Srijeda, 27. ožujka 2024.

FOTO Naš grad bio je domaćin susreta astronomskih društava, obilježile ga brojne aktivnosti

U Koprivnici se tijekom proteklih nekoliko dana održao Sedmi susret astronomskih društava Hrvatske.

Iz Hrvatskog astronomskog saveza poručili su kako se susret održao povodom 25. obljetnice osnutka Astronomskog društva Koprivnica, a sudjelovali su predstavnici iz 13 astronomskih društava iz cijele Hrvatske.

– Susret je započeo u petak predavanjem predsjednika Hrvatskog astronomskog saveza Željka Andreića na temu “Svjetlosno onečišćenje i opažanja golim okom” u Knjižnici i čitaonici Fran Galović, a prije samog predavanja prisutnima su se obratili glavni tajnik saveza Dorian Božičević te domaćini, predsjednik Astronomskog društva Koprivnica Marko Vargović i tajnik društva Ivan Gašparić. U večernjim satima u prostorijama Zajednice tehničke kulture Grada Koprivnice postavljene su dvije izložbe “Život zvijezda” i “Što je to svjetlosno onečišćenje” – objasnili su.

Drugog dana susreta u jutarnjim satima je u suradnji s Gimnazijom Fran Galović u sklopu Dana za znanost organizirano promatranje Sunca, a u popodnevnim satima je u prostorima zajednice održana redovita skupština saveza.

>> FOTO/VIDEO: DAN ZA ZNANOST U GIMNAZIJI Pokusima, radionicama i predavanjima do popularizacije znanosti

– Na početku skupštine prisutne su pozdravili predsjednik saveza Željko Andreić, dopredsjednik Damir Šegon te glavni tajnik Dorian Božičević, a skupština se nastavila prezentacijom 25 godina rada koprivničkog društva koju je održao Ivan Gašparić, prezentacijom projekta izgradnje Kozmološkog centra i zvjezdarnice u Križevcima koju je održao član Astronomskog društva Križevci Antun Gold te potom službenim dijelom skupštine prema dnevnom redu što je izložio Božičević – naglasili su i dodali da se susret nakon skupštine nastavio prigodnim druženjem i promatranjem Mjeseca u središtu Koprivnice.

Po završetku susreta su predsjednik i tajnik saveza s članovima astronomskih društava iz Zagreba, Rijeke i Malog Lošinja posjetili kozmološki centar i zvjezdarnicu u izgradnji u Križevcima.

– S projektom su nas upoznali voditelj projekta Andrej Dundović i predsjednik križevačkog društva Martin Vujić. Radovi na kozmološkom centru i zvjezdarnicu bi trebali biti gotovi do početka rujna te se u rujnu očekuje i službeno otvorenje – zaključili su.

zatvori