Nedjelja, 14. kolovoza 2022.
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan

Osigurano 680.000 kuna za izgradnju fotonaponskih elektrana, ugovore sa Županijom sklopila 34 korisnika

Potpisani su ugovori s korisnicima sredstava za proizvodnju električne energije u kućanstvima na području Koprivničko-križevačke županije u 2022. godini.

Iz Službe ureda župana izvijestili su da je svrha Javnog natječaja za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije kroz koji je za građane bilo osigurano 680.000 kuna postavljanje fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe na postojeće obiteljske kuće koje su energetskog razreda minimalno D ili boljeg. Sufinanciranje je bilo moguće u vrijednosti 50 posto projekta, odnosno do 20.000 kuna, a ukupno su se prijavila 34 korisnika s područja cijele županije.

Uime korisnika prisutnima se obratila Ines Hemetek-Potroško koja je kazala da je ušteda energije na svakom koraku u današnje doba izuzetno važna, kao i podizanje svijesti o štednji energije.

– Izgradnjom fotonaponskih elektrana možemo supstituirati energiju i napraviti značajne uštede te povećati energetsku učinkovitost u našim kućama. Također utječemo i na očuvanje okoliša smanjenjem emisija ugljičnog dioksida i ugljičnog otiska, odnosno smanjujemo štetni utjecaj na okoliš – naglasila je.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren je čestitao korisnicima na odlučnosti da se aktivno uključe u ovaj natječaj, dodavši kako je korištenje obnovljivih izvora energije jedna od najvažnijih tema našeg doba.

– Činjenica je da su cijene energenata, kako u gospodarstvu, tako i u kućanstvu, nešto što će obilježiti vrijeme koje dolazi. Čuli smo od stručnjaka da je vrijeme jeftine energije prošlost, ali je činjenica da su ovakve intervencije za svaku pohvalu. S obzirom na zahtjevnost teme, vodili smo se stručnom podlogom te vjerujem kako će ovakvih programa biti još više. Svatko od vas ima svoj projekt i računicu i to je početak procesa koji će se nastaviti u budućnosti, a mi ćemo se prilagoditi vašem interesu i po potrebi osigurati dodatna sredstva. Čestitam vam na odluci da krenete tim putem i želim vam puno uspjeha – kazao je župan te dodao kako će se pratiti rezultati u uštedi energije.

Prisutnima se obratio i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Marijan Štimac koji je zahvalio korisnicima što su se odazvali na natječaj kojim će se poticati korištenje obnovljivih izvora energije u kućanstvima iz proračuna Županije. Poželio im je uspješnu gradnju fotonaponskih elektrana te ih je zamolio da izvijeste koliko se uštedjelo na električnoj energiji, kako bi se mogla napraviti evaluacija natječaja.

Dodajmo kako su potpisivanju ugovora prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić te stručni suradnik za energetiku Radovan List.