Četvrtak, 25. travnja 2024.

RASPRAVA O STUDENTIMA Župan Koren: Na jesen dodjeljujemo 100 stipendija u iznosu od 1.000 kuna mjesečno

Koprivničko-križevačka županija iduće akademske godine studentima s područja županije dodijelit će 100 stipendija u mjesečnom iznosu od 1.000 kuna.

Zaključak je to rasprave o Izvješću o stipendiranju i kreditiranju studenata Koprivničko-križevačke županije za 2021. godinu koja se vodila na sjednici Županijske skupštine.

Kako je to u uvodnom obrazloženju kazao zamjenik župana Ratimir Ljubić, Županija je dugi niz godina dodjeljivala studentske kredite, a tijekom zadnjih šest godina riječ je o stipendiranju i svake se godine povećava broj stipendiranih studenata – ove akademske godine je to 80 stipendija u mjesečnom iznosu od 700 kuna, odnosno 8.400 kuna na godišnjoj razini.

– Stipendije se dodjeljuju prema kriterijima, prvenstveni su deficitarnost struke, uspjeh na studiju, pojedinačne nagrade na državnim natjecanjima i naknade za ostvarene znanstveno-stručne radove. Prema programima, najviše su sredstava dobili studenti medicine, njih 16 – objasnio je.

Izvješće je pohvaljeno, no prostora za napredak ima

Za govornicu je nakon početnog obrazloženja stao Nezavisni Željko Lacković koji je predložio da Županija za sljedeću godinu uvede pozitivnu diskriminaciju za sve one studente koji pohađaju Sveučilište Sjever, odnosno Visoko gospodarsko učilište u Križevcima.

– Riječ je o našim domaćim visokoškolskim ustanovama koje su pod pritiskom zbog manjka studenata, a u mnogim segmentima čak i nadilaze ostala hrvatska sveučilišta. Istovremeno imamo ljude koji odlaze u veće sredine studirati ono što mogu u Koprivnici ili Križevcima. Na taj bi se način potaknulo da studenti ostaju ovdje i ovdje studiraju – naglasio je.

SDP-ova Marijana Lokotar pohvalila je Županiju što stipendiranjem i kreditiranjem studenata doprinosi podizanju studentskog standarda.

– Naš klub će uvijek podržavati ovakve projekte, pohvaljujem i digitalizaciju sustava prijave gdje su se studenti mogli na natječaj javiti putem mrežne stranice, nadam se da će se ta praksa ustaliti – poručila je.

No, skrenula je pozornost na iznos stipendija koji se nije mijenjao dugi niz godina. Problem vidi i u ukupnom broju stipendiranih studenata.

– Od 163 prijavljena studenta, 148 ih je zadovoljilo kriterije, a samo 80 dobilo stipendije. Iako je ta brojka pretpostavljam najveća do sada, to je za našu županiju dosta malo. Predlažem da razmislite i za sljedeći proračun povećate stavke za stipendije. Možda da posložite i kategorije – prema izvrsnosti, deficitarnim zanimanjima, socijalnim kriterijima i slično. Ako vam je problem namaknuti novac, naš klub se odriče povećanja naknada, pretpostavljam da će nas i ostali vijećnici podržati – kazala je.

HSS-ov Marko Martinčević pohvalio je pak sustav digitalizacije postupka stipendiranja, no spomenuo je kako postoji još prostora za napredak.

– Neke su jedinice lokalne i regionalne samouprave već uvele ovu praksu, no te su jedinice ostavile mogućnost fizičke prijave, posebice Grad Rijeka. Oni su počeli s digitalizacijom, a nakon toga omogućili i fizičku prijavu jer nemaju svi aplikanti mogućnost pristupa internetu i informacijskim vještinama koje im možda nisu potrebne u daljnjem radu. Molim vas da sljedeće godine dopustimo i jedan i drugi način prijave – uputio je apel.

Koren otkrio novosti

Koprivničko-križevački župan Darko Koren nakon rasprave je prokomentirao mogućnost uvođenja pozitivne diskriminacije u ustanove u Koprivnici i Križevcima.

– I ja bih to vrlo rado htio, no to je nemoguće. Sličan pokušaj bivšeg ministra u ne tako davnoj prošlosti nije zaživio jer to ima zakonske reperkusije, to se ne može. Osim toga, mi stipendiramo zanimanja, jedan od kriterija je upravo deficitarnost – od liječnika, inženjera, farmaceuta, profesora matematike i ostalih. Od Zavoda za zapošljavanje dobili smo 10 zanimanja koje imaju taj status i kud sreće da naše visokoobrazovne ustanove obrazuju te kadrove, onda smo sve riješili. Stipendije tih učilišta mogu dobiti studenti po nekim dodatnim kriterijima, no mi temeljno stipendiramo deficitarna zanimanja, to je svima cilj – objasnio je.

Na samom je kraju otkrio i već spomenuto povećanje iznosa sufinanciranja, odnosno povećanje broja studenata koje će biti moguće stipendirati.

– Svjedočili ste evaluaciji programa stipendiranja u kojem smo počeli od 20 stipendija, a sada došli na 80. Upravo smo u pripremi sjednice razgovarali da bismo te brojke povećali. Ekskluzivno najavljujem da će to tako biti i da će na jesen biti predviđena dodjela 100 stipendija po 1.000 kuna mjesečno – zaključio je Koren.

zatvori