Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Carstvo drvenih minijatura i većih kreacija Antuna Erdeca: Drvu sam se okrenuo zbog unuka, to me smiruje

Pravo carstvo drvenih minijatura, ali i malo većih kreacija, može se pronaći ovih dana na koprivničkim bedemima koji su odjenuli renesansno ruho.

Vješte ruke i zanimljiva mašta Antuna Erdeca zaslužni su za ova drvena djela.

– Napravio sam dvorac, nekoliko dječjih igara, tu je drveni štagelj pokriven sa slamom koji se spajan s drvenim klinovima, izradio sam i setove alata “Od konoplje do platna” i “Od zrna do pogače” koji sadrže sve one tradicijske alate koji su se koristili nekad ili za obradu konoplje ili za obradu zemlje – rekao nam je Erdec i dodao da su najbolji materijali hrast i orah.

Svoj radni vijek proveo je u Podravki, a bavio se mehanikom.

– Kad je došla elektronika rekao sam si da se neću s tim baviti, a drvo sam prihvatio zbog svog unuka. On je bio u dječjem folkloru i počeo sam za njihove potrebe izrađivati igračke i tu je sve počelo je krenulo dalje. S vremenom me to pomalo vuklo i sve sam više dobivao volju za taj posao. Znaju me pitati odakle mi živci za to, a mene to zapravo smiruje – objasnio je.

Kaže da minijaturne tradicijske alate nitko ne izrađuje i upravo to mu je poticaj da ih izradi još više.

Činjenica je da se drvene igračke u današnjem suvremenom načinu života baš i ne koriste, sve je zamijenila plastika.

– Vrijeme nosi svoje. Roditelji dođu s dječicom, roditelji gledaju, a djeca se okreću jer im to baš i nije prihvatljivo, poznato i zanimljivo – zaključio je.

Tekst pripremili Adela Zember i Tomislav Matijašić.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori