Srijeda, 27. ožujka 2024.

FOTO/VIDEO: DAN ZA ZNANOST U GIMNAZIJI Pokusima, radionicama i predavanjima do popularizacije znanosti

Nakon pauze uzrokovane epidemijom koronavirusa, sedmi po redu Dan za znanost održan je danas u koprivničkoj Gimnaziji Fran Galović.

Ravnatelj Vjekoslav Robotić rekao nam je da nastavljaju s popularizacijom znanosti, a cilj im je da učenici, građani Koprivnice i svi zainteresirani dobiju informacije o vrhunskoj znanosti na jednom mjestu i iz prve ruke.

– Ideja se rodila prije devet godina kad smo vidjeli da nam kao školi nedostaje taj moment, jer smo bili ograničeni novcem i vremenom, da bi naši učenici putovali u pojedine institute, fakultete i institucije koje poučavaju i promoviraju znanost. Ideja nam je tada bila da izokrenemo tu priču i da se znanost zapravo predstavi ovdje kod nas, a idejna začetnica bila je profesorica Marina Furkes – kazao je ravnatelj.

Svi zainteresirani danas su mogli uživati u čak 40-ak aktivnosti.

– Dio aktivnosti rade vrhunski edukatori odnosno etablirani sveučilišni profesori putem predavanja unutar učionica škole, a 30-ak je aktivnosti koje smo pripremili mi u suradnji s edukatorima iz cijele Hrvatske, a koje su se događale interaktivno u dvorištu gimnazije. Procijenili smo da nam je prostor naše dvorane premali da bismo primili sve edukatore koji su izrazili namjeru i koji su relevantni na hrvatskom prostoru da promoviraju znanost. Njih smo morali limitirati brojem i količinom prostora u dvorani, a ovako nam je školsko dvorište zahvaljujući dobrom vremenu otvorilo veći prostor i veće mogućnosti za posjetitelje i edukatore – objasnio je Robotić.

Istaknuo je da organizacijske pripreme počinju praktički sa završetkom prethodnog Dana za znanost i dodao da otprilike šest do osam mjeseci tim ljudi, točnije gimnazijskih profesora, rade pretpripremne radnje za organizaciju.

– Svi radimo volonterski, to su stotine sati potrošenog vremena, a edukatori koji dolaze iz cijele Hrvatske, niti jedan od njih ne traži ni putni trošak ni dnevnicu, svi oni rade pro bono i to je veličina tih ljudi na kojoj im zahvaljujem – zaključio je ravnatelj.

 

Dan za znanost u Gimnaziji Fran Galović

Objavljuje Drava.info u Subota, 4. lipnja 2022. 

zatvori