Utorak, 5. srpnja 2022.

FOTO: VRAĆA SE RENESANSNI FESTIVAL Renato Labazan: Glavna tema manifestacije bit će Putujući trgovci

Na koprivničke gradske bedeme nakon dvije godine pauze uskoro se vraća Renesansni festival.

Ovogodišnja tema festivala bit će Putujući trgovci, rekao je to na današnjoj konferenciji za medije Renato Labazan, direktor Turističke zajednice grada Koprivnice i začetnik festivala.

– Renesansni festival od prvog dana nije kopirao nikoga iz Hrvatske niti je usvajao tuđe ideje jer nečega takvog na našim prostorima nema. S obzirom na obilježavanje 750 godina od prvog spominjanja Koprivnice, napravit ćemo temu koja će direktno biti vezana uz njen postanak, a to su putujući trgovci i obrtnici. Imat ćemo oko 30 domaćih ljudi koji će trgovati predmetima i proizvodima kojima se trgovalo u 15. i 16. stoljeću. Oni su duša festivala, tu će biti sva četiri dana – rekao je Labazan.

Nastavio je kako se manifestacija godinama uspoređuje samo s europskim manifestacijama sličnog karaktera.

– Put prema današnjoj inačici Renesansnog festivala bio je izuzetno trnovit. Bili smo toliko ludi i hrabri da se upustimo u osmišljavanje manifestacije bez onoga što inače privlači ljude, a to su estradne zvijezde. Ukinuli smo i plastiku, što je izazvalo veliko protivljenje ugostitelja, ali na kraju smo uspjeli – ispričao je Labazan i dodao da će cijena ulaznica ponovo biti simbolična za ono što ova manifestacija nudi, no nije otkrio koliko će ona točno iznositi.

Snimila Lucija Frtalić.

Predsjednik Udruge Anno Domini Dragutin Jeđud izrazio je veliko zadovoljstvo povodom nadolazeće manifestacije te istaknuo kako teme festivala prethodnih godina predstavljaju temelje za ovu.

– Građani Koprivnice se pretvaraju u sudionike festivala, imamo publiku koja dolazi iz raznih dijelova Hrvatske i drugih zemalja tako da se nadam da ćemo zabljesnuti još jednom. Prije tri godine, odnosno 2019. godine bili smo najbolja priredba u Hrvatskoj ovakvog tipa, a letvicu ćemo podići još više i ispod toga se nećemo spustiti – poručio je Jeđud.

Darko Frankol ispred Udruženja obrtnika naglasio je koliko je ovakva manifestacija važna za njih.

– Prije 15-ak godina upustili smo se u ovu priču, a niti sanjao nisam da bi se Renatova vizija mogla pretvoriti u takvo nešto. Mi obrtnici živimo za Renesansni festival na kojem se možemo reklamirati i prodavati svoje proizvode. Puno smo prolazili po Hrvatskoj, ali manifestacije se niti približno ne mogu mjeriti s ovime što mi imamo u Koprivnici, izgleda kao da smo uvijek 10-ak stepenica iznad – ispričao je Frankol.

Ovogodišnjim izdanjem festivala zadovoljan je i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Nakon dvije godine stanke zbog pandemije koronavirusa, vraćamo se na naše bedeme i uvjeren sam da nam je svima veliko zadovoljstvo što se najbolja turistička manifestacija Hrvatske opet vraća. Prepoznati smo kao najbolja turistička manifestacija, a sigurno je da nas ideja i sadržaj festivala čine izuzetno ponosnima i snažno doprinose brendiranju Koprivnice i njene turističke ponude – rekao je Jakšić i dodao da posjetitelje ove godine čeka ekskluziva – vino s koprivom.

Dodajmo da će se Renesansni festival održavati na koprivničkim gradskim bedemima od 18. do 21. kolovoza.