Subota, 13. kolovoza 2022.
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan

FESTIVAL ŽENA Biserka Horvat najbolje spravlja Bregofsku pitu, Ana Ištvan od djetinjstva je zavoljela ručni rad

Završilo je ovogodišnje izdanje Festivala žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije, a mi vam tijekom ovog tjedna donosimo priče žena koje su se predstavile na ovoj jedinstvenoj manifestaciji.

Podsjetimo, riječ je o festivalu koji promovira ženu i koji se provodi s ciljem afirmacije žena, odnosno različitosti njihovih života. Jedini zadani kriterij za sudjelovanje u manifestaciji je da svaka žena prepozna festival kao jedinstvenu priliku za promociju, prezentaciju svojega života i svega onoga što joj je važno.

>> FOTO Uspješno održan Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije

Na ovogodišnjem Festivalu predstavilo se tako 13 žena, a jedna od njih bila je Biserka Horvat koja živi u Koprivničkim Bregima, a rođena je 27. rujna 1951. godine u mjestu Jabučeta kraj Bjelovara, gdje je pohađala dio osnovne škole, a nastavak u Virju do kojeg je pješačila osam kilometara.

Snimio Tomislav Matijašić.

Osnovala je obitelj vrlo mlada, sa 17 godina sa suprugom Ivanom u Koprivničkim Bregima. Ima dvije kćeri Lidiju i Irenu i petoro unučadi na koje je jako ponosna. Već u mladosti nije željela prihvatiti samo ulogu domaćice koja bude sa svekrvom kuhala i radila u vrtu. Oduvijek ju je privlačilo oblikovanje tkanine gledajući baku i mamu, koje su šivale i našivavale pa je upisala i uspješno završila tečaj šivanja. Počela je šivati za svoje potrebe, sebi, svekrvi, djeci i užoj familiji. Biserka je oduvijek imala afiniteta za modu i voljela je lijepe odjevne kombinacije pa je uz pomoć časopisa Burda pratila modne trendove i sve više šivala, a često i kreirala raznu odjeću.

Budući da je dugi niz godina i društveno vrlo aktivna kao članica Udruge žena Bregi, sada ima status počasne članice. U udruzi žena je puno pekla kolače, kreirala i pomagala u šivanju Bregovske obleke koju je izradila Udruga žena Bregi 1982. godine. Obitelj se bavila poljoprivredom uzgajajući puno zelja i bili su među prvim proizvođačima zelja u Bregima. Uzgajali su papriku, kukuruz, pšenicu, sušili sijeno i obrađivali dva vinograda. Biserka je uvijek s posebnim marom vodila brigu o gospodarstvu i uvijek je doprinosila da kuća i okućnica lijepo izgledaju i budu uređeni u skladu s trendovima. S posebnom voljom je jednom tjedno odlazila u Zagreb, gdje je u specijaliziranim dućanima kupovala posebne uporabne i ukrasne predmete, kojih nije bilo u Koprivnici. Uživa u svom o porculanu, kobaltu, limonschau, kristalu i drugim vrijednim stvarima. Iskoristila je priliku za svoj hobi pa je kupovala u Mađarskoj i Njemačkoj, kad je putovala sa suprugom koji je kupovao traktore u inozemstvu. Sakupila je mnoštvo vrijednih predmeta pa je uz starinski namještaj, koji je ona restaurirala, njezin dom pravi muzej. Jako voli cvijeće i s veseljem uređuje okućnicu raznim cvijećem – pelargonijama, fuksijama, tulipanima sa željom da joj okućnica lijepo izgleda, za što je i nagrađivana.

Vrlo druželjubiva su obitelj, suprug je glazbenik, koji je godinama svirao trubu i bas u poznatom sastavu Pajdaši, a glazbenu tradiciju je nastavio unuk, koji je vokal i svira klavijature u grupi Tragovi. Kao obitelj koja je uvijek okupljala kumove, prijatelje i puno gostiju, Biserka je pekla i puno kolača koji su bili neizostavni dio jelovnika. Pekla je torte i kolače za svatove te je puno puta pomagala lokalnoj kuharici kod pripreme svatova u izradi torti i kolača. Stoga Biserka kaže da je samouka kuharica i slastičarka, a najbolje spravlja Bregofsku pitu, za koju je bila inicijatorica da se zaštiti recept. Upravo u njezinom domu je snimana pripravu Bregofske pite. Na njezinom etno imanju u Subotici Podravskoj snimala se dokumentarna emisija također o Bregofskoj piti, gdje je Vidoslav Bagur iz Hrvatskog sabora kulture dao posebnu pohvalu Biserkinoj Bregofskoj piti. U njezinom domu je snimana i emisija “Božićni običaji u Koprivničkim Bregima”, gdje je sudjelovala cijela obitelj te su prikazali običaje i jela koja su se spremala na Badnjak. Sudjelovala je na Interslastu-kongresu slastičarstva u Tuheljskim toplicama, u emisiji Dobro jutro Hrvatska te na kongresu pekarstva u hotelu Turist u Varaždinu, gdje je s članicama udruge pripremala Bregofsku pitu. Posebna ljubav joj je sakupljanje starina, svega što je podsjeća na djetinjstvo i na prošlost na što je jako ponosna.

Dugi niz godina je sakupila veliku zbirku starina od namještaja do tkalačkog stana, starih uporabnih predmeta, ručnika, stolnjaka, jastučnica stare obleke i ostalog. Etno zbirka je na obiteljskom imanju u Subotici Podravskoj. U slobodno vrijeme je kao vrlo svestrana uz sve još i našivavala goblene i heklala. Također ima nared na kojemu zna tkati. Biserka je djelovala i humanitarno. Za vrijeme Domovinskog rata među prvima je u svoju kuću primila sedam prognanica, a kasnije peteročlanu obitelj, koja je ostala kod njih dvije godine, kao dio obitelji. Kasnije je još godinu dana bila kod njih djevojka iz Vukovara s ocem. Bila je radosna jer je mogla pomoći ljudima koji su ostali bez doma. Također je bila i aktivna članica Crvenog križa u Bregima.

Biserki je u pratnji bila kći Irena Sobota Margetić koja je ponosno nosila bregovsku obleku, ali i načelnik Općine Koprivnički Bregi Mato Kuzminski u narodnoj nošnji koji je htio pokazati posebnu potporu svojoj mještanki.

Ana Ištvan bila je predstavnica domaćina iz Novigrada Podravskog, gdje je i rođena 28. srpnja 1946. godine.

Snimio Tomislav Matijašić.

Djetinjstvo je provela u obrtničkoj obitelji, otac je bio soboslikar, uz kojega je zavoljela čaroliju boja, slikarstvo te likovnu umjetnost pa je i sama slikala. Majka domaćica se bavila ručnim radom i tako i njoj usadila tu ljubav. Osnovnu školu je završila u Novigradu Podravskom, a nakon toga je završila gimnaziju u Koprivnici. Sanjala je o fakultetskom obrazovanju i to umjetničkog, slikarskog smjera, koje su joj roditelji mogli omogućiti. No ljubav je odredila životni put te se nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja udala i život je krenuo u sasvim drugom smjeru. Ima dvije kćeri Željku i Lidiju, a već je 11 godina udovica. Život ih nije mazio kao i mnoge druge pa je u početku bračnog života bila domaćica, koja je brinula o kćerima i domaćinstvu.

U slobodno vrijeme, često i noću šivala je odjevne predmete kćerima i sebi, a kasnije i mnogima u Novigradu. Od djetinjstva je zavoljela ručni rad, ručno i strojno vezenje, heklanje i štrikanje, čime su se bavile baka i majka, te se uz njihovu pomoć upustila i u taj posao. Često je s posebnim veseljem i kreirala odjeću. Mnogi su prepoznali kvalitetu i mar te rado naručivali razne predmete za djecu, ali i za odrasle. Nakon šest godina se zaposlila u Bilokalniku u Koprivnici, gdje je zaslužila mirovinu. Suprug je također bio u radnom odnosu, ali se pored toga bavio i poljoprivredom, stočarstvom i vinogradarstvom pa mu je često pomagala, iako je to uz posao i kućanske poslove bilo dosta naporno. Kćeri su zasnovale svoje obitelji. Postala je baka četvero unučadi. Željela je sreću da doživi i postane i prabaka jer joj je bio dijagnosticiran tumor dojke, čije je liječenje uz Božju pomoć uspješno završilo. Postala je prabaka i prošle godine je čuvala jednog praunuka, a ove godine čuva drugog jer su roditelji zaposleni. Ana kaže kako kao udovica sama odlučuje o svemu i ima više vremena za svoje hobije i kreativne radove.

Uživa u svojem povrtnjaku, voćnjaku, cvijetnjaku, a ručni rad i razne kreacije dolaze do punog izražaja. Voli peći kolače i torte, ali njezini najviše vole štruklje, jabučare i presne mazanice. Društveno je aktivna pa je na njezinu inicijativu okupila umirovljene žene, koje vole pjesmu, ples i druženje pa ih često nazivaju “deklice Zlatne dobi”. Njeguju pjesme i plesove njihove mladosti, kako ne bi pale u zaborav. Obnovile su i prikupile novigradske narodne nošnje koje ponosno nose prilikom svojih nastupa u Novigradu, a bit će prilike i u širem okruženju. Ana voli narodnu nošnju pa se i predstavila u novigradskoj nošnji.
U pratnji joj je bio zet Ivan Štefov.