Ponedjeljak, 15. kolovoza 2022.
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan

FESTIVAL ŽENA Ljubica Balaško kroz život je ostvarila razne uloge, Daniela Farkas u Gradišću čuva hrvatski jezik

Završilo je ovogodišnje izdanje Festivala žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije, a mi vam tijekom ovog tjedna donosimo priče žena koje su se predstavile na ovoj jedinstvenoj manifestaciji.

Podsjetimo, riječ je o festivalu koji promovira ženu i koji se provodi s ciljem afirmacije žena, odnosno različitosti njihovih života. Jedini zadani kriterij za sudjelovanje u manifestaciji je da svaka žena prepozna festival kao jedinstvenu priliku za promociju, prezentaciju svojega života i svega onoga što joj je važno.

>> FOTO Uspješno održan Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije

Na ovogodišnjem Festivalu predstavilo se tako 13 žena, a jedna od njih bila je Ljubica Balaško iz Koprivnice rođena 25. rujna 1945. godine u zagorskom selu Vukovju.

Snimio Tomislav Matijašić.

Udovica je i majka jednoga sina. Djetinjstvo je provela u Botinovcu, gdje su se doselili njezini roditelji u potrazi za boljim životom. Kao dijete je izgubila oca, koji je umro u 36. godini pa je majka ostala udovica s petero djece i šestim djetetom na putu. Život je bio jako težak, ispunjen strahom i neimaštinom pa su djeca morala pomagati od malih nogu.

Ljubica se je nakon završene škole zaposlila kao sezonska radnica u Podravki i tako zajedno sa starijom braćom pomagala majci. Bila je posebno sretna kad je kupila prvi polovni bicikl pa nije više morala pješačiti na posao. Radila je u smjenama i često bila prisiljena mijenjati pogone. Uz rad se školovala i došla na odgovornije radno mjesto. Kao vrlo aktivna u kolektivu bila je birana u mnoga upravljačka tijela. Bila je predsjednica Radničkog savjeta tvornice juha, predsjednica Zbora radnih ljudi, Disciplinske komisije i predsjednica Komisije za zapošljavanje. Napominje kako za svoj angažman nije dobivala naknadu jer je radila iz uvjerenja i smatrala je čašću obnašati te dužnosti. Napominje kako njezina vjeroispovijest i prakticiranje vjere nije bila tajna i nije predstavljala problem u obnašanju dužnosti i funkcija u radnom kolektivu.

Dobitnica je mnogih priznanja za uspjehe i angažman u radu. Između svih nagrada izdvaja Podravkin zlatnik, koji joj je dodijeljen za rezultate postignute radom koji je pridonio i uspješnosti cijele Podravke. Budući da je obitelj živjela u stanu, ostvarili su svoju težnju za boravkom u prirodi kupnjom parcele, na kojoj su sagradili kućicu i posadili voćnjak,vinograd i vrt. Odlaskom u mirovinu kaže kako je završio samo njezin radni vijek kao pripadnice radnog kolektiva Podravke, no tek tada je u okvirima svoje osobnosti krenula u nova osvajanja i nove pobjede.

Kaže da ima brojne aktivnosti i ne svode se samo na posvećenost obitelji. Ljubicu je put odveo u daleku Australiju, gdje je zajedno sa suprugom uživala u gostoprimstvu svog najmlađeg brata, kojemu je na tome jako zahvalna. Upoznala je puno naših ljudi i stekla brojne prijatelje te se upoznala s njihovim načinom života u toj dalekoj zemlji. Proputovala je i Europu te posjetila mnoge gradove i svetišta. Njezina ljubav prema prvom i kako kaže, za sada još uvijek aktualnom prijevoznom sredstvu biciklinu, rezultirala je članstvom u Old timer klubu Biciklin Koprivnica. Aktivna je članica Kluba za starije osobe Mariška i članica udruga matice umirovljenika Koprivnice i Bjelovara. Pored širokog spektra društvenih aktivnosti, Ljubica jako voli prirodu pa puno vremena provodi u vrtu i vinogradu, gdje uzgaja voće i povrće te priprema zimnicu, a višak plodova koje uzgoji rado dijeli prijateljima, susjedima i potrebitima. Posebno ju veseli kiseljenje zelja i salamurenje mesa. Voli krojiti i šivati pa izrađuje različite odjevne predmete, a kad nađe vremena rado i našivava pa ima puno raznih ručnih radova.

Za sebe kaže da je u svojoj svestranosti probala puno toga i kroz život ostvarila razne uloge. Bila je supruga, majka, radnica, dobra teta, prijateljica, vinogradarica, vrtlarica, “švelja” i vezilja te kuharica i konditorica mnogih kolača i torti za obitelj i prijatelje. Ljubav za čovjeka i njezina vesela narav su joj druženje odredili kao jako važan, možda i najvažniji dio života.

Ljubica se predstavila u odjeći iz minulih vremena koja je svojevrsni kostim za nastupe s Old timer klubom Biciklin. U pratnji joj je bila prijateljica Milica Međurečan.

Daniela Farkas u njemačkom izričaju ili kako ju svi oslovljavaju “po hrvatski” Danica Farkaš, dolazi iz Fileža u Gradišću u Austriji, gdje je i rođena 1967. godine.

Snimio Tomislav Matijašić.

Majka je kćeri Stefanije, koja je učiteljica i podučava hrvatski jezik i sina Mihaela, koji se bavi poljodjelstvom. Posebno ističe kako ih je odgojila dvojezično njemačko-hrvatski, a to je jamstvo da će se hrvatski jezik u Gradišću čuvati i govoriti i dalje. Gradišćanski Hrvati, čiji su se predci prije 500 godina preselili iz Hrvatske u Austriju i danas govore starim, arhaičnim hrvatskim pa ponekad misle da ih ne bi razumjeli mi koji govorimo standardni hrvatski. U školi, crkvi i u selu se govori hrvatskim, pored njemačkog jezika. To je svakako posebnost hvale vrijedna. Gradiščanski Hrvati su sačuvali naš hrvatski jezik kroz pet stoljeća pa neka nam to bude poticaj da i sami čuvamo naš jezik, a posebno našu lijepu kajkavštinu.

Danica je zaposlena u administraciji privatne bolnice u Beču. Od mladosti je vrlo kreativna i umjetnost joj je važan dio života. Od 2010. godine se intenzivno bavi slikanjem, gdje dolazi do punog izražaja njezina kreativnost i ljubav prema prirodi. Kroz godine je slikala raznim tehnikama i prikazivala različitu tematiku, a u novije vrijeme se više posvetila apstraktnoj umjetnosti te radi slike u akrilnoj tehnici. Oduvijek ju je zanimala arhitektura te je 2020. godine započela studij arhitekture i dizajna, kojega planira ove godine i završiti. Članica je LIKUD-a, Literarno-kulturnog društva Fileža, u okviru kojega sudjeluje na izložbama, književnim večerima, promocijama, kao i na predavanjima o povijesnim, zdravstvenim i drugim temama.

Dugi niz godina sudjeluje na raznim seminarima i radionicama posvećenima slikarstvu u raznim tehnikama i različitim nakanama – u Koruškoj, u Trajstofu, Filežu, u Hlebinama i drugdje. Izlagala je samostalno na izložbama te sudjelovala na skupnim izložbama diljem Austrije, a i međunarodnim – u Filežu, Keresturu, Velikom Boristofu, Rusti te u Centru Croatica u Budimpešti. Također je sudjelovala na online izložbama Luxembourg art prize te Swiss art expo – Artbox Zurich u 2020., 2021. i 2022. godini. U pratnji joj je bila prijateljica Anica Kostyan.