Četvrtak, 25. travnja 2024.

MUKE PO PICOKIJADI Koren: Prekršen je ugovor, više nećemo financirati tu manifestaciju; Janči: To pokazuje vaš odnos prema Đurđevcu

Koprivničko-križevački župan Darko Koren danas je uzburkao javnost nakon što on, ali niti nitko od vodstva Koprivničko-križevačke županije, nije bio pozvan na ovogodišnje izdanje Picokijade.

Na konferenciji za medije tu je činjenicu nazvao skandaloznom.

– To je jedna od četiri manifestacije koje se financiraju iz proračuna Županije s 30.000 kuna, odnosno putem Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije kroz koju je manifestacija i prijavljena u Hrvatsku turističku zajednicu. Kod mene u Prigorju postoji narodni običaj da u svatove dolaze mačkare, a oni su jedini gosti svatova koji nisu pozvani. S obzirom na to da se ja tako ne doživljavam, nisam posjetio tu manifestaciju. Ne znam koji je smisao svega, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči bio je pozivatelj i on bi kao odgovorna osoba trebao odgovoriti na to pitanje. Sklopljen je i ugovor s Turističkom zajednicom koji između ostalog regulira obavezu pozivanja i obraćanja predstavnika Županije, to je sada prekršeno i sukladno tome nemamo obaveze sufinancirati Picokijadu, a zato ju niti nećemo – istaknuo je Koren.

Dodao je kako iza svega stoji politika.

– To je slučaj postizbornog PTSP-a koji još uvijek traje, odnosno politički džihad koji je od strane Grada Đurđevca objavljen prema nama. Puno sam se puta po tome pitanju izjasnio i pružao ruku da prekinemo s takvim načinom komunikacije. U Gradu Đurđevcu inzistiraju na tom konfliktu i nemamo prostora za unaprjeđenje naših odnosa. Županija ne financira privatne manifestacije – zaključio je Koren.

Janči odgovorio na prozivke

Nakon županovih izjava, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči javio se priopćenjem “Svi su dobrodošli na Picokijadu”.

– Reakcija gospodina Korena i problematiziranje oko njegovog sudjelovanja ne mogu zasjeniti našu Picokijadu, a spominjanje financiranja i politički nekorektan govor neće me uvesti u javnu raspravu na ovu temu. Župan i ja možemo razgovarati o stanju zdravstvenog sustava kakav je bio prije 20 godina i dostupnosti zdravstvene usluge na području Đurđevca i okolnih općina danas s kojih se u županijski proračun slijeva više od 10 milijuna kuna godišnje samo s osnova rente. Možemo razgovarati i o činjenici da u Razvojnom sporazumu Sjever nema niti jednog projekta s područja grada, a Đurđevac se uopće niti ne spominje – naglasio je Janči dodavši kako je Picokijada najznačajnija manifestacija u gradu i ove je godine dokazala svoju vrijednost. Spomenuo je kako je Đurđevac u ozračju kulture, tradicije i baštine ugostio mnogobrojne goste i udruge, a javno je pozivao sve da dođu u Đurđevac, da budu dio tradicije i osjete gostoljubivost.

Korenu je kazao kako imaju o čemu razgovarati, no ne putem medija.

– Ne provodi se nikakav džihad od strane Grada prema Županiji, već bih rekao upravo suprotno te vas pozivam da pročitate izjave u medijima na koji način ste se obraćali kad ste govorili o meni i o poziciji i funkciji gradonačelnika koju obnašam u drugom mandatu. Pokušajte pronaći moju nekorektnu izjavu prema vama – nastavio je.

Podsjetio je da je Legendi o Picokima Ministarstvo kulture Republike Hrvatske 2007. godine dodijelio trajni status nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske, a bogatstvo kulturno-povijesne baštine i tradicijske temelje prepoznala je i Europska komisija koja je Đurđevcu dodijelila status Europske destinacije izvrsnosti u očuvanju i njegovanju nematerijalne kulturne baštine.

– Zato svako aludiranje na sprečavanje ostvarivanja sredstava od strane Hrvatske turističke zajednice smatram skandaloznim – poručio je.

Picokijada je gradska, ali i značajna županijska manifestacija, dodao je Janči.

– Ako ju ne želite podržati, to pokazuje vaš odnos prema Gradu Đurđevcu i svima koji sudjeluju u oživotvorenju Legende o Picokima – zaključio je.

zatvori