Petak, 29. ožujka 2024.

FESTIVAL ŽENA Ljubica Balaško kroz život je ostvarila razne uloge, Daniela Farkas u Gradišću čuva hrvatski jezik

Završilo je ovogodišnje izdanje Festivala žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije, a mi vam tijekom ovog tjedna donosimo priče žena koje su se predstavile na ovoj jedinstvenoj manifestaciji.

Podsjetimo, riječ je o festivalu koji promovira ženu i koji se provodi s ciljem afirmacije žena, odnosno različitosti njihovih života. Jedini zadani kriterij za sudjelovanje u manifestaciji je da svaka žena prepozna festival kao jedinstvenu priliku za promociju, prezentaciju svojega života i svega onoga što joj je važno.

>> FOTO Uspješno održan Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije

Na ovogodišnjem Festivalu predstavilo se tako 13 žena, a jedna od njih bila je Ljubica Balaško iz Koprivnice rođena 25. rujna 1945. godine u zagorskom selu Vukovju.

Snimio Tomislav Matijašić.

Udovica je i majka jednoga sina. Djetinjstvo je provela u Botinovcu, gdje su se doselili njezini roditelji u potrazi za boljim životom. Kao dijete je izgubila oca, koji je umro u 36. godini pa je majka ostala udovica s petero djece i šestim djetetom na putu. Život je bio jako težak, ispunjen strahom i neimaštinom pa su djeca morala pomagati od malih nogu.

Ljubica se je nakon završene škole zaposlila kao sezonska radnica u Podravki i tako zajedno sa starijom braćom pomagala majci. Bila je posebno sretna kad je kupila prvi polovni bicikl pa nije više morala pješačiti na posao. Radila je u smjenama i često bila prisiljena mijenjati pogone. Uz rad se školovala i došla na odgovornije radno mjesto. Kao vrlo aktivna u kolektivu bila je birana u mnoga upravljačka tijela. Bila je predsjednica Radničkog savjeta tvornice juha, predsjednica Zbora radnih ljudi, Disciplinske komisije i predsjednica Komisije za zapošljavanje. Napominje kako za svoj angažman nije dobivala naknadu jer je radila iz uvjerenja i smatrala je čašću obnašati te dužnosti. Napominje kako njezina vjeroispovijest i prakticiranje vjere nije bila tajna i nije predstavljala problem u obnašanju dužnosti i funkcija u radnom kolektivu.

Dobitnica je mnogih priznanja za uspjehe i angažman u radu. Između svih nagrada izdvaja Podravkin zlatnik, koji joj je dodijeljen za rezultate postignute radom koji je pridonio i uspješnosti cijele Podravke. Budući da je obitelj živjela u stanu, ostvarili su svoju težnju za boravkom u prirodi kupnjom parcele, na kojoj su sagradili kućicu i posadili voćnjak,vinograd i vrt. Odlaskom u mirovinu kaže kako je završio samo njezin radni vijek kao pripadnice radnog kolektiva Podravke, no tek tada je u okvirima svoje osobnosti krenula u nova osvajanja i nove pobjede.

Kaže da ima brojne aktivnosti i ne svode se samo na posvećenost obitelji. Ljubicu je put odveo u daleku Australiju, gdje je zajedno sa suprugom uživala u gostoprimstvu svog najmlađeg brata, kojemu je na tome jako zahvalna. Upoznala je puno naših ljudi i stekla brojne prijatelje te se upoznala s njihovim načinom života u toj dalekoj zemlji. Proputovala je i Europu te posjetila mnoge gradove i svetišta. Njezina ljubav prema prvom i kako kaže, za sada još uvijek aktualnom prijevoznom sredstvu biciklinu, rezultirala je članstvom u Old timer klubu Biciklin Koprivnica. Aktivna je članica Kluba za starije osobe Mariška i članica udruga matice umirovljenika Koprivnice i Bjelovara. Pored širokog spektra društvenih aktivnosti, Ljubica jako voli prirodu pa puno vremena provodi u vrtu i vinogradu, gdje uzgaja voće i povrće te priprema zimnicu, a višak plodova koje uzgoji rado dijeli prijateljima, susjedima i potrebitima. Posebno ju veseli kiseljenje zelja i salamurenje mesa. Voli krojiti i šivati pa izrađuje različite odjevne predmete, a kad nađe vremena rado i našivava pa ima puno raznih ručnih radova.

Za sebe kaže da je u svojoj svestranosti probala puno toga i kroz život ostvarila razne uloge. Bila je supruga, majka, radnica, dobra teta, prijateljica, vinogradarica, vrtlarica, “švelja” i vezilja te kuharica i konditorica mnogih kolača i torti za obitelj i prijatelje. Ljubav za čovjeka i njezina vesela narav su joj druženje odredili kao jako važan, možda i najvažniji dio života.

Ljubica se predstavila u odjeći iz minulih vremena koja je svojevrsni kostim za nastupe s Old timer klubom Biciklin. U pratnji joj je bila prijateljica Milica Međurečan.

Daniela Farkas u njemačkom izričaju ili kako ju svi oslovljavaju “po hrvatski” Danica Farkaš, dolazi iz Fileža u Gradišću u Austriji, gdje je i rođena 1967. godine.

Snimio Tomislav Matijašić.

Majka je kćeri Stefanije, koja je učiteljica i podučava hrvatski jezik i sina Mihaela, koji se bavi poljodjelstvom. Posebno ističe kako ih je odgojila dvojezično njemačko-hrvatski, a to je jamstvo da će se hrvatski jezik u Gradišću čuvati i govoriti i dalje. Gradišćanski Hrvati, čiji su se predci prije 500 godina preselili iz Hrvatske u Austriju i danas govore starim, arhaičnim hrvatskim pa ponekad misle da ih ne bi razumjeli mi koji govorimo standardni hrvatski. U školi, crkvi i u selu se govori hrvatskim, pored njemačkog jezika. To je svakako posebnost hvale vrijedna. Gradiščanski Hrvati su sačuvali naš hrvatski jezik kroz pet stoljeća pa neka nam to bude poticaj da i sami čuvamo naš jezik, a posebno našu lijepu kajkavštinu.

Danica je zaposlena u administraciji privatne bolnice u Beču. Od mladosti je vrlo kreativna i umjetnost joj je važan dio života. Od 2010. godine se intenzivno bavi slikanjem, gdje dolazi do punog izražaja njezina kreativnost i ljubav prema prirodi. Kroz godine je slikala raznim tehnikama i prikazivala različitu tematiku, a u novije vrijeme se više posvetila apstraktnoj umjetnosti te radi slike u akrilnoj tehnici. Oduvijek ju je zanimala arhitektura te je 2020. godine započela studij arhitekture i dizajna, kojega planira ove godine i završiti. Članica je LIKUD-a, Literarno-kulturnog društva Fileža, u okviru kojega sudjeluje na izložbama, književnim večerima, promocijama, kao i na predavanjima o povijesnim, zdravstvenim i drugim temama.

Dugi niz godina sudjeluje na raznim seminarima i radionicama posvećenima slikarstvu u raznim tehnikama i različitim nakanama – u Koruškoj, u Trajstofu, Filežu, u Hlebinama i drugdje. Izlagala je samostalno na izložbama te sudjelovala na skupnim izložbama diljem Austrije, a i međunarodnim – u Filežu, Keresturu, Velikom Boristofu, Rusti te u Centru Croatica u Budimpešti. Također je sudjelovala na online izložbama Luxembourg art prize te Swiss art expo – Artbox Zurich u 2020., 2021. i 2022. godini. U pratnji joj je bila prijateljica Anica Kostyan.

zatvori