Petak, 19. travnja 2024.

Županija s 250.000 kuna pomogla općinama u izradi dokumentacije za pripremu projekata

Koprivničko-križevačka županija s 250.000 kuna pomogla je općinama u izradi dokumentacije za pripremu projekata.

Poručili su to iz Službe ureda župana i dodali da je ravnomjerni razvoj svih područja županije kroz realizaciju zajedničkih, ali i sufinancirajući samostalne projekte jedinica lokalne samouprave, jedan od temeljnih prioriteta i smjernica razvojne politike Županijske uprave.

– Upravo kroz Program sufinanciranja izrade dokumentacije za pripremu EU projekata u jedinicama lokalne samouprave – kojim je utvrđeno sufinanciranje do 50 troškova izrade projektno tehničke dokumentacije koji se financiraju sredstvima EU ili drugim izvorima, a maksimalno do 70.000 kuna, za one s vrijednošću indeksa razvijenosti četvrte skupine, Županijska uprava nastavila je kontinuirano pomagati općinama i gradovima pa je tako u proteklih osam godina iz proračuna izdvojila 1,8 milijuna kuna za čak 71 zahtjev koji je upućen prema Županiji – objašnjavaju.

Podsjećaju da su rebalansom proračuna za jedinice lokalne samouprave ove godine dodatno povećana sredstva za sufinanciranje projektno-tehničke dokumentacije za prijavu na EU ili nacionalne natječaje, i to s 250.000 na 500.000 kuna što je usvojeno na prošloj Županijskoj skupštini.

– Što se tiče zahtjeva JLS-a u ovoj godini, do sada je riješeno osam zahtjeva za sufinanciranje, u ukupnom iznosu od gotovo 250.000 kuna. Jedinice lokalne samouprave koje su kandidirale svoje projekte za sredstva ispunile su sve potrebne uvjete, odnosno za predložene projekte nisu dobile sredstva iz javnih izvora na natječajima tijela državne uprave, Vladinih ureda i tijela, javnih institucija, fondova EU i međunarodnih fondova – pojašnjavaju.

Županija je tako isplatom kapitalne pomoći pomogla Općini Drnje s 43.125 kuna za pripremu dokumentacije u projektu rekonstrukcije nerazvrstanih cesta u Ulici Braće Radić, Općini Đelekovec je sufinancirala izradu dokumentacije na projektu energetske obnove Doma kulture Pajo Kanižaj s 38.750 kuna, a Općini Koprivnički Ivanec je pomogla u pripremi dva projekta – izgradnji pomoćnog objekta kod nogometnog igrališta u naselju Pustakovec s 12.500 kuna te izgradnji sportskog objekta kod nogometnog igrališta u Koprivničkom Ivancu s nešto više od 53.600 kuna. Općina Molve će u naselju Repaš graditi dječje igralište, a Županija je sufinancirala dokumentaciju u iznosu od 6.250 kuna. Općina Peteranec počinje pak s dva projekta – rekonstrukcijom Društvenog doma što je Županija sufinancirajući potrebnu dokumentaciju podržala s 51.875 kuna te s projektom građenja i opremanja sportskog parka za što je iz županijskog proračuna izdvojeno nešto više od 9.280 kuna. Gradit će se i u Općini Sveti Ivan Žabno koja je krenula u projekt dogradnje vrtića za što je Županija sufinancirajući izradu dokumentacije izdvojila nešto više od 34.000 kuna.

zatvori