Ponedjeljak, 15. kolovoza 2022.
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan

MUKE PO PICOKIJADI Koren: Prekršen je ugovor, više nećemo financirati tu manifestaciju; Janči: To pokazuje vaš odnos prema Đurđevcu

Koprivničko-križevački župan Darko Koren danas je uzburkao javnost nakon što on, ali niti nitko od vodstva Koprivničko-križevačke županije, nije bio pozvan na ovogodišnje izdanje Picokijade.

Na konferenciji za medije tu je činjenicu nazvao skandaloznom.

– To je jedna od četiri manifestacije koje se financiraju iz proračuna Županije s 30.000 kuna, odnosno putem Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije kroz koju je manifestacija i prijavljena u Hrvatsku turističku zajednicu. Kod mene u Prigorju postoji narodni običaj da u svatove dolaze mačkare, a oni su jedini gosti svatova koji nisu pozvani. S obzirom na to da se ja tako ne doživljavam, nisam posjetio tu manifestaciju. Ne znam koji je smisao svega, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči bio je pozivatelj i on bi kao odgovorna osoba trebao odgovoriti na to pitanje. Sklopljen je i ugovor s Turističkom zajednicom koji između ostalog regulira obavezu pozivanja i obraćanja predstavnika Županije, to je sada prekršeno i sukladno tome nemamo obaveze sufinancirati Picokijadu, a zato ju niti nećemo – istaknuo je Koren.

Dodao je kako iza svega stoji politika.

– To je slučaj postizbornog PTSP-a koji još uvijek traje, odnosno politički džihad koji je od strane Grada Đurđevca objavljen prema nama. Puno sam se puta po tome pitanju izjasnio i pružao ruku da prekinemo s takvim načinom komunikacije. U Gradu Đurđevcu inzistiraju na tom konfliktu i nemamo prostora za unaprjeđenje naših odnosa. Županija ne financira privatne manifestacije – zaključio je Koren.

Janči odgovorio na prozivke

Nakon županovih izjava, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči javio se priopćenjem “Svi su dobrodošli na Picokijadu”.

– Reakcija gospodina Korena i problematiziranje oko njegovog sudjelovanja ne mogu zasjeniti našu Picokijadu, a spominjanje financiranja i politički nekorektan govor neće me uvesti u javnu raspravu na ovu temu. Župan i ja možemo razgovarati o stanju zdravstvenog sustava kakav je bio prije 20 godina i dostupnosti zdravstvene usluge na području Đurđevca i okolnih općina danas s kojih se u županijski proračun slijeva više od 10 milijuna kuna godišnje samo s osnova rente. Možemo razgovarati i o činjenici da u Razvojnom sporazumu Sjever nema niti jednog projekta s područja grada, a Đurđevac se uopće niti ne spominje – naglasio je Janči dodavši kako je Picokijada najznačajnija manifestacija u gradu i ove je godine dokazala svoju vrijednost. Spomenuo je kako je Đurđevac u ozračju kulture, tradicije i baštine ugostio mnogobrojne goste i udruge, a javno je pozivao sve da dođu u Đurđevac, da budu dio tradicije i osjete gostoljubivost.

Korenu je kazao kako imaju o čemu razgovarati, no ne putem medija.

– Ne provodi se nikakav džihad od strane Grada prema Županiji, već bih rekao upravo suprotno te vas pozivam da pročitate izjave u medijima na koji način ste se obraćali kad ste govorili o meni i o poziciji i funkciji gradonačelnika koju obnašam u drugom mandatu. Pokušajte pronaći moju nekorektnu izjavu prema vama – nastavio je.

Podsjetio je da je Legendi o Picokima Ministarstvo kulture Republike Hrvatske 2007. godine dodijelio trajni status nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske, a bogatstvo kulturno-povijesne baštine i tradicijske temelje prepoznala je i Europska komisija koja je Đurđevcu dodijelila status Europske destinacije izvrsnosti u očuvanju i njegovanju nematerijalne kulturne baštine.

– Zato svako aludiranje na sprečavanje ostvarivanja sredstava od strane Hrvatske turističke zajednice smatram skandaloznim – poručio je.

Picokijada je gradska, ali i značajna županijska manifestacija, dodao je Janči.

– Ako ju ne želite podržati, to pokazuje vaš odnos prema Gradu Đurđevcu i svima koji sudjeluju u oživotvorenju Legende o Picokima – zaključio je.