Petak, 26. travnja 2024.

Usvojen Izvještaj o izvršenju prošlogodišnjeg proračuna, Jakšić: Koprivnica je u kategoriji najrazvijenijih gradova u Hrvatskoj, to je važno kad pričamo o financiranju

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Koprivnice usvojen je Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Koprivnice za 2021. godinu.

Kako stoji u dostupnim materijalima, ukupno ostvareni konsolidirani prihodi i primici u prošloj godini iznosili su 224 milijuna kuna, dok su u istom periodu ukupni konsolidirani rashodi i izdaci iznosili 230 milijuna kuna što je generiralo manjak od 5,7 milijuna kuna.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić rekao je pak da je sukus svega činjenica da je proračun Grada u prošloj godini rastao, posebice kada je riječ o prihodima Gradske uprave gdje je zabilježen porast od skoro tri milijuna kuna.

– Posljednje dvije porezne reforme nisu nam donijele nešto predobro, poglavito ona koja se ticala skidanja doprinosa za mlađe ljude. Fascinantno mi je da je svaki ministar financija dosad spašavao proračun države na način da se odricao prihoda jedinica lokalne i regionalne samouprave. Kao što znate, Koprivnica je u kategoriji najrazvijenijih gradova u Republici Hrvatskoj, znam da mi neki govore da sam dosadan što to stalno ponavljam, ali to je važna stvar kad pričamo o proračunu i financiranju proračuna. Na nivou Hrvatske imamo fond izravnanja u koji uplaćuju jedino i isključivo najrazvijeniji da bi ovi manje razvijeniji dobili sredstva iz tog fonda. Nemam ništa protiv toga, drago mi je da neki naši okolni gradovi u tome participiraju, no je li normalno da Koprivnica ostane bez 15-ak milijuna kuna? Tako to funkcionira u ovoj zemlji, vidjet ćemo možemo li zbog pripreme Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i ITU mehanizma očekivati intervencije i nešto što bi bilo barem malo pravednije prema onima koji spadaju u kategoriju najrazvijenijih gradova – naglasio je.

Spomenuo je i kako je blagi porast prihoda najvećim dijelom došao zbog porasta prihoda poreza na dohodak što je potvrdilo blagi uzlazni trend novostvorenih radnih mjesta na području Koprivnice.

– Naše gospodarstvo čini 66 posto svih gospodarskih aktivnosti županije, a udio u stanovništvu je oko 30 posto – objasnio je.

Nastavio je i kako je 2021. godina bila specifična s obzirom na to da smo se u prvoj polovici borili smo s pandemijom, a u drugoj se vidjela erupcija u procijenjenim vrijednostima radova.

– Uspjeli smo godinu privesti kraju, nije nam propala niti jedna investicija, a imali smo i okvir da očuvamo socijalne i društvene standarde koje imamo. Gradnja škole na Podolicama, rekonstrukcija trga i sve ostale manje investicije su išle svojim tijekom – istaknuo je Jakšić.

Spomenuo je kako je prošlogodišnji proračun konsolidiran u deficitu od 1,5 posto, što je oko 3,5 milijuna kuna. Osvrnuo se i na europske projekte, odnosno primanje sredstava za njihovu uspješnu provedbu.

– Krajem 2020. godine smo otvorili vrtić u Starigradu s europskim sredstvima, prošli sve kontrole i bilo nam je rečeno da je sve uredu, samo je nekako zakasnilo četiri milijuna kuna, ta sredstva još nisu došla u Grad Koprivnicu. Kad uđeš u europski projekt od tebe se očekuje da sve bude u roku kako bi dobio povrat, a onda se povrat oduži – naglasio je i dodao kako je dug po provedenim europskim projektima prema Gradu na današnji dan oko 10,5 milijuna kuna.

Kada je riječ o službenoj zakonodavnoj zaduženosti Grada, ona može iznositi 20 posto anuitetski na godišnjoj bazi, dok je zaduženost Koprivnice danas oko 4,9 posto.

– Smjeli bismo anuitetski biti zaduženi 23 milijuna kuna, a mi smo danas oko 5,5 milijuna – zaključio je Jakšić.

Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Koprivnice za 2021. godinu na kraju je usvojen s 13 glasova za, tri glasa protiv i dva suzdržana.

zatvori