Petak, 19. travnja 2024.

CIJENE STRUJE I PLINA Jakšić: Imamo lufta nekoliko mjeseci, prvu paniku možemo sami preživjeti, ali ako sve ode gore šest ili sedam puta, morat ćemo reagirati

Prema zastrašujućim informacijama o podizanju cijena energenata, nadolazeća zima mogla bi biti hladna i mračna.

No, koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić smatra da “imamo lufta tri, četiri mjeseca od prvog najavljenog udara”.

Kazao je to na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Koprivnice nakon što ga je SDP-ova Petra Rožmarić upitala ima li Gradska uprava ikakva rješenja, ne misleći pritom na rješavanje cjelokupnog problema, već na rješavanje podizanja cijena energenata u školama, vrtićima i u ostalim gradskim ustanovama.

– Onu prvu paniku od prvih mjesec, dva, tri ili četiri možemo sa svojim unutarnjim snagama i unutarnjim rezervama koje imamo u sustavu prebrikati i preživjeti – naglasio je gradonačelnik Jakšić.

Ovakvu konstataciju temelji, kako kaže, na svemu onome što se radilo u proteklih pet, 10 i 15 godina na temi energetske učinkovitosti.

– Energetski smo obnovili Osnovnu školu Braća Radić, Osnovnu školu Antun Nemčić Gostovinski, zgrada Osnovne škole Podolice je energetski učinkovita, obnovili smo vrtićki objekt Loptica i onaj u Starigradu, imali smo i određena ulaganja u centralni objekt Dječjeg vrtića Tratinčica, postavili smo solare na Bazene Cerine, sad ide i javna nabava za tri fotonaponske elektrane na Osnovnu školu Antun Nemčić Gostovinski, COOR Podravsko sunce i Osnovnu školu Braća Radić, a Osnovna škola Đuro Ester čeka prvi raspis natječaja za energetsku obnovu. Tu se pokazuje, odnosno nažalost na jedan teži način saznajemo, zašto je bilo važno raditi sve ovo što je prije 10-ak godina nekima izgledalo nakaradno – objasnio je Jakšić.

Isto tako, smatra da će se u vremenu koje dolazi vidjeti zašto je bilo važno raditi sve što se radilo u komunalnom sektor i ističe da svako početno „Zašto?“ ima i neki svoj „Zato“.

– Puno fleksibilnije očekujemo neke situacije za koje imamo naznake da bi se mogle dogoditi. Ne velim da imamo rješenje za energetsku krizu u Hrvatskoj, Europi ili svijetu, ali ipak nam zbog sustava gospodarenja otpadom i svega onoga što smo uz to ustrojili te zbog sustava vodovoda i kanalizacije s minimalnim gubicima i s pročistačem, ostaje neki mali gap da danas možemo reći da onaj prvi udar koji nam se sad najavljuje Grad Koprivnica može preživjeti sam – pojasnio je Jakšić i napomenuo da stoga prvu paniku možemo preživjeti.

Kazao je kako se spremaju i u zamjenu led rasvjete koja je isto važna stavka. Dodao je i da su tu solari na Bazenima Cerine što je nekima prije tri godine izgledalo kao ekstravagancija.

– Postoji puno toga što danas može biti blagi optimizam za Grad Koprivnicu, za građane ovog grada i za naše ustanove i institucije. Ali, sad da ne bi ispalo da je sve sjajno i dobro, daleko od toga, to vrijedi za onaj prvi udar u kojem ćemo puno mirnije, realnije i trezvenije moći donositi određene odluke i postavljati si neke svoje jednadžbe kako ići i funkcionirati dalje – naglasio je.

Spomenuo je kako još uvijek nisu dobili okvir od Vlade o tome što ih točno očekuje, jedino što dobivaju su iskustva kolega gradonačelnika i župana.

– To što oni proživljavaju sigurno nije nešto dobro i optimistično, jer ono što imamo u najavi te prema javnim nabavama koje su drugi povodili, cijena plina i struje ide pet, šest, sedam ili osam puta gore. Ostao sam frapiran kada je krapinsko-zagorski župan objavio da mu je natječaj za plin za bolnicu, škole i ostale sustave koje imaju u nadležnosti, skočio s 15 na 75 milijuna kuna. To su amplitude iz kojih se bez jasnog konsenzusa na nivou države, svih političkih čimbenika, javnog sektora, Vlade i gospodarstva teško možemo izvući – pojasnio je gradonačelnik i zaključio da s aspekta Gradske uprave postoji nekoliko mjeseci lufta, ne moraju se donositi neke nagle odluke, ali ako nakon pest mjeseci ili godinu dana sve skoči za sedam ili osam puta, morat će reagirati.

zatvori