Četvrtak, 25. travnja 2024.

[POKLANJAMO] Vrijeme je za novo izdanje popularnog TEDxKoprivnicaLibrary, evo koga vodimo

Subotu 9.7.2022. rezervirajte za novu dozu inspiracije. Naime, TEDxKoprivnicaLibrary dolazi nam u ljetnom izdanju ponovno u Knjižnicu i čitaonicu Fran Galović Koprivnica.

Portal Drava.info jednog čitatelja daruje s dvije ulaznice, a sretna dobitnica je Ines Sunči Herceg. Upute o preuzimanju ulaznica poslali smo vam u inboks.

“Velike ideje u malom gradu” popularni su moto ovog događanja koje iz godine u godinu privlači sve više ljudi zanimljivim odabirom govornika te vjerujemo da organizatori ni ove godine neće razočarati sudionike koji se vrlo rado inspiriraju u prostoru koprivničke knjižnice.

TED je neprofitna organizacija posvećena idejama vrijednim širenja počela s radom u Kaliforniji prije 30 godina. Knjižnica i čitaonica Fran Galović je prva knjižnica u EU koja je nositelj TED-ove licence od 2013. godine pod nazivom TEDxKoprivnicaLibrary gdje “x” označava da je to “samostalno organiziran TED događaj”.

Govornici koji nam dolaze:

Dijana Ferković
Kao prva generacija stvaratelja financijskog mira u svojoj obitelji, financijski školovana, ali bez stvarnog znanja o osobnim financijama, magistrica ekonomskih znanosti Dijana Ferković prvo je morala sama učiti na vlastitim greškama. A onda je shvatila da je tri para očiju njene djece pažljivo promatra. Ali kako doprijeti do njih na pravi način dok ih više brinu njihovi pubertetski hormoni? Kako razgovarati s njima kad ne slušaju? Kako ih naučiti najvrjednije lekcije koje će nositi sa sobom cijeli život? Kao majka troje tinejdžera osjetila je poriv da napiše knjigu “NOVAC – materino uputstvo za upotrebu”.

Dijana Zorić
Stručnjakinja je za storytelling i vanjsku komunikaciju, a surađivala je u osmišljavanju i plasiranju komunikacijskih strategija i ključnih poruka u kampanjama brojnih domaćih i inozemnih brandova. Knjige, priče, trgovački putnici, ljubav prema čitanju i svinjske polovice – tako su izgledali Dijanini počeci, a kako stvari stoje, tako će i kraj. Ispričat će svoju osobnu priču o onome što ju pokreće, kako poslovno tako i privatno – i kako je to dvoje spojila u jedno. Zašto je odlučila postati storyteller i kakve veze s time imaju svinjske polovice?

Melina Marelja
Dizajnerica Melina Marelja oduvijek je znala da će njezin put biti vezan za modu, no profesionalni put prema tom cilju bio je sve samo ne linearan. Studio Kon2re (fran. contour) pokreće 2012. godine, vođena željom za istraživanjem i implementacijom inovativnih materijala kroz vlastiti dizajn multifunkcionalnih torbi i ruksaka. Filozofija njezinog dizajna bazira se na promišljenoj proizvodnji i kvaliteti manjih limitiranih serija proizvoda, neopterećenih vremenom i sezonama poštujući pri tome vještinu zanata i prirodne resurse. Kreativnost doživljava kao izvornu radost stvaranja koju svi imamo u sebi, s kojom se rađamo, ujedno i katalizatorom u procesu nastanka originalnih ideja. Kreativnost je izmišljanje, eksperimentiranje, sanjarenje, sloboda, rast, preuzimanje rizika, kršenje pravila, „pogreške“ i pokušaji, up, down and other way around, baš kao roller-coaster.

Martina Petric
Martina Petric diplomirala je smjer Vizualne komunikacije na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu. Na studiju stječe iskustvo raznih metodologija dizajna koje primjenjuje na samoinicirane projekte. Svoj rad izlagala je na nekoliko skupnih izložbi; Dan D, Da festival, galerija Bernardo Bernardi, a njen diplomski rad Podravki hige finalist je Zagreb Design Week-a 2021. Podravski hige je koncept koji je nastao istraživanjem podravske kulture življenja. Na primjeru ovog projekta objasnit će zašto je važno razmišljati lokalno, kako u vlastitoj okolini prepoznati probleme i pretvoriti ih u potencijale te kako dizajnerska metodologija u tome može pomoći.

Luka Veverec
Luka Veverec završio je građevinski fakultet i u struci je radio do 2013., a otad se posvećuje poduzetničkim vodama i neprestano se educira. Zajedno s braćom 2017. godine otvara Park znanosti koji se nalazi tridesetak kilometara sjeverno od Zagreba i najveća je atrakcija Krapinsko-zagorskog kraja. Ovaj interaktivni park s eksponatima na zabavan način objašnjava zanimljivosti iz područja prirodnih znanosti, bez obzira na dob. Kako je došlo do realizacije i zašto je važno znanost učiniti zabavnom saznat ćemo na koprivničkom TEDx-u.

Kao i prethodnih godina, i ove godine je za ulaz potrebno podići besplatne ulaznice koje možete pronaći u koprivničkoj knjižnici od ponedjeljka 4.7.2022. u Odjelu za odrasle. Požurite jer je broj ulaznica ograničen. Zainteresirani neka obrate pozornost i na ljetno radno vrijeme knjižnice.

Da bi ova konferencija bila besplatna i sadržajna zaslužni su brojni partneri koji nas već godinama prate: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Podravka, Grad Koprivnica, Inducta, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Sana delikatese, Turistička zajednica grada Koprivnice, Etnokaj, Touche, Avalon, Carlsberg, Meseco, OPG Grošek, Oblok booking, Tiskara Rihtarić.

Medijski pokrivaju: Glas Podravine i Prigorja, Drava.info, Radio Drava, ePodravina i Radio Koprivnica.

zatvori