Subota, 20. travnja 2024.

TRANSPARENTNOST PRORAČUNA Županija i sva tri naša grada ocijenjena čistom peticom

Institut za javne financije objavio je Proračunsku transparentnost županija, gradova i općina od studenog 2021. do travnja 2022. godine.

U materijalima se ističe da proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije, a na temelju njih građani se mogu angažirati i, između ostalog, pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

– U ovom se istraživanju proračunska transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica. To su izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2020.; izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2021.; prijedlog proračuna za 2022.; izglasani proračun za 2022. te proračunski vodič za građane za 2022.

Prema rezultatima analize, naša sva tri županijska grada – Koprivnica, Đurđevac i Križevci ocijenjeni su peticom, kao i Koprivničko-križevačka županija.

Detaljni rezultati dostupni su ovdje.

zatvori