Utorak, 26. ožujka 2024.

FOTO Grad i ove godine osigurao ilustrirane bilježnice, radne bilježnice i materijale za više od 2.400 osnovnoškolaca

Koprivnički osnovnoškolci i osnovnoškolke i ove će školske godine uživati u posebno ilustriranim bilježnicama.

Naime, u Osnovnoj školi Braća Radić danas je održana konferencija za medije naziva “Veselo u školu”. Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić tim je povodom kazao kako se besplatne bilježnice za više od 2.400 osnovnoškolaca dijele po 16. put, a osim bilježnica, Grad je osigurao i besplatne radne bilježnice, radne materijale i udžbenike za što je u ovoj godini u proračunu Grada osigurano milijun kuna. Prvašići će dobiti i prigodne majice.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Bilježnice su kao i svake godine dosad jako lijepe, hvala svima koji su radili na projektu. Nadam se da će se koristiti kvalitetno i da će stvoriti lijepe uspomene svim našim školarkama i školarcima. Hvala i svim ravnateljima i ravnateljicama što sudjeluju, bez njihove pomoći sigurno nam to ne bi bilo tako jednostavno. Hvala i cijelom timu Gradske uprave koji sve koordinira. Znamo u kakvom vremenu živimo i koliko su svi troškovi porasli, ali i koliko roditelji imaju pojačane troškove kad počne škola; nadam se da će im ovo biti dobra i korektna pomoć da lakše premoste prve mjesece – naglasio je Jakšić.

>> Škola na Podolicama i službeno dobila ime, veliko otvorenje za nekoliko dana

Dodao je kako je lajtmotiv ovogodišnjih bilježnica, ali i školske godine, otvaranje potpuno nove osnovne škole na Podolicama.

– Realiziramo jedno davno dano obećanje i pokazujemo da možemo realizirati ono što si zacrtamo i što stavimo u planove. Uz to, nakon što smo energetski obnovili Osnovnu školu Antun Nemčić Gostovinski i Osnovnu školu Braća Radić, gotov je projekt za tri fotonaponske elektrane za Osnovnu školu Braća Radić, Osnovnu školu Antun Nemčić Gostovinski i Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce u vrijednosti od 125.000 eura, od čega 100.000 eura iznose europska sredstva. Spremna je i energetska obnova za Osnovnu školu Đuro Ester i čeka se raspisivanje natječaja. Imamo i spreman projekt za dogradnju Osnovne škole Braća Radić čime ćemo steći uvjete da cijeli grad prijeđe na jednosmjensku nastavu – otkrio je.

>> SLUŽBENO Učenici dviju gradskih osnovnih škola nastavu će polaziti u jednoj smjeni

>> FOTO: SOLARNE ELEKTRANE NA ŠKOLAMA Jakšić: Pokazujemo da je u energetici moguće promišljati na drugačiji način i nuditi nova rješenja

Na novinarsko pitanje o dogradnji Osnovne škole Braća Radić, Jakšić je objasnio kako je idejno rješenje spremno, a čeka se raspisivanje natječaja putem Nacionalnog plana otpornosti i oporavka.

– Ove smo godine imali raspisan natječaj za izgradnju novih vrtićkih objekata putem kojeg smo kao Grad prijavili novi vrtić na Bajeru i u Herešinu. U najavi imamo i natječaj za gradnju i dogradnju osnovnih škola s ciljem prelaska na jednosmjensku nastavu. Naš inicijalni plan je dograditi Osnovnu školu Braća Radić, imamo parcelu koja je dovoljna za još dvije škole i čekamo da se natječaj otvori kako bismo vidjeli ostatak kriterija i prijavili što smo spremali – naglasio je. Spomenuo je i da se sredstva moraju povući do 2025. godine, a plan je da se jednosmjenska nastava omogući za sve učenike ove škole.

Upravo je ravnatelj škole Krešo Grgac na konferenciji zahvalio Gradu što prati potrebe školaraca i roditelja i što im se omogućava da sa što manje stresa uđu u novu školsku godinu.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Osnovna škola Braća Radić je i dalje najveća škola u našoj županiji, nismo izgubili učenike – dapače, imat ćemo nekoliko učenika više nego prošle školske godine. Upisali smo 100 prvašića, svako 10. dijete koje kreće u školu u županiji kreće u našu školu – istaknuo je.

Tijekom ljeta nisu odmarali, dodao je, već su školu i obnovili.

– Ukupna vrijednost radova i usluga koje smo proveli tijekom ljetnih praznika je više od 300.000 kuna, no najviše nas veseli otvaranje škole na Podolicama i jednosmjenska nastava za dvije gradske škole. Nadam se da ćemo dobiti novu školsku zgradu za Osnovnu školu Braća Radić – projekt je gotov, prekrasan je i lijep – kazao je Grgac.

Prisutnima su se obratili i partneri na projektu pa je tako Karlo Galinec, ravnatelj Knjižnice i čitaonice Fran Galović, otkrio da je u nove bilježnice uključen projekt knjižnice “Mitska bića, digitalna priča”.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Na jednoj od bilježnica prikazana je jedna ilustracija iz jedne od priča, a otisnuti su i QR kodovi pomoću kojih učenici mogu preuzeti aplikaciju. Aplikacija je primarno namijenjena predškolarcima i osnovnoškolcima i izradila su ju djeca. Projekt je počeo još 2018. godine kada su djeca crtala mitska bića vezana uz mitologiju Podravine da bi prošle godine sve digitalizirali i napravili aplikaciju – napomenuo je.

Darko Jambreković ispred tvrtke Radnik Križevci također je izrazio zadovoljstvo zbog uključenosti u projekt ilustriranih bilježnica.

Snimio Tomislav Matijašić.

– U našoj poslovnoj politici je godinama prisutno načelo da se prema zajednici u kojoj ostvarujete značajne poslovne aktivnosti postavite interaktivno i pomažete društvene aktivnosti u raznim područjima života. Zaista nam je stoga bilo drago prihvatiti prijedlog Grada Koprivnice da se uključimo u ovaj hvalevrijedan projekt. Vjerujemo da će on pomoći i đacima i njihovim roditeljima. Prihvatili smo projekt od srca i s potpunom iskrenošću nadajući se da će obrazovni sustav dati dobre rezultate, a da će učenici sretno i uspješno provesti svoje školske dane – rekao je.

Ispred OTP banke koja je također jedan od partnera konferenciji je prisustvovao Vjekoslav Filko.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Dosad nismo sudjelovali u sličnom programu i nadam se da ćemo i sljedeće godine pomoći. OTP banka kroz svoj društveno odgovorni program već godina nastoji pomoći i poboljšati uvjete školovanja mladih. S obzirom na to da imam tri školarca, znam da je veliki stres, no vjerujem da s nestrpljenjem očekujemo novu školsku godinu i nadam se da će šarene bilježnice pomoći nižim školarcima da lakše prebrode prve dane – zaključio je.

zatvori