Petak, 29. ožujka 2024.

OBRAZOVANJE, ZDRAVSTVO, GOSPODARSTVO Župan Koren izvijestio o provedenim projektima i budućim planovima Županije

Uoči “sezone kiselih krastavaca”, koprivničko-krževački župan Darko Koren sa suradnicima je danas izvijestio o aktivnostima provedenima na području Koprivničko-križevačke županije u posljednjih šest mjeseci, ali i o budućim planovima.

Kada je riječ o sektoru obrazovanja, odnosno ulaganjima u ovo područje, Koren je podsjetio da je jučer otvorena nova sportska dvorana u Svetom Petru Orehovcu u sklopu proslave Dana općine.

– Riječ je o programu ulaganju u školsko-sportsku infrastrukturu, a u tom obuhvatu je pet dvorana od kojih smo jučer otvorili drugu, sljedeća će biti u Kalinovcu za koju je izdana i uporabna dozvola, a plan ju je otvoriti do početka iduće školske dvorane, kao i preostale dvije dvorane – onu u Rasinji i Kloštru Podravskom – naglasio je Koren.

>> FOTO U Svetom Petru Orehovcu svečano otvorena sportska dvorana, načelnik Poljak: Ovo nam je bio san

Završen je i koprivnički dio Centra kompetentnosti, odnosno dogradnja Obrtničke škole Koprivnica, dok se u Đurđevcu za Strukovnu školu Đurđevac čeka izdavanje uporabne dozvole.

– Osim kapitalnih projekata, pripremamo i druge projekte, a imamo odobrena tri. Govorimo o instalacijama fotonaponskih sustava na osnovnim školama u Kalniku, Sokolovcu i Kalinovcu, a u pripremi je izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Učeničkog doma Koprivnica, nove srednje škole u Koprivnici, rekonstrukcije igrališta u sklopu Osnovne škole Gola, odnosno koso podizne platforme u Osnovnoj školi Podravske Sesvete – poručio je župan.

Na novinarski upit o stanju učeničkog doma koji je trebao niknuti obnavljanjem željezničkog konačišta, Koren je podsjetio kako će postojeću zgradu biti potrebno srušiti.

– Mijenja se tehnički preduvjet za realizaciju projekta, nakon preuzimanja smo od strane struke dobili potvrdu da postojeća statika ne zadovoljava zahtjevima gradnje kapaciteta koji smo planirali. Taj će se objekt morati srušiti – kazao je.

>> UČENIČKI DOM Ništa od rekonstrukcije, zgrada u Kolodvorskoj mora se do temelja srušiti

U planu je i novi investicijski ciklus u obrazovnu infrastrukturu s ciljem uvođenja jednosmjenske nastave, dodao je.

– Putem projekta “UZ PORU PO POTPORU” izrađuje se dokumentacija za rekonstrukciju i energetsku obnovu osnovnih i srednjih škola, riječ je o sredstvima od gotovo 900.000 kuna. Radi se o dogradnji Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva te osnovnih škola u Ferdinandovcu, Drnju i Rasinji, odnosno dogradnji Područne Škole Podravske Sesvete i rekonstrukciji Osnovne škole Grigor Vitez u Svetom Ivanu Žabno – kazao je Koren.

Najavljeno je i povećanje broja korisnika stipendija i iznosa stipendiranja, o čemu smo već pisali.

>> RASPRAVA O STUDENTIMA Župan Koren: Na jesen dodjeljujemo 100 stipendija u iznosu od 1.000 kuna mjesečno

Snimio Tomislav Matijašić.

Kada je pak riječ o zdravstvu, nastavlja se energetska obnova Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek, a Koren je podsjetio i kako su kroz Razvojni sporazum Sjever prijavljena dva projekta – Centar za palijativnu medicinu i liječenje boli, kao i pilot projekt rekonstrukcije bolničke ljekarne s robotiziranim skladištem lijekova. Novost je i da su osigurana sredstva za dolazak urologa u ambulante u Križevce i Đurđevac.

– To je naišlo kod naših stanovnika i korisnika na vrlo pozitivne reakcije jer ne moraju putovati u Koprivnicu – istaknuo je. Kada je riječ o timovima 2 Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, predviđeno je 4,2 milijuna kuna što je za 900.000 kuna više nego prošle godine, a do kraja godine trebalo bi stići i novo izvanbolničko vozilo zvano “reanimobil”. U pripremi je i dokumentacija za energetsku obnovu zgrade Doma za starije i nemoćne Koprivnica, odnosno postavljanje solarne elektrane i dizalice topline s ciljem smanjenja potrošnje energije.

>> FOTO Traje energetska obnova koprivničke bolnice, radnici mijenjaju dotrajale prozore

Po pitanju gospodarstva, Koren je nastavio da je putem javnih poziva Županiji ove godine na raspolaganju gotovo 12 milijuna kuna za korisnike iz područja gospodarskih djelatnosti, jedinice lokalne samouprave i udruge.

U segmentu turizma prijavljene su četiri turističke manifestacije turističkog značaja – Renesansni festival, Picokijada, Križevačko veliko spravišče i Podravski motivi, a svaka bi po ispunjenju uvjeta trebala dobiti oko 30.000 kuna.

Snimio Tomislav Matijašić.
Snimio Tomislav Matijašić.
Snimio Tomislav Matijašić.
zatvori