dugi niz godina rado sudjelovao na brojnim stočarskim izložbama i dobivao mnoga priznanja za svoja grla.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori